Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 2:41 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lip 08, 2012 12:32 pm 

Skoro nie ma innego wyjścia to będziem ciąć,tylko to jest dziwne,że oryginalne półosie nie pasują tam gdzie powinny.Może ktoś,kto ma Losi 8ight-t sie wypowie??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lip 08, 2012 1:16 pm 

Sprawdź czy piny w wahaczach są proste.
Miałem 8ighta-t i nie miałem żadnych problemów. Podobnie kumpel, który miał 2.0.
A tak poza konkursem... w życiu nie wpadłbym na pomysł pt. cięcie i przedłużanie wałka. To się prosi o spustoszenie w modelu.

PostNapisane: Pn lip 09, 2012 7:26 pm 

Donat Bula napisał(a):
Sprawdź czy piny w wahaczach są proste.
Miałem 8ighta-t i nie miałem żadnych problemów. Podobnie kumpel, który miał 2.0.
A tak poza konkursem... w życiu nie wpadłbym na pomysł pt. cięcie i przedłużanie wałka. To się prosi o spustoszenie w modelu.

jakie spustoszenie w modelu?:) :D ha ja dorabialem tak wałk do mojej konwersji bo nie moglem znalezc fabrcznych pasujacych do kilichow od centralnego dyfra( matrix arena truggy) do kielichow mta:) .Uciałem zrobilem tulejke zlutowałem na srebro i jest bajka:)

PostNapisane: Pn lip 09, 2012 10:14 pm 

Nie wiesz jakie spustoszenie ?
Wystarczy że choć trochę będą źle wyważone czy krzywe.

Raz jeszcze napisze bo widzę że temat jest wałkowany i to nie koniecznie w tym kierunku co powinien.
Nie masz krótkich pół osi !!! Jeśli nikt ich nie zamienił na ośki z innego modelu to nie ma takiej opcji by były za krótkie !!!
W Losi 8ight-T 2.0 przy prawidłowo ustawionej geometrii przedniego zawieszenie pin osi powinien się znajdować prawie na końcu kubka dyferencjału (przy maksymalnym zwisie przedniego wahacza) co nie oznacza że ma przy dzwonach wypadać,
Bynajmniej mi ani mojemu szwagrowi który 2 sezony przejeździł tym modelem nic takiego się nigdy nie działo. Dlatego śmiem twierdzić że u ciebie może to być kwestia:
- ustawienia zawieszenia,
- krzywych pinów wahaczy,
- dużych luzów na przednich zwrotnicach, luzów na wahaczach czy też luzów na uchwytach wahaczy.
Niestety przez internet nikt ci nie powie które z w/w jest przyczyną wypadania półosi w twoim modelu. Do tego musisz dojść sam.

PostNapisane: Pn lip 09, 2012 10:36 pm 

jak moga byc zle wywazone?:) :D haha ja nie lutuje na cyne i nie bije w nie mlotkiem ;) tuleja byla robiona na tokarce z dokladnoscia 0,02 mm ;) z nowym wrzecionem a poloski maja okreslona grubosc robisz tolerancje 1/10 mniej niz potrzeba i wchodza na wcisk!!! lutujeszna srebro i jest jak oryginal - pokazac Ci jak to wyglada? bo chyba niewiesz:)

a pozatym nadal niewiem jakie spustoszenie:D haha nawet jak bedzie bi to polos nie wazy 200 gram tlko kilkanascie i nie sa to ogromne sily - a moment skrecajacy jest tak samo przenoszony , jak jest niewywazona to inaczj sie w neij sily rozchadza , jest taki program jak soldis i w mozna w internecie znalezc nakldake naniego do mierzenia sil skrecajacych w stalowych konstukcjach zobacz:)

PostNapisane: Pn lip 09, 2012 11:33 pm 

Mariusz Grubizna napisał(a):

Co się stanie? Oprócz być może niewielkim biciem (na pewno dużo mniejszym niż przy trochę źle wyważonym kole) nie wyobrażam sobie jakiegoś tragicznego spustoszenia.

PostNapisane: Wt lip 10, 2012 11:37 am 

Nie miałem 8ighta w dłoni, ale moim zdaniem pewnie prześwit jest ustawiony na maxa i po prostu może się zdarzyć że ośki wypadną. Jeśli w tym losi masz w wahaczach takie małe robaczki to ustawienia maksymalnego dolnego położenia wahacza, to ustaw to tak by ośka nie miała opcji wypaść

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Wt lip 10, 2012 5:53 pm 

torque3 napisał(a):
jak moga byc zle wywazone?:) :D haha ja nie lutuje na cyne i nie bije w nie mlotkiem ;) tuleja byla robiona na tokarce z dokladnoscia 0,02 mm ;) z nowym wrzecionem a poloski maja okreslona grubosc robisz tolerancje 1/10 mniej niz potrzeba i wchodza na wcisk!!! lutujeszna srebro i jest jak oryginal - pokazac Ci jak to wyglada? bo chyba niewiesz:)

a pozatym nadal niewiem jakie spustoszenie:D haha nawet jak bedzie bi to polos nie wazy 200 gram tlko kilkanascie i nie sa to ogromne sily - a moment skrecajacy jest tak samo przenoszony , jak jest niewywazona to inaczj sie w neij sily rozchadza , jest taki program jak soldis i w mozna w internecie znalezc nakldake naniego do mierzenia sil skrecajacych w stalowych konstukcjach zobacz:)

Dzięki kolego nie muszę nic oglądać.
Zważ że nie każdy ma dostęp do tak precyzyjnego sprzętu a o pojęciu o mechanice, obróbce skrawaniem itp nie wspomnę.
Nie chcąc obrażać Tomka zrobił by tą operację w warunkach domowych z pewnością nie tak fachowo jak ty to uczyniłeś 8)

Dwieście gram oś na pewno nie waży niemniej nie wiem czy widziałeś jak się zachowuje w modelu choćby lekko zakrzywiona ośka zwłaszcza przy wysokich obrotach.
Jeśli komuś nie przeszkadza nie wyważone koło to z pewnością nie ma się co przejmować też i biciem od osi, niemniej bicie mniejsze czy większe od osi czy od koła ma wpływ zarówno na żywotność łożysk i na przyczepność koła do nawierzchni czy precyzję w prowadzeniu po torze. Dla jednego to banał dla innego istotna rzecz dzięki której można na okrążeniu urwać choćby "kilka" sekund ;)

Mateyos napisał(a):
Nie miałem 8ighta w dłoni, ale moim zdaniem pewnie prześwit jest ustawiony na maxa i po prostu może się zdarzyć że ośki wypadną. Jeśli w tym losi masz w wahaczach takie małe robaczki to ustawienia maksymalnego dolnego położenia wahacza, to ustaw to tak by ośka nie miała opcji wypaść

Wszystko się zgadza ale nawet przy maksymalnym zwisie wahaczy (czyli do momentu wsparcia wahacza o płytę) pół oś nie wyskakuje w tym modelu.

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 12:16 pm 

Kolega mi to spróbuje przedłużyć,wytoczy tuleje i ztopi tigiem.Dałem na początek starą półoś z xraya,jak sie uda to przedłuże i z losi-ego.Co do pozycji wahaczy-z tyłu mam chyba prawie maksymalny prześwit,z przodu wahacze są równoległe do płyty podwoziowej i to jest maksymalne wyhylenie przednich wahaczy.Może spróbować ustawić tylne wahacze niżej?

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 12:41 pm 

Zaraz mnie coś szczeli...Próbowałem wszystkiego z ustawieniami i nic nie pomogło.Polosie są za krótkie i tyle.Mógłby jakiś posiadacz Losi 8ight-t zmierzyć długość samych półosi??Jak nic sie z tym nie uda zrobić to chyba tylko pozostaje kupić inne podwozie.

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 12:45 pm 

Widze,że w innych losi też są piny na krawędzi

http://www.google.pl/imgres?num=10&hl=p ... x=84&ty=81

U mnie są jeszcze bardziej.

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 1:00 pm 

tigiem bedzie ok

Ostatnio edytowano Śr lip 11, 2012 7:14 pm przez torque3, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 6:22 pm 

Mariusz Grubizna napisał(a):

Raz jeszcze napisze bo widzę że temat jest wałkowany i to nie koniecznie w tym kierunku co powinien.
Nie masz krótkich pół osi !!! Jeśli nikt ich nie zamienił na ośki z innego modelu to nie ma takiej opcji by były za krótkie !!!
W Losi 8ight-T 2.0 przy prawidłowo ustawionej geometrii przedniego zawieszenie pin osi powinien się znajdować prawie na końcu kubka dyferencjału (przy maksymalnym zwisie przedniego wahacza) co nie oznacza że ma przy dzwonach wypadać,
Bynajmniej mi ani mojemu szwagrowi który 2 sezony przejeździł tym modelem nic takiego się nigdy nie działo. Dlatego śmiem twierdzić że u ciebie może to być kwestia:
- ustawienia zawieszenia,
- krzywych pinów wahaczy,
- dużych luzów na przednich zwrotnicach, luzów na wahaczach czy też luzów na uchwytach wahaczy.
Niestety przez internet nikt ci nie powie które z w/w jest przyczyną wypadania półosi w twoim modelu. Do tego musisz dojść sam.

Ca pan ma na myśli z tymi ustawieniami zawieszenia??

PostNapisane: Cz lip 12, 2012 1:49 pm 

Doradźcie cóś bo już powoli sie rozglądam za nowym podwoziem z rozpaczy.(HYPER ST PRO :twisted: )

PostNapisane: Cz lip 12, 2012 3:59 pm 

tomasz_rd napisał(a):
rozglądam za nowym podwoziem z rozpaczy.(HYPER ST PRO )

no to sie troche spóźniłeś viewtopic.php?f=13&t=63014 :lol:
tomasz_rd napisał(a):
Doradźcie cóś

ja bym kupił komplet nowych półosi do 2.0 z jakiegoś normalnego sklepu i sprawdził jak to wygląda z tymi nowymi.
Nie wiem jakie są róznice jeśli chodzi o przeniesienie napędu i tego typu rzeczy między 1.0 i 2.0, ale może ktos tam wsadził jakiś inny model tych półosi, albo kielichy w dyfrze są inne, cholera wie.

Albo napisz list miłosny do Drake'a :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona