Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 11:36 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

który
bulet 27%  27%  [ 3 ]
faierstorm 73%  73%  [ 8 ]
Liczba głosów : 11
Autor
PostNapisane: Pt mar 08, 2013 11:14 pm 

znalazłem dwa modele i nie wiem który wybrać
E-FIRESTORM FLUX
na hpi.pl http://www.hpieurope.com/kit-info.php?l ... tNo=105879
w sklepie http://www.rc-team.pl/efirestorm-flux-2 ... 28515.html
do tego pakiety li-po 2s http://www.rc-team.pl/kyosho-nvision-fa ... 31902.html
3s http://www.rc-team.pl/lipo-111v-6000mah ... 20203.html
ładowarka http://www.rc-team.pl/ladowarka-redox-a ... 32054.html
albo
BULLET ST FLUX
na hpi.pl http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 02&lang=pl
w sklepie http://www.rc-team.pl/bullet-flux-24ghz ... 20172.html
i pakiecik 3s ładowarka ta sama co w firestorm
i mam dylemat 1 ma napęd 2wd a 2 4wd chciał bym się ścigać na torze w zgierzu na manince bo mam blisko i brać udział w zawodach hpi ale terz dużo frajdy ze skoków poślizgów itd.
pomorzecie
a może znacie podobne modele???
piszcie plis

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So mar 09, 2013 9:55 am 

Myślę, że powinieneś podjechać do Łodzi na sterownie jak będą chłopaki od offroadu i z nimi pogadać na spokojnie, oni na pewno by Ci coś doradzili.
Ja proponuje 4wd bo jest jak dla mnie lepsza frajda. Jak nie ma jakiś klas na tych zawodach to 4wd zawsze będzie miało przewagę.

PostNapisane: So mar 09, 2013 11:37 am 

Ja bym Ci też proponował 4WD 2WD ciężej ogarnąć, nie dodasz mu full gazu na starcie bo albo Cię obróci albo zrobisz weelie i wylądujesz na placach, w zakręcie też nie możesz zbyt dodawać gazu

PostNapisane: So mar 09, 2013 5:57 pm 

jednak czytałem gdzieś że podobno jeżeli jest 4 lub więcej chopek to 2wd wygrywa czy to prawda???
znalazłem też takie o pinie o napędzie 2wd a 4wd http://www.rcmodelsport.pl/b,46,rcmodel ... _4wd_.html
czy miał ktoś doczynienia z napedem 2wd i 4wd i poruwnywał je ???

PostNapisane: So mar 09, 2013 6:12 pm 

[quote="Neon330"]Myślę, że powinieneś podjechać do Łodzi na sterownie jak będą chłopaki od offroadu i z nimi pogadać na spokojnie, oni na pewno by Ci coś doradzili.

mam 14 lat dlatego nie wiem czy chcą ale dzięki za pomoc na pewno się spytam.

PostNapisane: So mar 09, 2013 6:31 pm 

Firestorm ma bdb napęd od castle creations, ale jak zasilisz go 3s to będziesz miał bardzo duży problem z opanowaniem, model jest też wytrzymały.
Bullet ma kiepski napęd i gorszej jakości podzespoły, jedyne plusy to wygląd i napęd 4x4.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So mar 09, 2013 8:27 pm 

Bullet jest wykonany z identycznych materiałów jednak układ napędowy przenosi inne obciążenia, dlatego ma tendencję do wyginania się metalowych części które trzeba zamienić na mocniejsze. Co do 2WD to nie wiem czy jest to dobry model dla początkującego, sam mam firestorma lecz spalinę i wiem o czym mówię, ciężko opanować go w zakręcie ciężko przyspieszać bo wszystko może się skończyć bączkiem, 4wd o wiele łatwiej się prowadzi, tak samo jak auta 1:1, przy pakiecie 3s nie będziesz miał jazdy w firku bo będzie taka moc że tego nie opanujesz. 2 rzecz jest taka że przy 2wd jest mniej grzebania i mniej części, innych to cieszy ja jednak uwielbiam siedzieć nad modelem ;)
Co do wytrzymałości i jak walniesz gąga przodem to masz do wymiany cały bulkhead i przedni most, bullet z tego co wiem nie jest taki delikatny

PostNapisane: So mar 09, 2013 8:36 pm 

Sliwen napisał(a):
Co do wytrzymałości i jak walniesz gąga przodem to masz do wymiany cały bulkhead i przedni most, bullet z tego co wiem nie jest taki delikatny

A ten "przedni most" jest w bullecie, czy w firku ?
Nie wiem skąd Ty wiesz, ale ja wiem, że bullet ma gorszej jakości podzespoły tj. amorki, wahacze, zwrotnice no i wspomniane wcześniej półośki.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So mar 09, 2013 9:40 pm 

Tylko bullet jest jakby powiedzieć, wykonany na cięższy teren, ma 8 amorków a nie 4 co poprawia wybieranie nierówności, ludzie przeważnie skarżą się tylko na półośki, więcej nie leci, w firku jak się przywali to jest wymiana całego przodu, jest to straszne niedopracowanie w tym modelu, warto to ulepszyć, w firku nie ma żadnego rollerbara tak więc jak leci się na plecy to na samą karoserię która po kilku takich wyskokach traci tylny spojler bo pęka tak jak w innych miejscach karoserii, chcę właśnie dorobić taki patent, bo przejechałem ze 3 l paliwa z docierką a karoseria mocno pocierpiała

PostNapisane: So mar 09, 2013 10:36 pm 

8 kiepskich amorków nie poprawia trakcji, wystarczą 4 dobre. Jak w coś walniesz czołowo to wiadomo, że coś musi przejąć energię; koło, wahacz, wieżyczka... Firek jest lżejszy i mniej podatny.
Nie zmienia to faktu, że użytkownicy bulletów narzekają, a użytkownicy firków nie. Jedyne plusy bulleta wymieniłem wyżej.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N mar 10, 2013 8:04 am 

miałem e-firestorm z ezrunem 9T

poczatkowo był tam firebolt15T(oryginalny szczotkowy silnik) i na tym mozna jeżdzić do woli -model nie sypie się wszystko ładnie wytrzymuje, zmieniłem na bezszczotke 9T moc wieksza ale i ukłąd napedowy siada: łazyska w kołach tylnych, kubki dyferencjału i oryginalne opony ida jak oszalałe - mozna je załatwić doszczetnie w dwie jazdy.

ale dobrze wspominam model w podwoziu nic nie połamałem, łazyska mozna kupowac na allegro bo sa tansze niz oryginały, kubki wysiądą po 20 jazdach z bezszczotką -ja gdzieś tyle zrobiłem i były do wymiany.

Ogólnie mnie sie podobał.

PostNapisane: N mar 10, 2013 10:40 am 

No faktycznie, w firku nie wymieniałem za dużo rzeczy, 1 poleciały łożyska na dyfrze ale musiały być jakieś badziewne, na nowych długo jeżdżę i jest ok, olej w amorkach też trzeba wymienić bo nalane jest pół amortyzatora i to jakiś tandetny, że po wyskoku na 30cm dobija podłogą, nie raz model oszalał, serwo się zacięło i poleciał w krzaki i nic mu nie jest, opony dostaną mocno po d*pie i trzeba wymienić na lepsze. Ja brałem firka ze względu na cenę, 2WD może się podobać mi to trochę przeszkadza bo ciężko go opanować ale jeździ się ok.

PostNapisane: N mar 10, 2013 2:10 pm 

włąsnie mi tez łozyska na dyfrze poszły i to bardzo szybko, dosłownie poroztwierały sie i zozleciały, w amortyzatory tez lałem olej(silnikowy:D)

koła polecałbym takie jak ma MT2 to wytrzymają dłużej choć maja na pewno gorszą przyczepność i trudniej sie prowadzi, ale jak model sie rozpedzi to idzie pięknie prosto jak przyklejony, a miałem w nim tez 4koła kostka ale takie szersze i wieksze niz oryginalne to wtedy dawał czadu, super sie jeździło.

teraz jeżdziłem już jeden raz trochę Losi i kurcze kołą latają na wybojach a model gna prosto:)

Aa 3s nie bierz bo za szybko będzie i nie do opanowania na 2s bedzie juz latał ze hoho

PostNapisane: Pn mar 11, 2013 9:30 pm 

dziękuje wszystkim z pomoc w wyborze
kupie firka
miałem małe wątpliwości co do napędy itd. ale rozwiązaliście je
teraz tylko dozbierać kaski :evil: i rura robić tor :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
posłucham rady i na początek nie kupie 3s może po roku :twisted:
dzięks :D :wink:

PostNapisane: Pn mar 11, 2013 10:17 pm 

Jak Tobie też posypią się łożyska na dyfrze to będzie niezła niedoróbka, jak będziesz kupował łożyska na dyfer to kupuj te za 4zł bez firmy z alledrogo, jeżdżę na takich dłuższy czas i nie widze różnicy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona