Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 20, 2026 12:26 pm

Autor
PostNapisane: Pn maja 06, 2013 9:47 pm 

Witam panowie. Jestem nowo zarażonym, jeszcze zielonym jak trawa modelarzem. Razem z kolegą zakupiliśmy identyczne sprzęty, czyli HPI Savage XS Flux, Gens Ace 6500 2S 50C i Drive & Fly I-Peak 6. Nie chcę być sępem, zamierzam troszkę posiedzieć na forum, ale mam jedno pytanie, które dotyczy duetu aku + ładowarka, a nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedzi. Otóż, mamy taką sytuację, na tych samych bateriach i ładowarkach, że posiadając pojemność 6500, wybierając predefiniowany program w ładowarce, czyli do LiPo 2S 7,4v, ładowanie 6.0A w trybie balance, ładuje do pojemności około 7000 i zawsze 8,4v. Tym sposobem wykonaliśmy już około 10 ładowań, żadnych skutków ubocznych. Ale nadal zastanawiają mnie te wartości, o ile 8,4 mnie nie dziwi, bo gdzieś czytałem, że można do tylu ładować, to pojemność mnie zaskakuje. Czyżby faktyczna była większa, niż podaje producent? Proszę o sprostowanie moich wątpliwości, zanim rozsadzę sobie jakieś części ciała xD

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 9:56 am 

Jak jest pakiet nowy to może się tak dziać. O 0.5ah wiecej to jeszcze nie jest źle. Ja bym się przejmował jakby ładowarka chciała do 8ah ładować to ewentualnie. Możesz spróbować naładować pakiet mniejszym prądem np. 4A lub 3A i wtedy zobaczyć ile "wbiło".

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 11:34 am 

Pakiet jest nowy, za nami już około 10 ładowań, może ciut więcej. Wczoraj naładował się do 696x, więc tendencja spadkowa, koledze też mniej naładował. My się nie przejmujemy tym, ale stale monitorujemy. A ładowarka do tych bardzo tanich nie należy, koszt około 55 euro, a zachowanie podobne, więc wykluczamy jakieś awarie. Póki co jeździmy na jednym pakiecie, bo jako początkujący amatorzy modelarstwa badamy horyzont i po jakim czasie nam ta bateria zdechnie, oby nie za szybko, bo teraz czasy jazdy nie są jakieś wielkie, ale nie jesteśmy zdziwieni. Zabawa na plaży to jakieś 20 minut ostrej jazdy plus do tego wcześniej był dojazd około 5 minutowy. Dzisiaj bawiłem się na drodze kostkowej, bardzo długi odcinek, jazda na pełnym gazie z przez jakieś 70% czasu, trochę wolniejszej jazdy i postoje to jakieś 28 - 30 minut. Czasy chyba całkiem poprawne xD BTW dzięki za odpowiedź, miłych dni, bo są całkiem ciepłe xD