Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 2:18 pm

Autor
PostNapisane: Wt gru 04, 2012 10:54 pm 

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem maverick strada tc evo. Dodam, że jest to mój pierwszy model.
Chciałem go przygotować do rallycross, a więc rozebralem go na części pierwsze. Po udanym zwiększeniu prześwitu założyłem go, jednak nie jedzie w linii prostej. Zachowuje się jakby chciał skręcić w prawo bądź lewo. Dodatkowo wydaje mi się że jedno z kół jest pod lekkim kątem.
Drugi problem to serwo, możliwe że przez głupotę je uszkodziłem:-( ale wolę dopytać. Dziwnie buczy gdy skręcam koła. Taki sam dźwięk można też usłyszeć po ich wyprostowaniu, tylko że one nie wracają do linii prostej i trzeba lekko skorygować aparaturą.
Najgorsze w tym jest to że takich objawów nie wykazywał po wyjęciu z kartonika, obijania o ściany i inne przeszkody.
Mam nadzieję, że jako doświadczeni modelarze pomożecie mi.

Pozdrawiam
Sławek

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 12, 2012 6:29 pm 

Sprawdź czy układ kierowniczy chodzi lekko jeżeli nie to podczas skręcania za mocno dokręciłeś nakrętkę która znajduje się nad serwo saverem, Co do samoistnego skręcania spróbuj wytrymować aparaturą, a jak nie pomoże to drążkiem który prowadzi od orczyka na serwie do serwo savera.
Daj znać czy pomogło.

PostNapisane: Pt gru 14, 2012 11:54 pm 

Dziękuję za odpowiedź :-)

marceluss napisał(a):
Sprawdź czy układ kierowniczy chodzi lekko jeżeli nie to podczas skręcania za mocno dokręciłeś nakrętkę która znajduje się nad serwo saverem

Odkręciłem całe servo i samo działa prawidłowo. Natomiast jak podepnę je pod układ kierowniczy to nadal działa jakby nie miało siły. Wszystkie śrubki poluzowalem i nie dało efektu więc pewnie jest uszkodzone mechaniczne. Chyba że może inna część jest uszkodzona pomagająca mu w działaniu. Niestety nie wiem co by mogło być jeszcze przyczyną tej usterki.

marceluss napisał(a):
Co do samoistnego skręcania spróbuj wytrymować aparaturą, a jak nie pomoże to drążkiem który prowadzi od orczyka na serwie do serwo savera.
Daj znać czy pomogło.

W tym przypadku pomogło.

Kontynuując dalej temat... Jedno tylne koło "bije", jakieś sugestie?

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: So gru 15, 2012 10:09 pm 

Zjechane łożysko lub krzywo nalepiona opona na felge.

Galeria:
https://picasaweb.google.com/1102876462 ... Revo116Vxl

PostNapisane: Wt gru 18, 2012 3:44 pm 

k0nficjusz napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź :-)

marceluss napisał(a):
Sprawdź czy układ kierowniczy chodzi lekko jeżeli nie to podczas skręcania za mocno dokręciłeś nakrętkę która znajduje się nad serwo saverem

Odkręciłem całe servo i samo działa prawidłowo. Natomiast jak podepnę je pod układ kierowniczy to nadal działa jakby nie miało siły. Wszystkie śrubki poluzowalem i nie dało efektu więc pewnie jest uszkodzone mechaniczne. Chyba że może inna część jest uszkodzona pomagająca mu w działaniu. Niestety nie wiem co by mogło być jeszcze przyczyną tej usterki.

Ale jak odkręciłeś serwo to układ kierowniczy "z palca" chodził lekko czy miał jakieś opory?