Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 12:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sie 06, 2012 9:09 am 

Witam, jestem początkującym / poszukującym modelu RC. Model jakiego poszukuję to model elektryczny, na chwilę obecną szczotka, (na BL przyjdzie czas). Skala 1:10. Model musi być nowy, chciałbym go sobie od początku dotrzeć. Interesuje mnie tez łatwa dostępność części zamiennych. Miło by było gdyby miał 4WD. Przeznaczenie do zabawy z synem, jazda raczej po nierównych drogach i w terenie. Jazda dla przyjemności, nie przewiduję udziału w zawodach, przynajmniej na dzień dzsiejszy.

Po lekturze forum zdecydowałem się na zakup: HSP XSTR Buggy lub HPI Strada XB. Chyba że jeszcze ktoś mnie odwiedzie od tej myśli i zaproponuje coś innego. W grę wchodził jeszcze Kyosho EP Fazer Kobra 1/10 Off-Road 4WD Buggy ale odpadł z powodu słabego dostępu do części zamiennych. Zawsze jest jakieś ale…. Wiec czytając dalej posty na forum pomyślałem że do moich potrzeb może lepszy byłby truggy. Nadal nie wiem i tu prośba do was, czy lepiej buggy czy truggy?? Czy możecie mi polecić jakieś modele truggy warte uwagi w podobnych cenach jak wyżej wymienione modele. Wystarczą nazwy modeli z krótkimi komentarzami na plus i na minus, resztę postaram się doszukać na forum.

Wybaczcie jeżeli nie doczytałem wszystkiego na forum ale tego nie da się ogarnąć tak od razu. Być może przekręciłem jakieś nazwy albo pomyliłem fakty. Swoją drogą może jest gdzieś jakiś słowniczek pojęć (żargonu) aby poczatkujący mogli się dowiedzieć co to rygiel, apka, 12 zwoi, 15 zwoi … itp.:)) ??

Pozdrawiam
Jacek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 06, 2012 9:31 am 

Mały słowniczek moje wypociny
http://www.rcnolimit.pl/index.php?optio ... 4&Itemid=7
ile kasy na ten model masz? i pamietaj ze potrzebujesz jeszcze ładowarke i jeszcze jakieś małe zaplecze serwisowe
mam XSTR i na fabrycznych parametrach bedziesz dłubał w nim ale jak go udoskonalisz to ok jesli masz większa kase to kupuj model z wyższej półki.

PostNapisane: Pn sie 06, 2012 11:39 am 

Dziękuję za linka :) przydatny :)
Zdaję sobie sprawę iż potrzebuje zmiany pakietu, innej ładowarki itp... ale to wszystko jak już zacznę tuningować model.
Nie chodzi o to ile mam kasy tylko ile chce wydać :)) a wydać za model chce około 600 zł pozostałe koszty już nie graja większej roli.
Zasadnicze pytanie to jaki model na rozpoczęcie przygody z prawdziwymi RC??? (jak w temacie)

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 8:30 am 

Witam ponownie, kupiłem xstr, niestety nie nacieszyłem się nim za długo. Po przejechaniu 2 pakietów regulator pokazał dymek.
Założyłem pakiet, włączyłem apkę, uruchomiłem model i z regulatora poszedł dym... wysłałem model do reklamacji ale jak znam życie wróci pewnie odmownie. Trochę żałuję teraz tego zakupu.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 8:38 am 

tak sam od siebie? po wodzie nie jeździiłeś?

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 8:46 am 

żadnej wody, sucho było. Sam z siebie porostu się skopcił. Nie był ani przegrzany silnik, ani regulator nie był ciepły... chińska tandeta

PostNapisane: Pt wrz 14, 2012 8:50 pm 

Witam ponownie. Reklamacja rozpatrzona przez NitroTek pozytywnie, model wrócił do mnie po prawie 2 tygodniach z wymienionym regulatorem.
Regulator zamontowano odwrotnie, ale to nie ma większego znaczenia. Obudowę włącznika również zamontowano odwrotnie. Nie otrzymałem odpowiedzi jaka była przyczyna awarii, pomimo wysłania zapytania. Mam mieszane uczucia co do obsługi, model jak na razie jeździ, ale już wiem że następny model nie będzie HSP.
Pozdrawiam

PostNapisane: So wrz 15, 2012 1:33 pm 

Dlatego nie warto pakować się w chińskie podwozia, a tym bardziej rtr'y. Strata kasy.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 1:53 pm 

Roni92 napisał(a):
Dlatego nie warto pakować się w chińskie podwozia, a tym bardziej rtr'y. Strata kasy.

a ja mam 2 chińczyki i jest ok jestem zadowolony i z tego co pamietam Roni92 to ty mi nawet traxxas odradzałes :)

PostNapisane: So wrz 15, 2012 2:31 pm 

To, że wymieniłeś w nim 80% części i jesteś zadowolony, to nie znaczy, że każdy będzie, ja np. nie kupuje modelu wiedząc, że trzeba będzie wymieniać kupe części,żeby dało się normalnie tym jeździć. Więc powtarzam- nie warto kupować chińczyków, i tym bardziej nie warto pakować w nie kasy, bo zwyczajnie się to nie opłaca.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 2:36 pm 

Roni92 napisał(a):
To, że wymieniłeś w nim 80% części i jesteś zadowolony, to nie znaczy, że każdy będzie, ja np. nie kupuje modelu wiedząc, że trzeba będzie wymieniać kupe części,żeby dało się normalnie tym jeździć. Więc powtarzam- nie warto kupować chińczyków, i tym bardziej nie warto pakować w nie kasy, bo zwyczajnie się to nie opłaca.

100% :lol: a to sie zdziwisz bo w xstr wymieniłem 100% i jest drozszy od twojego revo :lol:
tak rozuiem tylko nie wszystkich stac od razu na model za 2tysiaki a jesli ktos zaczyna to raczej kupi cos taniego by sprawdzic czym to sie je proste

Ostatnio edytowano So wrz 15, 2012 2:48 pm przez morelo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So wrz 15, 2012 2:45 pm 

morelo napisał(a):
a to sie zdziwisz bo w xstr wymieniłem 100% i jest drozszy od twojego revo he

no to faktycznie jest się czym chwalić :lol: A tak przy okazji to zwroty osobowe pisze się z wielkiej litery... ale co ja tam wiem, przecież Twój xstr jest więcej warty od erevo :lol:

PostNapisane: So wrz 15, 2012 2:53 pm 

Roni92 napisał(a):
no to faktycznie jest się czym chwalić :lol: A tak przy okazji to zwroty osobowe pisze się z wielkiej litery... ale co ja tam wiem, przecież Twój xstr jest więcej warty od erevo :lol:

od twojego e-revo pamietaj o tym :D
i nie odbiegajmy od tematu reklamacja uznana i ok byle jak naj mniej takich przypadków.

PostNapisane: N wrz 16, 2012 7:20 pm 

Dokładnie, model jak na razie sprawny. Przejechane 3 pakiety :) Nie dyskutujemy tutaj o jakości, jest to mój pierwszy model bo chciałem sprawdzić co to w ogóle za zabawa. A żeby sprawdzić musiałem go kupić. Dla mnie nie jest to wyrzucenie pieniędzy, absolutnie.
To jaki kupię kolejny to już inna sprawa :)

PostNapisane: Pt paź 05, 2012 6:52 am 

Witam
Po kilku jazdach XSTR mam do wymiany zębate atakująca i odbierająca. Numery części - 11153 i 11164. W spisie części zauważyłem iz występują te części w innych wersjach, zarówno wykonani jak i ilości zębów. Bardzo proszę o informację czy mogę zstosować do silnika 540 zębatki o innej ilości zębów aby zwiększyć prędkość modelu jak i wytrzymałość.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona