Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 6:09 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 01, 2012 4:41 pm 

A co sie tym razem stało?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 01, 2012 6:43 pm 

Chyba poszedł silnik. W powietrzu jak go trzymam to jedzie i dziwnie szarpie, a jak go położę na ziemie to tylko szarpie :P Słychać jakby silnik próbował się kręcić, ale coś przeskakuje i auto praktycznie nie jedzie
(Jutro wyjeżdżam więc nie będzie ze mną kontaktu przez jakiś czas)

PostNapisane: Śr sie 01, 2012 7:43 pm 

To współczuje, a czy to był nowy czy stary silnik?

PostNapisane: Śr sie 01, 2012 8:37 pm 

Zagotowałeś go? Troszkę dziwne żeby padł tak sam z siebie.

GG: 10157876

PostNapisane: Śr sie 01, 2012 9:21 pm 

koncepcyjne mocowania bateri - blacha 2 mm aluminium 7075 wymiary bateri pasujacych w srodku to wys 4c szer 5,5 cm dl 17 cm także boxy maja pomiescic 2 x 2s kazdy badz pakiet 4s kazdy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tam na zdjeciu jeden box ma zewnatrzna scinke wygeta na zewnatrz pod katem 75 stopni poniewaz chcialem zobaczyc zcy baterie wejda jak bedzie scianka w pionie, ale wchodza wiec beda poprostu takie wanienki z alu:) ponawiercane i cos z boku wygraweruje jeszcze ;).Na zdjeciu sa one wygiete wobec zlego boku :)beda one o 2 cm dluzsze i nizsza bedzie ta scianka pionowa o 2 cm poprostu kumpel w pracy sie pomylikl ale jutro beda juz gotowe te dobre :) no i oczywiscie beda mialy przod i tyl tez z alu , cale ponawiercane zostana anodowane na czarno badz jakis kolor - taki sam na jaki anodowane beda wachacze (choc docelowo beda wachzacaze rpm oraz zwrotnice z revo .

cos w modelu musi sie poddawac przy mocnym uderzeniu , nie moze byc za sztywny;) takze dlatego padlo na rpmy .Niedlugo pokaze wan nowe mocowanie dyfra i silnika ;) uniwersalne z mozliwoscia regulacji szerokosci dyferencjalu tak zeby monza bylo uzywac roznych.W dodatku bedzie mialo usztywnienie z gory i z dolu:)

Ostatnio edytowano Śr sie 01, 2012 9:26 pm przez torque3, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So sie 11, 2012 7:12 pm 

docelowe wanienki gotowe:) wejda w nie baterie 2s ,3s oraz 4s :) powiercilem jedna wanienke na szybko wiertarka :mrgreen: :mrgreen: docelowo beda powiercona na kazdej plaszczyznie za pomoca frezarki cnc, nastepnie od wewnatrz wyklejone gesta gąbka o gubosci 1,5 mm tak zeby pakiety nie lezaly na twardym aluminium.Otwory maja za zadanie ochlodzic pakiet oraz odelżyc model.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

w podwoziu sa 4 otwory mocujace wanienki do tego w wanienkach bedzie frez o szerokosci 4 cm dzieki ktoremu bedzie możliwosc reulacji miejsca w jakim ma sie znalezc wanienka. Bedzie można regulowac srodek cieżkosci modelu.

PostNapisane: So sie 11, 2012 7:27 pm 

Pięknie. Zrób jakieś dłuższe videło jak to śmiga. Ten silnik musi go wyrywać z kapci.

Mam pytanko poza tematem.
Kiedy możemy spodziewać się czujników temperatury? I czytałem też wątek o savie(chyba MasterB) i chciałem się zapytać jak wygląda ta przeróbka regli? Jeśli by ten pomysł wszedł w życie to ja się piszę, czy do tego celu nada się zwykłe HK 150A?

PostNapisane: So sie 11, 2012 7:49 pm 

zrobie video jak tylko bede mial chwile czasu narazie mam sporo innych spraw niezwiazanych z modelarstwem ... coz troche mocy ma:) wszystko pokaże jak bede mial jakis lepszy regiel , czekam na xeruna .
Niedlugo nakrece filmik z porownaniem regli ktore mam- moze komus pomoge w wyborze:) jak narazie spalilem hk150a przy pomocy tego silnika wiec niemam regla:P czekam ale lada dzien bede mial turnigy trackstara 150 hk15 po naprawie i xeruna wiece bede testowal .
Czujniki temperatury , nie che nic obiecywac ale niemam tyle czasu na to moj znajomy przedwszystkim niema a on to lutuje wszystko ale nie martw sie pojawia sie niedlugo - napisze Ci na priv jak bede mial pierwsza sztuke - jest juzprototyp ale jest w fazietestowej ;) bez wyswietlacza ale niebeda takie sprzedawane docelowo wszystkie musza miec wyswietlacze.

Co do rgulatora to zima zacznie siezabawa jak kolega moj i ja bedziemy mieli wiecej czasu- musze poszukac gdzies tanich tranzystorow 30 v 300a najlepiej no i kupc wieksza ilosc cena jednego dostepnego od reki to 10 zł troche duzo a potrzeba 36 .Wiec niewiem czy niebede zamawiac z firmy farnell musze na to czasu poswiecic . I tak hk150 a to bedzie dobry dawca - kazdy regulator ktory bedzie do 6 s no chyba ze chcesz miec egiel 600 a do 4 s:D trzeba jeszcze wymiar tego regla opracowac etc .:) trochepracy przy tym jest.Do takiego homemade esc bede robic obudowe z lexanu powiedzmy 5mm grubosci + moze taka turbinke przeplywowa zamiart wiatraczka ;) regle beda powstawac nie szybciej niz w zime.Pierwsze 2 sztuki beda dla konstruktorow i pomyslodawcow:Ddla mnie i dla kolegi mojego:) bedzie temat na forum jak beda wugladac fazy produkcji:)

PostNapisane: So sie 11, 2012 9:55 pm 

olinpus napisał(a):
Pięknie. Zrób jakieś dłuższe videło jak to śmiga. Ten silnik musi go wyrywać z kapci.

Mam pytanko poza tematem.
Kiedy możemy spodziewać się czujników temperatury? I czytałem też wątek o savie(chyba MasterB) i chciałem się zapytać jak wygląda ta przeróbka regli? Jeśli by ten pomysł wszedł w życie to ja się piszę, czy do tego celu nada się zwykłe HK 150A?

w kadym ergulatorze masz 2 plytki(wiekszosc )
1) mniejsza to plytka odpowiadajaca za sterowanie (procesor sterowniki mosfetow etc) - mozg operacji pzetwazania danych z odbionika etc
2) wieksza plytka z malymi czarnymi kwadracikam - jest to koncowka mocy odpowiedzialna za wytrzymalosc pradowa naszego regla - sa 3 sciezki rownolegle do siebie czyli 3 fazy :) po 3 mosfety na połówke fazy i to od nich zalezy ile A ma regulator np w hk150a mamy mosfety 30v 75a czyli mnozymy x2 mamy 150a na faze :) ja chce z kolega zaprojektowac plytke pcb ,badz wytrawic anizotropowo jak da rade u mnie w szkole .Do wytrawionej plytki przylutowac profesjonalnym sprzetem mosfety 30v 300a dzieki czemu regilator bedzie mial 600a :) praktycznie nie do zniszczenia bedzie , byc moze powstanie jeszcze mocniejszy.Niestety ciezko bedzie nam zrobic regulator do wyzszych napiec niz 6s poniewaz musi byc do niego dostepna elektronika sterujaca obslugujaca np 10 badz 12 s przy tak wysokich napieciach ciezko jest dostac eleektronike w malych podzespolach i prosciej byloby przelozyc ja z innego regulatora a takie regulatory sa dosyc drogie.

tutaj macie mozliwosc zrobienia plytkipcbwwarunkach domowychjakby ktos chcial sam sie pobawic :)
http://www.youtube.com/watch?v=1u__7r-hRjc

PostNapisane: N sie 12, 2012 9:18 pm 

Też czekam na te termometry z wyświetlaczami ponieważ w przyszłym tygodniu będę już wszystko miał i mogę jeździć. Tylko nie kupowałem żadnego termometru bo myślałem, że zdążycie z tymi termometrami :/. Liczę więc na szybką produkcje, ale dokładną.

Pozdrawiam

PostNapisane: N sie 12, 2012 9:46 pm 

Trawienie płytki w taki sposób wcale nie jest takie proste. :) Do tego musi być dobry jakościowo laminat inaczej ścieżki lubią się łatwo odparzać.

PostNapisane: N sie 12, 2012 10:15 pm 

nie odparzasiejak kupisz laminat szklany z grubsza powloka miedziana -=do tego zroobisz troszke szersze sciezki ;) mysle ze do regulatoa trzeba bedzie zrobic szerwsze ze wzgledu na duze prady plynace w obwodzie .

i nie jest to takie trudne wcale
http://twingo.ict.pwr.wroc.pl/~konar/up ... wienie.pdf
http://allegro.pl/laminat-miedziany-120 ... 46098.html

ten laminat wystarczu choce lepszy by byl z powloka 45 ale latwo go dostac na wolumenie : :twisted:

https://elektronika-sklep.pl/sklep/inde ... mm-100x160

PostNapisane: Cz sie 16, 2012 4:32 pm 

Dzień dobry wszystkim :) właśnie z wakacji wróciłem i postanowiłem. Gdyby ktoś chciał odkupić ode mnie tego MTA za rozsądne pieniądze to ja chętnie :) Mam jeszcze do sprzedania tl-01b, tt-01 po dużym tuningu (oba sprawne) w opcjach rtr lub nie, jak kto woli, do tego serwa nowe blue bird i nowe amortyzatory 60mm taniej niż w sklepach, mało używane lipole i ładowarki, karoserie audi tt i mase innych bibelotów których nie sposób spamiętać :P Oczywiście wystawię oferte w dziale giełda ale to jutro albo i pojutrze jak będę miał czas. Od razu uprzedzam, że nie jest to kolejne "no nie znowu się zepsuło, chyba to sprzedam", a na następny dzień "no dobra dam temu jeszcze jedną szansę". Sprzedaję wszystko, koniec kropka. Na filmikach z yt (przynajmniej w mojej opini) modelarstwo wygląda zdecydowanie lepiej niż w rzeczywistości :/ A żeby nie było takiego całkowitego off topu to życzę powodzenia w konwersji i też czekam na film z akcji :)

PostNapisane: N sie 19, 2012 12:11 am 

tez mialem tak jak Ty kiedys z moim pierwsszym modelem byl to cen fun factor :D nie zapomne drania - dostalem go na 16 urodziny nie chcial poprostu jezdzic ... czasami jest taka zlosliwosc rzeczy martwych ,ale nauczylem sie pokory spokoju przy tym sprzecie .Trzeba duzo czasu poswieceac zeby sprzet sprwowal sie tak jak chcesz . Szkoda ze sprzedajesz mta4 -wystaw je na allegro szybciej sprzedasz

PostNapisane: N sie 19, 2012 9:40 am 

Stigg nie oplaca ci sie sprzedawac mta4 nikt ci za niego nie da tyle

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona