Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 8:18 pm

Autor
PostNapisane: N mar 03, 2013 2:14 pm 

Witam!!!
Z góry sory jeśli piszę nie tu gdzie trzeba ale jestem nowy:).
Kilka dni temu kupiłem model Maverick Blackout (petrol) i już na starcie pojawiły sie problemy. kupiłem paliwo, olej, zrobiłem mieszankę 5l paliwa i 200 ml oleju i odpaliłem model w celu dotarcia silnika. kolejność postępowania miała być taka:
1 bak- odpalenie i dodawanie gazu do momentu ruszenia i odpuszczenie. ( można by tez po jakichś 20min zrobic 15min przerwy i od nowa.
2-3bak- odpalenie 2 min na rozgrzanie silnika i bardzo powolna jazda i zatrzymywanie nie przekraczac myślę 10-15km/h
4 bak rozgrzanie, jazda w zakresie 30-70% mocy
5 bak tak jak przy 4 baku z tą róznicą ze co jakiś czas można na kilka sekund wcisnąc cyngiel do końca czyli 100%.
(znalezione na internecie).
Dotarłem do końca pierwszego punktu i problem. model nie chciał już odpalić. z mojego punktu widzenia winą była świeca, gdyż po zabraniu modelu do domu po około 2 h model odpalił za pierwszym pociągnięciem szarpanki. na następny dzień znów poszedłem na dwór w celu dokończenia docierania. model odpalił od chyba drugiego szarpnięcia, pochodził chwilę według punktu 2 z przytoczonej powyżej instrukcji docierania i zaczęły się kolejne problemy. model zaczął tracić moc, przy dodawaniu gazu nie mógł ruszyć z miejsca, po chwili się wyłączył. znów odpaliłem, chwilę pojeździł i znów to samo, zgasł. chciałem podpompować paliwo pompką i okazało się że paliwo gdzieś ucieka spowrotem, tzn. po wciśnięciu kilka razy pompki widać było unoszące się z dołu pęcherzyki powietrza (bardzo szybko). model wyłączyłem i wróciłem o domu. w domu okazało się że w pompce nie ma już w ogóle paliwa. podpompowałem kolejny raz i tym razem już paliwo nie uciekało. próbowałem odpalić ale się nie udało. odkręcałem świecę, jest sucha, jest iskra (świeca żarowa nr 5), na dworze było około 5 stopni. Jest to nowy model kupiony w czwartek i jestem załamany.
Proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N mar 03, 2013 4:19 pm 

nie trzymasz go na ssaniu? Zobacz jak pada iskra, to że jest nie znaczy że jest dobra, musi padac na końcówkę świecy prosto, nie może lecieć krzywo

PostNapisane: N mar 03, 2013 6:21 pm 

dzięki. o ssaniu dowiedziałem się dopiero wczoraj czytając różne fora i przeglądając internet. zatem ssania w ogóle nie ruszałem (hmmm chyba, że samo się przestawiło podczas jazdy - ale czy to możliwe?). czy przy włączonym ssaniu paliwo będzie się cofało? sory za podstawowe proste pytania ale jestem świeżakiem, a za dzieciaka nigdy nie miałem niczego z silnikiem spalinowym, no nie licząc kosiarki, którą tylko i wyłącznie kosiłem trawę nie wnikając co i dlaczego:). jeśli chodzi o świecę to o ile dobrze pamiętam to padała tak jak mówisz ale to jeszcze jutro sprawdzę w celu wykluczenia.
jakieś inne propozycje?

PostNapisane: N mar 03, 2013 7:25 pm 

tu masz poradnik, mimo że to inny model to postępowanie jest takie samo,
Co do świecy to lepiej kupić nową jak się nie znasz za dobrze, ssanie włącz przy odpalaniu na zimnym silniku, kilka razy szarpnij, jeśli nie odpala to wyłącz ssanie i szarp, powinien pyrkać ;)

PostNapisane: N mar 03, 2013 7:47 pm 

dzięki!!!
dziś od rana już przerobiłem trzy części tego filmiku :). mam nadzieje, że to mi pomoże. a czy uważasz, że świeca może być zła na tą porę roku? czy to ma jakieś znaczenie tak jak to jest w przypadku nitrusów? a o co może chodzić z tymi pęcherzykami powietrza w pompce i z tym cofnięciem się paliwa? przypominam, że pęcherzyki szybko uchodziły w górę pompki i paliwo się cofało. po przyjściu do domu już tej sytuacji nie było.

PostNapisane: N mar 03, 2013 9:52 pm 

Jak pompujesz paliwo to gdzieś powietrze które jest między silnikiem a bakiem musi uciekać to się cofało, tutaj jest zwykła iskra nie żar jak przy nitro, nie ma znaczenia jaka to świeca, ważne by iskra była dobra, czyli prosta, i dobrze wyglądała, jeśli będzie słaba to świeca do wyrzucenia, przerabiałem takie rzeczy przy motorowerach.

PostNapisane: N mar 03, 2013 10:05 pm 

ok dzięki:). to jeszcze tylko ostatnie pytanko. na ile wystarczy mi taki pakiet?
http://www.rctrax.pl/product/Pakiet-HPI ... a/?id=4483

PostNapisane: N mar 03, 2013 10:20 pm 

Przy baji piszą że około 50 minut czyli tyle ile trwa wypalenie 1 pełnego baku, wszystko zależy od serw i temperatury otoczenia