Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 8:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 07, 2013 12:39 pm 

Witam,
Jestem nowy i chciałbym zaczerpnąć waszej wiedzy na temat docierania silnika spalinowego i nie tylko.
Dlatego proszę was o odpowiedź na moje pytania.
1.Czy filtr powietrza można nasączyć czymś innym niż specjalny olej,
2.Co zrobić jak silnik na biegu jałowym osiąga więcej niż 70 stopni,
3.Jeżeli są dwie pianki od filtru powietrza nasączyć jedną czy dwie,
4.Jakiego najlepiej używać paliwa do docierania (%nitro i firma),
5.Po zakończeniu docierania nie kontrolować temperatury,
6.Ile przy jeździe normalnej powinien nieć stopni silnik.

Z góry dziękuje za odpowiedź :D .

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 12:25 pm 

No to ja wypowiem się co do docierania, bo też mnie to czeka pierwszy raz z Losi Ten-T, a Ty jaki masz model/silnik?

1. Można, o ilę sie nie mylę to nasączaja go olejem rycynowym(chyba w aptece do kupienia)
2. To chyba normalne przy docieraniu? bo jest ciasno spasowany, mozna też zmniejszyć dopływ powietrza i wtedy obroty spadną, ogólnie trzeba chyba ustawić najniższe jakie się da tak żeby nie gasł
3. Nasącza się tą wewnętrzną, zewnętrzna zabiłaby sie odrazu gdyby była nasączona.
4. Najlepsze paliwa jet's, tornado, byron, merlin, -chyba taka kolejność wg.jakości, nitro cóż zależy od pojemności silnika, ale przedział 16-25%
5. Temperature trzeba chyba zawsze sprawdzać na wszelki wypadek, ale jak dobrze ustawisz to bedzie trzymać odpowiednią
6. Tu różnie podają, ale silnik do dobrej pracy musi mieć ponad 90st+, normalnie to 110-130st wtedy chyba najlepiej chodzi, ogólnie czym cieplejszy ale jak za ciepły to znowu zle na niego wpływa.

Ogólnie to już go odpalałeś wypaliłes coś/jakiego paliwa?

Ja obstawiam za metodą docierania taką(tak będe docierał):
Temperatura na dworzu powyzej 10-15st. iglice obie na ust fabryczne, pierwsze 3-4zbiorniki na jałowym z najniższymi obrotami jakie się da, po każdym zbiorniku przerwa na ostygnięcie + cofnięty tłok na dół, i póżnienj przebieżki na 1/3 gazu ogólnie to trzeba z 1L wypalić z takimi zabawami.

To chyba najlepszy mozliwy sposób poprawnego dotarcia

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 12:36 pm 

Youtube - tam jest wszystko na temat docierania kazdego modelu. A najlepiej na strone producenta zajrzec.

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 3:29 pm 

Dzięki za odpowiedź mam jeszcze kilka pytań:
1.Jak sprowadzić tłok na dół i po czym poznać że jest sprowadzony na dół a nie na górę.
2.Jak gasić silnik czy gasić silnik przytykając szmatkę do tłumika.
3.Czy na docieraniu silnika można stosować paliwo big bang i nie spowoduje to trudnej regulacji.
4.Czyli filtr powietrza mam nasączyć tylko wewnętrzną część,a nasączyć go po każdej jeździe czy co miesiąc.
5.Jak ustawić przepustnice na 1mm. może z aparatury.

PS.1.To model mojego kolegi jest nim blade nitro.

PS.2.Jeszcze go nie odpalił.

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 4:33 pm 

serce74 napisał(a):
Youtube - tam jest wszystko na temat docierania kazdego modelu. A najlepiej na strone producenta zajrzec.

a dałeś odpowiedź tak jest tam filmik od hpi i nitroteka i tyle, a na stronie producenta hmm tego nie sprawdzałem, ale do losiego w moim przypadku to nie wiem czy jest? tym bardziej do jakiegoś blade

Do pytań:
1. No najlepiej byłoby odkrecić swiece i widać, ale mozna to wyczuć bo najpierw krecąć kołem zamachowym jest opór koło cofa się w prawo a jak przebijesz sie to tłok wraca na dół czyli cofa sie w lewo - takie moje rozumowanie na wyczucie poprostu musi być luz na kole
2. Nawet palcem to wtedy odrazu gaśnie i sie nie dławi, lub najlepiej polecaja koło zamachowe zatrzywać
3. hmm big bang no jest najtansze ludzie na nim jeżdżą, ale nie jest ono najlepsze, a z drugiej strony do takiego blade chyba szkoda kupować droższe paliwo, bo pośrednich raczej nie ma. wyregulować napewno się da na nim tylko jest to o tyle chyba trudniejsze ze trzeba trafić idealnie w mieszanke.
4. SAm niewiem jak to jest, ale tak tylko wewnątrz, wydaje mi sie ze to poprostu brudzi sie ta gombka z zewnatrz i to ja sie ściaga i myje a ta wewnątrz żadziej, widać to po ogólnym zabrudzeniu, sciagajac ja trzeba uwazać zeby nic nie wpadło do srdka gaźnika.
5. Tam na gaźniku jest taka śrubka pod kątem i jak ja wkrecasz i wykrecasz to widać ze sie przepustnica powietrza reguluje, z aparatury nie da sie tego ustawić

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 5:18 pm 

IgorCh napisał(a):
serce74 napisał(a):

a dałeś odpowiedź tak jest tam filmik od hpi i nitroteka i tyle, a na stronie producenta hmm tego nie sprawdzałem, ale do losiego w moim przypadku to nie wiem czy jest? tym bardziej do jakiegoś blade

Do pytań:
1. No najlepiej byłoby odkrecić swiece i widać, ale mozna to wyczuć bo najpierw krecąć kołem zamachowym jest opór koło cofa się w prawo a jak przebijesz sie to tłok wraca na dół czyli cofa sie w lewo - takie moje rozumowanie na wyczucie poprostu musi być luz na kole
2. Nawet palcem to wtedy odrazu gaśnie i sie nie dławi, lub najlepiej polecaja koło zamachowe zatrzywać
3. hmm big bang no jest najtansze ludzie na nim jeżdżą, ale nie jest ono najlepsze, a z drugiej strony do takiego blade chyba szkoda kupować droższe paliwo, bo pośrednich raczej nie ma. wyregulować napewno się da na nim tylko jest to o tyle chyba trudniejsze ze trzeba trafić idealnie w mieszanke.
4. SAm niewiem jak to jest, ale tak tylko wewnątrz, wydaje mi sie ze to poprostu brudzi sie ta gombka z zewnatrz i to ja sie ściaga i myje a ta wewnątrz żadziej, widać to po ogólnym zabrudzeniu, sciagajac ja trzeba uwazać zeby nic nie wpadło do srdka gaźnika.
5. Tam na gaźniku jest taka śrubka pod kątem i jak ja wkrecasz i wykrecasz to widać ze sie przepustnica powietrza reguluje, z aparatury nie da sie tego ustawić

No jak masz troszkę oliwy w ... to można się czegoś nauczyć z filmików.

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 5:23 pm 

no tak filmiki juz obejrzałem, ale ile modelarzy tyle teorii docierania

A wgl. to widze autor pytał sie o tego blade i mu odradzaliśmy, bo sie zniechęci, a i tak kupił. ojj

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 7:36 pm 

IgorCh napisał(a):
no tak filmiki juz obejrzałem, ale ile modelarzy tyle teorii docierania

A wgl. to widze autor pytał sie o tego blade i mu odradzaliśmy, bo sie zniechęci, a i tak kupił. ojj

Napisałem wyżej że to nie mój blade tylko mojego kolegi a sam mam virusa 3.0 kupionego od innego kolegi. :D

PostNapisane: Pt mar 08, 2013 9:40 pm 

aha, bo myslałem ze cały czas mowa o jednym uzytkowniku modelu, a koledzy jednak dalej się pchają w blade?

PostNapisane: So mar 09, 2013 8:39 am 

Mówiliśmy mu że będzie miał problemy,ale on nie miał dużego budżetu i nie chciał kupić używki.Więc wybór padł na właśnie blade.I teraz ma problemy :lol:

PostNapisane: N mar 10, 2013 7:51 am 

No tak, a niektórzy bo nowy -co nie znaczy że lepszy, lepiej mało używany wziąć a lepszy

No ale co zaczął już docierać go?

PostNapisane: N mar 10, 2013 10:06 am 

Jeszcze go nie docierał bo na dworze jest za zimno.Teraz kompletuje on sobie wszystkie akcesoria potrzebne do konserwacji silnika i go odpalenia.Jakie paliwo byście proponowali do tego blade bo na big bang mówią że się nie da wyregulować tylko żeby nie było bardzo drogie. :D

PostNapisane: N mar 10, 2013 11:05 am 

hmm.. zaoszczędził na modelu to teraz bedzie kupował lepsze paliwo?

z tanszych własnie bigbang a juz potem tylko droższe są, ja tam tornado20% kupiłem, 115zł za 4L, a bigbang jest 95zł za 5L

PostNapisane: N mar 10, 2013 2:55 pm 

Nie po prostu jeżeli nie da się dotrzeć silnika na big bang to nie ma wyboru musi kupić lepsze.Ile do tego silnika najlepiej żeby miało nitra(%).I czy ktoś już nasączał filtr olejem rycynowym?

PostNapisane: N mar 10, 2013 4:26 pm 

da się normalnie, jak kupił blade to moim zdaniem niema co lepszego paliwa lać, bo to niewiele zmieni -co z tego ze silnik będzie później będzie ok skoro podwozie nie wytrzyma

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona