Odgrzeje kotleta żeby nie śmiecić forum tymi samymi tematami.
Jestem posiadaczem (szczęśliwym jak na razie) modelu Himoto EXB-16 (podobno to samo co HSP Troian tylko że lepsza aparatura).
Czytałem wiele pochlebnych inforamcji na jego temat a z racji tego że jest to mój pierwszy w życiu model RC padło na niego. Początkowo miałbyć dla mojego 4 letniego syna to zabawy/nauki ale jakąś tam moc ma więc i ja czasem pojeżdżę. Cena samego modelu jak i części do niego były przystępne a i wyglą niczego sobie. Grube plastiki i "masywna" sylwetka.
Nie wiedziałem natomiast że ten model ma takie problemy z atakiem dyfra jak piszecie. Ja narazie jestem po 4 ładowaniach i nic się nie dzieje ale trochę mnie to zmartwiło że trzeba będzie co jakiś czas kupowac nowe zębatki. A stalowych nie produkuja jak narazie z tego co się orientuję.
Jakiś tam już delikatny tuning poczyniłem (alu amorki P/T, alu zawias P/T, 2 radiatory na silniku.
Podaję specyfikację mojego modelu
Dane techniczne:
- Skala: 1:16
- Długość: 280 mm
- Szerokość: 191 mm
- Wysokość: 110 mm
- Silnik: RC 380
- Przełożenie: 8.9:1
- Bateria: 7.2V Ni-Mh, 1100 mAh
- Napęd: 4 x 4
- Rozstaw osi: 174 mm
- Prześwit: 18 mm
- Ślad: 69 mm
- Koła: 25 mm (P), 29 mm (T)
- Waga: 800 g
I tu moje pytania odnośnie ewentualnej przeróbki:
1) bateria aktualna trzyma raptem 10-15min. czy mogę zainstalować jakąś 7.2V Ni-Mh, 2000 mAh (lub więcej) ewentualnie 7.4v? Producent podaje że do tego silnika max 1500? czy coś się stanie jak dam 2000-2500mAh? Rozumiem że większa pojemność baterii zwiekszy czas zabawy i moc silnika?
2) Czy przy silniku bezszczotkowym trzeba wymieniać regulator napięcia?
http://modele-katowice.pl/p/244/13301/r ... zesci.html3) czy bezszczotka będzie naprawdę dużo szybsza i zwinniejsza niż szczotka? Jak z zużywalnością zębatek ataku i dyfra?
4) Nie chce Li-Po więc jaie baterie zakładac przy bezszczotce?
5) czy są jakieś dużo tańsze silniki bezszczotkowe dedykowane do tego modelu które polecacie (ewentualnie inne pasujące) niż ten model
http://modele-katowice.pl/p/244/12946/s ... zesci.htmlI ostatnie pytanie
Czy jest sens przerabiać to na bezszczotke (koszty jakieś 300zł) czy zostawić go synowi do nauki a sobie kupić coś mocniejszego i porządniejszego?