Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 8:23 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:10 pm 

Witajcie,
dzisiaj dotarł do mnie Summit i chciałbym się zapytać o kilka rzeczy, które cały czas siedzą mi w głowie.
Mam już małe Revo także mogę coś porównać, bo w końcu jedno i drugie to Traxxas.
Pierwsze co mnie zdziwiło to fakt, że Summit, po włączeniu cały czas "żyje". Nie ucisza się ani na sekundę, cały czas słychać brzęczenie elektroniki.
Czy to jest normalne? Jak włącza się e-revo, to póki nie dotknie się spustu jest całkowita cisza, a Summit cały czas piszczy...

Druga opcja to pakiety. Mam dużo pakietów Lipo i nie ukrywam, że na takich chciałem latać. Instrukcja wyraźnie pisze,
że Summit do Lipo'li raczej przeznaczony nie jest, ale praktycznie wszędzie czyta się na forach i ogląda na YT, że Summity często na Lipo jeżdżą.
Czy jeśli tak, to trzeba zmienić ustawienia regulatora (tak jak w e-revo)? Instrukcja o tym nie mówi... Mówi natomiast o sygnalizacji zbyt niskiego napięcia.
Używacie tego?

Co zauważyłem jeszcze - sprawdzałem jak mocno skręcają koła i zdziwiło mnie, że w jedną stronę skręcił mocno, a w drugą prawie wcale.
Wynika to chyba z tego, że auto stało na dywanie i koła są tak duże i miękkie, że mimo ruchu serwa guma zostaje w miejscu. Dobrze rozumuję?
Jak to wobec tego sprawuje się w terenie? Na logikę, gdy będzie trzeba przy niewielkiej (albo nawet zerowej) prędkości skręcić przy precyzyjnych manewrach
to może się pojawić podobne "zjawisko". Dla przykładu w HPI Maverick Scout tego nie zauważyłem, ale opony w Summicie sa na moje oko bardziej miękkie.
Aby rozjaśnić Wam to o czym piszę przesyłam film

Auto jest nowiutkie, nigdy nie jeździło. Będę wdzięczny za komentarz i odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:17 pm 

Brzeczy bo masz pewnie źle ustawione serwa od skrętu.

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:19 pm 

tak brzecza to serva to normalnie nie masz sie czym przejmowac a co tego skretu to pewnie masz za mocno takjakby odkrecony ten drazek co laczy zwrotnice z wachaczem dokrec lekko gorna i dolna srubke w kole co slabo skreca o 1obrot jak nic nie pomoze to cofnij o 1

ewentualnie ustaw skret trymerem. na aparaturze.

Galeria:
https://picasaweb.google.com/1102876462 ... Revo116Vxl

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:23 pm 

https://www.youtube.com/watch?v=kSrAvhm3b1g&feature=youtube_gdata_player

Tu masz manuala.

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:24 pm 

Kolega się myli. Po ustawieniu odpowiednio ciegien skretu będzie cicho. Sprawdzone.

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:30 pm 

Z brzęczeniem spróbuję jutro powalczyć zgodnie z podesłanym manualem - dziękuję.
Jeśli chodzi natomiast o sam skręt to na filmie widać, że przy skręcie w lewo koła prawie w ogóle się nie ruszają.
Gdy po maksymalnym skręcie w lewo podniosłem przód, to koła od razu poszły dalej.
Przy podniesionym dziobie wszystko działa jak należy, skręcają na maksa od lewej do prawej.
Wygląda na to, że to jednak kwestia tych wielkich i miękkich kół stawiających opór, choć to trochę nielogiczne, bo opór w terenie na pewno nie zniknie...

A co z lipo - na czym Wy jeździcie? Zmienialiście ustawienia regulatora?

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:37 pm 

Jak wyregulujesz ciegna to problem zniknie. Teraz brzecza bo jedno stawia opór drugiemu.

Ja mam starszego summita i moje esc nie wykrywalo niskiego napięcia. Poratowalem się 2 buzzerami. Teraz mam combo bezszczotkowe i tam z automatu regulator ostrzega o niskim napięciu po czym je odcina. Jak będę topil summita w rzece to zakładam seryjne combo i buzzery.

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:41 pm 

W tym instrukcja pisze, że gdy jest niskie to odcina do 50%, a potem całkowicie jak spadnie za mocno.
A z drugiej strony piszą, że lipo dla tego ESC, czyli EVX-2 nie jest zbyt dobre i nie do końca wiem co robić...

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:44 pm 

Nie przejmować się. Zacznij od dotarcia silnika, titan to szczotka, dobrze go dotrzyj. Potem będzie lipo znosił bez problemów.

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:44 pm 

Nie przejmować się. Zacznij od dotarcia silnika, titan to szczotka, dobrze go dotrzyj. Potem będzie lipo znosił bez problemów.

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:47 pm 

cichociemny napisał(a):

Na traxxas'owych Nimh'ach z zestawu, prawda?

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 9:54 pm 

Tak

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 10:24 pm 

cichociemny napisał(a):
Kolega się myli. Po ustawieniu odpowiednio ciegien skretu będzie cicho. Sprawdzone.

Masz racje Kolego cichociemny, u mnie tez piszczalo, ale myslalem, ze tak ma byc. Wlasnie skonczylem regulacje, trwalo to 3 minuty i cisza teraz - super, dzieki :D

Natomiast w kwestii rownomiernosci skretu na dywanie, u mnie skreca identycznie w obie strony, ale moze mam inne wlokna shaggy :wink:

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 11:46 pm 

mic.waw napisał(a):
Gdy po maksymalnym skręcie w lewo podniosłem przód, to koła od razu poszły dalej.
Przy podniesionym dziobie wszystko działa jak należy, skręcają na maksa od lewej do prawej.
Wygląda na to, że to jednak kwestia tych wielkich i miękkich kół stawiających opór, choć to trochę nielogiczne, bo opór w terenie na pewno nie zniknie...

Jeżeli serwo będzie za słabe to też tak będzie się zachowywał bez obciążenia skręca jak dasz opór - nie.

PostNapisane: Pt lis 09, 2012 12:01 am 

Witam
Proponuje zmienic serva na jedno mocne np SAVOX 1256TG (20KG 0,15s) lub HITEC 7955 24KG
Te fabryczne to zenada mialem 6 i we wszystkich sypia sie trybiki przy jakims uderzeniu kola. Ale to wszystko zalezy od stylu jazdy ja ganiam Summita na mambie i zasilaniu 6s (to taki SUMREVO)
ale jak bedziesz jezdzil delikatnie i wolno to i 2075 troche posluzy :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona