Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 7:58 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Wt lut 12, 2013 1:22 pm 

no dobre dobre to coś jak zmienne fazy rozrzadu czyli VTEC Saturn :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 12, 2013 5:52 pm 

z tym kierunkiem krecenia to moze byc roznie bo jak dobrze rozkminiam to mozemy podniesc obroty kosztem mocy, albo zmniejszyc obroty i zyskac kilkna Nm. Przy malych przelozeniach silnik pod obciazeniem moze nie byc w stanie dokrecic się do maksymalnych obrotów, wtedy ustawienie na moc ma wiekszy sens.

PostNapisane: Wt lut 19, 2013 12:53 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
W Saturnie jest ustawione na stałe.Jednym z elementów kontroli technicznej jest sprawdzenie nienaruszenia tego kąta w klasach Hobby czy w LOK-owskim odpowiedniku 540.
Przestawienie szczotkotrzymacza "jest "przestępstwem"w stosunku do przepisów i postawy "Fer Play" podczas sportowej rywalizacji.

Panie Leszku dla czego tego wpisu zabrakło w przepisach PMMS dla klasy Hobby?
W ich nie ma takiego zapisu i każdy z przekręconym silnikiem się wybroni.

PostNapisane: Wt lut 19, 2013 7:27 pm 

Dejan Bosnjakovic napisał(a):
Panie Leszku dla czego tego wpisu zabrakło w przepisach PMMS dla klasy Hobby?
W ich nie ma takiego zapisu i każdy z przekręconym silnikiem się wybroni.

Silnik Saturn 20T jest silnikiem nierozbieralnym.Każda ingerencja w jego budowę,a więc i zmiana komutacji jest zakazana. Dawniej kiedy silniki szczotkowe były podstawowymi też były rozróżniane te ze zmienną komutacją (Ówczesna klasa Open) i ze stałym kątem (klasa Standard).
Sędziowie są uczuleni w klasie Hobby właśnie na ustawienie komutacji i zasilania.
Nie próbuj... :D :D

PostNapisane: Wt lut 19, 2013 9:51 pm 

Nie próbuj... :D :D

Panie Leszku ja się ścigam dla przyjemności a nie walczę o złote kalesony, proszę śmiało sprawdzić, ja w silniku nie grzebie,
a przepisy to dla mnie świętość, zboczenie które pozostałe po 5 latach sędziowania :-)

Ostatnio ze względu na brak 180g w modelu (przez pakiet 2300 LiFe) wydział Pan jakie miałem wieżę eiffla z ołowiu aby
model miał zgodną z przepisami wagę.

Uważam, że w przepisach powinno to być wpisane, bo zawsze się znajdzie jakiś asior który będzie głupa strugał.

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 7:40 am 

Jeśli ktoś będzie coś strugał w czasie zawodów...to zostanie zdyskwalifikowany.
Marek zapisując przepisy uznał,że jest to tak oczywiste,że to pominął. :D
:D Czy w przepisach piłki nożnej jest zapisane,że piłka musi być okrągła a nie sześcianem. :lol: :lol:

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 9:18 am 

Czy w przepisach piłki nożnej jest zapisane,że piłka musi być okrągła a nie sześcianem. :lol: :lol:

I tu Pana zaskoczę, jest cały dział poświęcony piłce, opisany jest kształt, średnica, masa, ciśnienie, itp itp. Nawet jakiego koloru ma być w zależności od warunków pogodowych :P

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 9:36 am 

Czy w przepisach piłki nożnej jest zapisane,że piłka musi być okrągła a nie sześcianem. :lol: :lol:

I tu Pana zaskoczę, jest cały dział poświęcony piłce, opisany jest kształt, średnica, masa, ciśnienie, itp itp. Nawet jakiego koloru ma być w zależności od warunków pogodowych :P

potwierdzam widać Lesław nie czytał przepisów piłki :lol: :lol: :lol: bo jest taki zapis :D

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 3:22 pm 

Zaiste Lesław nie czytał przepisów Piłki Nożnej... :D :D Do niedawna miał problemy ze spalonym...,jak blondynka. :lol: :lol: :lol:
Ps.Ale fakt pozostaje faktem... Nie wolno ruszać "dupki" i cokolwiek z tego powodu strugać... w silniku Saturn 20T :D :D

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 10:01 pm 
Administrator forum

Kolego iwadrian, na filmie widać , że tylna blacha w twoim silniku jest podrapana i lekko zgięta. Albo są to ślady nieumiejętnego zerwania blokad (obrócenia tyłu silnika), albo są to ślady "powypadkowe", które spowodowały możliwość obracania tyłu silnika. W żadnym Saturnie 20T, który miałem a było ich kilkadziesiąt i żadnym który mi jeszcze pozostał (5szt.) nie da się bez użycia sporej siły obrócić tyłu silnika jak na Twoim filmie. Zabawa z "dupką" grozi dodatkowo możliwością ustawienia panewek nieliniowo co jest niewskazane. I jeszcze jedna uwaga: jak nie zaklepiesz tyłu, to jest duże prawdopodobieństwo, że w czasie jazdy zmieni Ci się kąt komutacji.
Fabrycznie silnik nie jest przewidziany do zmiany kąta komutacji (mimo, że są trzy nacięcia przy ujemnym zacisku). Każda ingerencja w silnik, w tym próba obrócenia tyłu, na zawodach jest traktowana jak rozbieranie nierozbieralnego silnika i skutkuje odpowiednimi konsekwencjami (łącznie z dyskwalifikacją z zawodów). Jest jeszcze inny sposób zmiany kąta i to bez ruszania tylnej blachy, oczywiście też się da to wyłapać podczas kontroli.
Natomiast podczas jazdy "pod blokiem" - "róbta co chceta", nic mi do tego. :) praktycznie w każdym silniku da się zmienić kąt komutacji.
Ja bym nie kombinował z Saturnem 20T tylko bym kupił tańszego i mocniejszego np. Firebolta 15T. :) taki poprzestawiany silnik sporo więcej prądu ciągnie, bardziej grzeje regielek i samego siebie.

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 10:30 pm 

Ślady na silniku są powypadkowe oraz porozbiórkowe . Slilnk był rozbierany w celu wymiany szczotek bo miałem kilka kompletów takowych.Mimo to zmiany kąta dokonywałem też przed rozebraniem silnika. Blokady tylnego dekla są tak zagięte by zapobiegać jego wyjęciu ale pozwalają go obrócić bo w dekielku nie ma wpustów ustalających w danej pozycji względem obudowy takich jak np w "blaszakach" także nie ma czego zrywać przy obracaniu dekielka. . Oczywiście jest to silnik do eksperymentów, upalania pod domem i na zajechanie i nie odważyłbym się z takim silnikiem (grzebanym i kombinowanym w jakikolwiek sposób) pojawić na zawodach a tym bardziej próbować na nim wystartować a sprawę regulacji kąta przedstawiłem tylko i wyłącznie jako ciekawostkę i nie pochwalam ani tym bardziej nie propaguję robienia takich manewrów celem oszukiwania sędziów czy konkurentów na zawodach.

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 11:06 pm 
Administrator forum

Zrywanie blokad, czy jak to nazwiemy polega na tym, że pierwsze obrócenie dekla jest siłowe, czym więcej kręcimy tym łatwiej się obraca.
Natomiast cieszy mnie, że:
iwadrian napisał(a):
... nie odważyłbym się z takim silnikiem (grzebanym i kombinowanym w jakikolwiek sposób) pojawić na zawodach a tym bardziej próbować na nim wystartować a sprawę regulacji kąta przedstawiłem tylko i wyłącznie jako ciekawostkę i nie pochwalam ani tym bardziej nie propaguję robienia takich manewrów celem oszukiwania sędziów czy konkurentów na zawodach.

pozdrawiam

psst..
"upalanie pod domem" - fajne określenie :) ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2