Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:38 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 04, 2012 6:20 pm 

Witam.
Dzisiaj podczas jazdy (dosłownie w 3 minucie od startu) nagle model stracił moc. Moc silnika oceniam na 50%. Model nie przerywa, nie szarpie itp ale strasznie osłabł. Max prędkość to jakieś 10 - 12km/h.

Dodam tylko, że od nowości to może 4-5 pakiet tego modelu.

Ze zmian:
Drążki regulowane (trochę ciaśniej chodzą, ale to nie powinno mieć powiązania)
dyfer z rc18t z metalowymi trybami (też zauważalnie większy stawia opór)

Jak sprawdzić co się stało. Macie jakiś pomysł? Mam nadzieję, że nie padł silnik.
I druga sprawa: jaki napięcie powinien mieć ori pakiet (1100mah, 7,2V) po naładowaniu?

HPI Mini Recon 1:18

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 04, 2012 6:28 pm 

Wczoraj wieczorem, silnik ostygł, ale model dalej nie miał mocy

Wydawać by się mogło, że kaplica, ale:
-podjechałem dzisiaj na parking - głownie asfalt, trelinki i trochę liści.
Pierwsze 3-4-5 minut super. I nagle, po zatrzymaniu i dodaniu gazu widać, że osłabł. To nawet nie jest połowa - to jakaś 1/3 możliwości. Rusza płynnie, ale mocy zero.
Po tych 4-5 minutach silnik był gorący (może nie parzył, ale trzymać się go w ręce nie dało).

I kto mi podpowie w czym może leżeć problem?

PostNapisane: Pt wrz 07, 2012 7:21 pm 

Prawdopodobnie aku do wymiany. Jeśli możesz naładuj go na ładowarce mikroprocesorowej ( czyli te wszystkie accuracele6 itp) by sprawdzić ile prądu temu pakietu "wbiło".

PostNapisane: So wrz 08, 2012 2:28 pm 

Kolega wczoraj rozładował i naładował mi ten pakiet na Imax B6.
Weszło 1086 (bateria 1100) czyli aku niby ok (bardziej podejżewam swoją ładowarkę)
Sprawdzę dzisiaj na tak naładowanym pakiecie

PostNapisane: So wrz 08, 2012 2:54 pm 

Skoro wbija ponizej daj go na cyklowanie do swojego kolegi. Powinno to przywrocic pojemnosc taka jak mial nowy czyli powinien wbijac nico powyzj 1100 np 1180mAh.
Co do ladowarki to warto zmienic. Na hobbykingu ceny od ok. 17$ ladowarki bez zasilacza.

PostNapisane: N wrz 09, 2012 7:22 pm 

Imax B6 już zamówiony.
Wracając do modelu:
kolega naładował mi aku swoją ładowarką (również imax b6)
Dzisiaj sytuacja się powtórzyła:
ok 5minut jazdy i odcięcie mocy. silnik po tych 5 minutach był mocno ciepły (dłuższe trzymanie w dłoni było niemożliwe). Regulator zimny.

Jak sprawdzić czy winny jest aku czy silnik? Jakie napięcie przy pełnym otwrciu przepustnicy powinien podawać regiel?

PostNapisane: Cz wrz 13, 2012 4:48 pm 

Przy pełnym otwarciu przepustnicy powinien pokazać aktualne napięcie akumulatora. W jakim czasie naładował się aku do pełna? Możliwe jest to że aku się już szybciej rozładowuje.
Sprawdź jeszcze czy po rozładowaniu pakietu w autku, pakiet jest zimny, ciepły czy gorący.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 12:14 pm 

Kolejne dziwne dziwy.

Dzisiaj po dłuższej przerwie uruchomiłem model w domu - pierwsze uruchomienie - znowu straty w mocy. Mierzę pakiet: 7,52V. Odłączyłem pakiet, podłączyłem się do regla i przy pełnym otwarci przepustnicy podaje 7,51V (czyli teoretycznie ok). Podłączyłem ponownie silnik i model już jeżdził z pełną mocą. Po ok 2-3 minutach śmigania po panelach silnik gorący + znowu pojawiły się odcięcia mocy. Najpierw jedynie do przodu (do tyłu bez zarzutu), zaś po chwili również do przodu.

Co do pakietu - niestety kolega go ładował, ale w ciągu 7h zdążył mi przeprowadzić dwa cykle ładowania/rozładowania.
Po rozładowaniu pakietu pakiet jest baaaardzo ciepły (ale nie parzy:) )

Powtórzę, że pakiet jest praktycznie nowy (ładowany ok 7 razy, z czego dwa razy na ładowarce mikroprocesorowej)

Nie wiem dlaczego, ale śmierdzi mi to uszkodzonym silnikiem (baardzo szybko się grzeje). Można go jakoś sprawdzić poza wymianą?

Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 1:29 pm 

Silnik bedzie chodził aż się spali. Prędzej regulator odcina z powodu temperatury. Spróbuj zrobić lepsze chłodzenie dla silnika.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 1:36 pm 

pisałeś też, że dyfer wymieniłeś na jakiś z innego modelu, sprawdź, czy to może nie jest wina oporów w układzie napędowym.
A co do pakietu, to nie zapominaj, że poza napięciem jest coś takiego jak wydajność, może on ledwie 10a oddaje?

PostNapisane: So wrz 15, 2012 3:15 pm 

Co do chłodzenia: DO silnika dokleiłem wygięty radiator z chipsetu płyty głównej.

Dyfer do testów zamontowałem oryginalny HPI. Przejrzałem wszystkie zębatki i luz na nich. Wszystko wydaje się być ok. Model "popchnięty" kawałek się toczy (pomimo oporów jakie stawia silnik) - raczej tak jak fabrycznie.

Na początku silnik po ok 12-13 minutach jazdy osiągał taką temperature jak teraz po 3-4minutach.

Jak sprawdzić wydajność pakietu? Jest na to jakis sprawdzony sposób? Czekam obecnie na drugi pakiet (fabrycznie trafił mi się uszkodzony) i sprawdzę oczywiście na nim.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 7:13 pm 

Sprawdzałeś jak wyglądają szczotki? Silniki szczotkowe nabierają temperatury od iskrzenia na szczotkach.
Sprawdź też czy masz prawidłowo spasowany atak z odbiorem i czy silnik nie ma luzu na wale.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 7:27 pm 

Atak z odbiorem spasowany "na kartke"

Pytanie jak sprawdzić szczotki (na co zwrócić uwagę), oraz jak sprawdzić czysilnik nie ma luzu na wale (chodzi o luz "wzdłużny" ? )

Dodam, że cały model przejechał raptem ok 6 pakietów czyli ~1-1,5h jazdy.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 8:10 pm 

Masz silnik nierozbieralny więc ich nie zobaczysz, ale możesz sprawdzić czy grzeje się równomiernie czy przy szczotkach.
Zakładam że nie docierałeś szczotek przed jazdą, docieranie wydłuża trochę żywotność silnika. Przez otwory w silniku możesz zobaczyć czy komutator nie jest "rozmazany" przez szczotki.

PostNapisane: Pn wrz 17, 2012 8:55 pm 

Grzeje się nieznacznie mocniej przy szczotkach, ale nie ma dużej różnicy.
Nie docierałem szczotek. Teraz dopiero znalazłem temat o docieraniu silnika szczotkowego. Niestety praktycznie nic nie widać przez otwory (postaram się pstryknąć foto tego co widać).
Tak czy inaczej bardzo mnie martwi szybkie przegrzewanie się silnika. Przypominam sobie, że podczas jednej z poprzednich jazd bawiłem się ograniczeniami na apce - podniosłem max. otworzenie przepustnicy. Póżniej wykonałem jedną jazdę - udaną. Podczas następnej pojawiły się już problemy.
Jutro zbinduje ponownie apke z odbiornikiem (na wszelki wypadek), ponownie ogranicze thr (na wszelki wypdaek), może wydmucham sprężonym powietrzem silnik i sprawdzę ponownie.
Pewnie tak, czy inaczej skończy się na wymianie silnika (jeżeli tak szybko padł to możę po prostu mam pecha? )

No i niestety. Dzisiaj po 5sekundach jazdy - zupełnie odmówił współpracy. Odłączyłem silnik, podłączyłem miernik do regla - regiel podaje pełne napięcie. Silnik martwy. Możecie polecić coś "trwałego" do mini recona?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona