Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 9:03 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lis 15, 2012 11:22 pm 

Jak w temacie - xerun80 + sensorowany 6.5t + turnigy nanotech 5.8 30c w 4WD buggy 1:10

Przy ruszaniu z plynnym gazem wszystko jest ok - nawet do max wychylenia gazu
Natomiast kazdy gwaltowny ruch gazem na plus w zakresie 40-100% powoduje zatrzymanie ukladu i brak reakcji przez 4-5 sek (nawet na serwo nie reaguje).. Wcisniecie od zera na maxa gazu uklad dostaje czkawki (robi zabki jak poczatkujacy kierowca)..

Expotential na apce ustawiony na liniowy, regiel na defaultowych timingach.. Uklad ten dopiero co zbudowalem i wszystki lacznie z apka jest nowe wiec co obstawiacie?

1. LiPo za slaby prad? 30C w nanotechu moze byc za malo dla 6.5t (to moj pierwszy tak mocny silnik wiec nie wiem)

2. Lutowanie polaczen cos nie tak (kable wszedzie 10AWG ale mistrzem lutownicy nie jestem)

3. Cos z reglem/silnikiem? Moze cos przestawic w reglu (timingi etc.)

Z gory dzieki za podpowiedzi

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 24, 2012 2:06 pm 

Gdyby pakiety były za mało wydajne, reakcja serwa pozostałaby prawidłowa - ono ma naprawdę malutki pobór prądu w porównaniu do silnika.

Odłącz sensor i sprawdź czy objawy są takie same - możliwe że jeden z kabelków się naderwał i czasami nie ma styku.

Stawiam jenak na kiepskie połączenie (lutowanie!) - popraw całą instalację elektryczną w modelu bo prędzej czy później słabo przylutowany element odpadnie.

PostNapisane: N lis 25, 2012 1:53 am 

albo masz spalony mosfet na ktorejs polowce fazy - rozkrec regiel i zro zdjecia i wrzuc
jak sie upalil mosfet tak sie bedzie dzialo tylko zalezy ile ja mialem tak ze mialem 70 % mocy upalilo mi 2 mosfety

PostNapisane: Cz sty 17, 2013 11:48 pm 

Możliwe jednak że za słaby pakiet.
Ewentualnie za słaby regulator w stosunku do silnika.Ale to mniej prawdopodobne.

Sprawdź po prostu na mocniejszym pakiecie.

Savage FLUX.......XSTR + ezrun 60A + 12T.......Redcat sumo 1:24....E-firestorm
Był-TL-01b Bonzer.....Był-E-SAVAGE.....Był-LamaV3

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 12:00 am 

jak moze byc za slaby pakiet? skoro nawet polowa pradu ktora moze oddac pakiet niejest w stanie przez regulator przepynac... masz cos z regulatorem na moje oko skoro silnik jest tak mocny mogl uszkodzic ktorac polowke fazy - jezli mozesz rozkrec regulator i zrob zdjecia to Ci powiem

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 9:55 pm 

Nie bardzo rozumiem pojęcia "mocny silnik" - przecież prąd daje regulator, a moc "wydziela" się na silniku. Obstawiam punkt 2 w 1 poście.

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 10:12 pm 

Gabber napisał(a):
Nie bardzo rozumiem pojęcia "mocny silnik" - przecież prąd daje regulator, a moc "wydziela" się na silniku. Obstawiam punkt 2 w 1 poście.

Mylisz się. To silnik ciągnie tyle prądu ile potrzebuje, a regulator jest "bramką" która go dozuje. Oznaczenia regulatora opisane przez producenta są w 90% przesadzone... Często wystarczy niesprawny wiatraczek w reglu pracującym na 100% swoich możliwości aby silnik go spalił, bo bez chłodzenia zamiast 60A ciągłego prądu regiel wytrzyma niecałe 50.

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 10:26 pm 

Ale jeśli wiatraczek jest sprawny i wg. Ciebie silnik ciągnie max prąd z regulatora, to co się w regulatorze psuje? Tak same z siebie mosfety idą w dym bo ciągle pracują na max. prądzie??

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 10:33 pm 

xerun 80 ma 6 sciezek po 2 mosfety na kazda polowke fazy - w dodatku 150 ma 5 mosfetow na polowke fazy wiec tak naprawde 150 nie jest 150 tylko 120 125:) w mambie masz 6 sztuk mosfetow na kazda z 6 polowek fazy i masz 150 amper .Myslisz ze jak wlozysz mocny silnik to bedzie dostawal tyle ile da regulator?:D podepnij do tego regulatora silnik 120 amperowy to zobaczysz jak leci ladny czarny dymek z regla :)

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 10:38 pm 

Ustosunkowałem się do Twojej wypowiedzi zbaczając trochę z głównego tematu. Te regle, poza ceną http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... less_.html http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 1_12_.html różni jedynie radiator aluminiowy w tym droższym. Bebech są IDENTYCZNE. Rozkręcałem i widziałem. Wartość prądu szczytowego też można włożyć między bajki.

Wracając do głównego wątku - autor milczy, więc można dalej wróżyć z fusów po kawie rozpuszczalnej.

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 10:40 pm 

torque3 napisał(a):
xerun 80 ma 6 sciezek po 2 mosfety na kazda polowke fazy - w dodatku 150 ma 5 mosfetow na polowke fazy wiec tak naprawde 150 nie jest 150 tylko 120 125:) w mambie masz 6 sztuk mosfetow na kazda z 6 polowek fazy i masz 150 amper .Myslisz ze jak wlozysz mocny silnik to bedzie dostawal tyle ile da regulator?:D podepnij do tego regulatora silnik 120 amperowy to zobaczysz jak leci ladny czarny dymek z regla :)

Chcesz przez to powiedzieć że tego Xeruna którego od Ciebie kupiłem mogę od razu spisać na straty? :lol:

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 11:08 pm 

torque3 napisał(a):
Myslisz ze jak wlozysz mocny silnik to bedzie dostawal tyle ile da regulator?:D

Tak właśnie myślałem, więc czemu ten się nie spalił od razu? http://www.youtube.com/watch?v=bxRJ0iH8YuE - Bo idąc twoim tokiem myślenia wychodzi na to, że Xerun 4082 pobiera MNIEJ niz 80A, bo regiel Xerun 80A się nie spalił, tak?

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 11:45 pm 

nie spali sie jak dasz mala zebatke odbiorcza :) pozatym xerun ma bardzo dobre tranzystory !! dlatego wytrzymuja duzo no ale nie uwierzenikomu ze takie regle moga puszczac ciaglego pradu 150 amper:D haha w impulsie tak , nie mowie ze na straty tylko ze mamba troszke lepsza jest bo ma o 1 mosfeta wiecej ;) a xeruny sa bardzo dobre = sprzedalem xeruna bo mialem okazje kupic mambe monster max w naprawde dobrej cenie :D

PostNapisane: Pt sty 18, 2013 11:47 pm 

Gabber napisał(a):
torque3 napisał(a):
Myslisz ze jak wlozysz mocny silnik to bedzie dostawal tyle ile da regulator?:D

Tak właśnie myślałem, więc czemu ten się nie spalił od razu? http://www.youtube.com/watch?v=bxRJ0iH8YuE - Bo idąc twoim tokiem myślenia wychodzi na to, że Xerun 4082 pobiera MNIEJ niz 80A, bo regiel Xerun 80A się nie spalił, tak?

hmmm pokaz mi gdzie mozna kupic xeruna o rozmiarze 4082 :) ktos sie pomylil - wytrzyma taka 80 ale nie dlugo - do pierwszego przegrzania a potem pojdzie z dymem , krotki ten filmik;)

PostNapisane: So sty 19, 2013 12:40 am 

Nie napisałem nigdzie, że te tranzystory działają na 150A. Tylko dziwię się, że piszesz, iż mocny silnik (pobierający chociażby te 100A) pali słabsze regulatory. Piszesz również, że regulatory mają moc wyssaną z palca, ok, więc Xerun 80A ma mniej niz 80 amperów. Tymczasem na youtube są filmiki (nikt nie kręci filmików po parę godzin), gdzie Xeruny 80A śmigają z silnikami przeznaczonymi dla regulatorów 150A i się nie palą. W innym temacie dotyczącym Summita i Xeruna 80A forumowcy odradzają ten regulator do tego podwozia bo niby od razu pójdzie dym. Tymczasem są filmiki na necie, na których Summity smigają na takich zestawach bez problemów. Więc pytam się - o co tu chodzi? I czy wyssana z palca jest nie tylko moc, ale i też rady forumowiczów?

https://www.youtube.com/watch?v=YmysXFSU-OU https://www.youtube.com/watch?v=opGtxPvc1aM https://www.youtube.com/watch?v=TRNHlq1dM6s

Jak widać ten regulator sprawnie porusza zawodnicze 1/8 2000KV 4S - a ma się spalić w Summicie? I jak wobec tego możliwe jest, że silnik 6.5T 540 "mogl uszkodzic ktorac polowke fazy" ? OCB?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona