Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:32 pm 

m-peter napisał(a):
To jest kwestia wprawy, tak jak z prawdziwym samochodem. Jak pierwszy raz siadasz za kulkiem prawdziwego autka to tez wszystko sie miesza, po co te biegi i takie tam rzeczy. Z autkami R/C jest tak samo. Jazda po prostym to jeszcze nic strasznego, sprobuj troche poskakac jakims off-roadem i zapanowac nad nim w powietrzu, zeby szedl prosto. To jest dopiero trudne :twisted:

Dobra, to moze sie kiedys naucze. Na razie jezdze jak pijany.
NOrmalnym samochodem umię jezdzic i robic nawet 360, to i tym parchatkiem sie naucze

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:36 pm 

Dobrym pomyslem na nauke jazdy jest zrobienie sobie takiego mini toru, nawet osemki z puszek po jakims plynie :twisted: (moga byc 0.5L;))

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:36 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
Przyjedz na spotkania to ja cie naucze ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:39 pm 

SeQ_PL napisał(a):
Przyjedz na spotkania to ja cie naucze ;)

Robicie jakies ustawki?

Cytuj:
Dobrym pomyslem na nauke jazdy jest zrobienie sobie takiego mini toru, nawet osemki z puszek po jakims plynie (moga byc 0.5L;))

Wlasnie probuje cos po osiedlu jezdzic. Tylko to jest polbruk, ale raje rade. Kurzy sie troche. Ale caly zbiornik wyjezdizlem. Aha - zaliczylem jednego dacha. Silnik wszedl na obroty i zgasł

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:43 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
no i to nawet w sobote była jedna ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:43 pm 

Arbiter napisał(a):
Aha - zaliczylem jednego dacha. Silnik wszedl na obroty i zgasł

Dlatego ze nie dostawal paliwa(dlatego zgasl) i mieszanka stala sie za uboga (dlatego wkrecil sie na wyzsze obroty). Jezeli chcesz tego uniknac to daj dluzszy przewod paliwowy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:45 pm 

m-peter napisał(a):
Arbiter napisał(a):
Aha - zaliczylem jednego dacha. Silnik wszedl na obroty i zgasł

Dlatego ze nie dostawal paliwa(dlatego zgasl) i mieszanka stala sie za uboga (dlatego wkrecil sie na wyzsze obroty). Jezeli chcesz tego uniknac to daj dluzszy przewod paliwowy.

Byl w regulacji za 15 pln i teraz dziala ok.
kupilem strzykawke oleju za 5 pln do filtra

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 2:48 pm 

No moze w tym tygodniu sie spotkamy i pojeździmy :D?

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 14, 2004 2:51 pm 

SeQ_PL napisał(a):
No moze w tym tygodniu sie spotkamy i pojeździmy :D?

Cos mozna bedzie pokombinowac.

Wczoraj wyczyscilem model. Bylem w sklepie i kupilem spraj do czyszczenia tłuszczu - w takim psikaczu jak plyn do okien. I denaturat. Wyczyscilem tym plynem, z dynksu nie korzystałem.

Pytanie - czy można muc troche woda ten samochod? Bo ja to robilem nad zlewem psikalem sprajem i pedzelkienm zczszczalem i troche plukalem w wodzie. Tz nnie lalem odo srodka, ale predzel byl w wodzie. No i zawieszenie woda czyscilem. NIe zaszkodze sprzetowi?

Potem go wysyszulem suszarka, umylem filtr, nasaczylem olejkiem. Wpuscilem tez ze 3 krople do gaznika i pociagnalem szarpanka. I teraz tak stoi i czeka na przejazdzki. Lubie juz go. Mojego mesia.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 14, 2004 3:37 pm 

można te miejsca gdzie czyściłeś woda potraktować jakimś zabezpieczeniem przed rdzą. A może w sobote będzie mój regiel to pojeździmy :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 15, 2004 9:25 am 

Niestety mycie pedzelkiem i woda zaszkodzilo samochodzikowi. Serwo zglupialo. Rozebralem wieec caly samochodzik i okazalo sie ze jest zalane. Przy okazji poznalem tajniki budowy. Nawet lozyska maszynowe sa - m.in na wale napedowym i na przekladni. Wysuszylem suszarka i działa ok.
Mam jednak problem ze zbieznoscia - kola sa zbieżne. NIestety nie znalazlem sposobu na jej regulacje Wlasciwie tylko poprzez długosc drazka spinajacego uklad mozna by to zmienic. A zakladajac go w 2 rozne sposoby niewiele sie zmienia

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2004 4:13 pm 

Arbiter napisał(a):
Niestety mycie pedzelkiem i woda zaszkodzilo samochodzikowi. Serwo zglupialo. Rozebralem wieec caly samochodzik i okazalo sie ze jest zalane.

jesli nadal dziala silniczek w serwie to wystarczy wysuszyc je rozebrane na czesci i po wyschnieciu powinno juz dzialac ok. do czyszczenia polecam waski pedzel z dlugim wlosiem (lub nawet dwa: jeden taki "szkolny" do trudnych zakamarkow, a drugi - taki 1-calowy, z dlugim wlosiem) i czyszczenie na sucho, dodatkowo mozna wspomoc sie sprayem ze sprezonym powietrzem oraz, jesli bardzo cenisz sobie czystosc :D mozesz uzyc pianki w sprayu takiej jak do czyszczenia komputerow - nanosisz pianke, odczekujesz pare minut, zdmuchujesz powietrzem i gotowe :-)

Arbiter napisał(a):
Mam jednak problem ze zbieznoscia - kola sa zbieżne. NIestety nie znalazlem sposobu na jej regulacje Wlasciwie tylko poprzez długosc drazka spinajacego uklad mozna by to zmienic. A zakladajac go w 2 rozne sposoby niewiele sie zmienia

:lol: tylko nie staraj sie ustawiac kol zeby byly ze soba rownolegle :!: najczesciej, przy jezdzie po asfalcie kola tylne powinny byc zbiezne - kat kazdego z nich powinien wynosic ok. 2 stopnie, na dywan wiecej - ok. 4.
Kola przednie powinny byc rozbiezne - tak z 1 - 2 stopnie, zarowno na asfalt jak i na dywan (moje obserwacje, ktore jednak konsultowalem z kims kto ma wiecej pojecia na ten temat ode mnie). Coz - kupiles taki model jaki kupiles, musisz sie teraz pogodzic z tym, ze nie za wiele rzeczy bedziesz mogl ustawic w geometrii :cry: ale fabryczne nastawy powinny byc w miare optymalne i o ile nie zamierzasz jezdzic nim na zawodach powinienes byc raczej zadowolony :)

co do "szper" - w modelach nie ma niczego takiego.... jesi masz hermetyczne puszki dyferencjalow to twardosc pracy ukladu roznicowego mozesz regulowac gestoscia zastosowanego oleju, jesli masz dyfry kulkowe - twardosc regulujesz skrecajac lub luzujac srube regulacyjna, a w przednim dyferencjale mozesz zastosowac dyferencjal typu "one-way" - ktory jest taka "szpera doskonala" - czyli, przy utracie przyczepnosci przez jedno kolo naped nadal przekazywany jest na oba kola (tak jakby os byla sztywna), a z druigiej strony podczas jazdy w zakretach kola kreca sie z rozna predkoscia jak w normalnym dyferencjale, dzieki czemu model idzie przez zakret idealnie gladko...

p.s. z jakiej czesci W-wy jestes i gdzie pomykasz modelem?

Ostatnio edytowano Cz gru 16, 2004 4:27 pm przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2004 4:24 pm 

RafalPie napisał(a):
jesli nadal dziala silniczek w serwie to wystarczy wysuszyc je rozebrane na czesci i po wyschnieciu powinno juz dzialac ok. do czyszczenia

Oczywiscie tak zrobilem od razu, lecz jakos zapomnialem napisac. Wysuszyłem i jest ok

Cytuj:
polecam waski pedzel z dlugim wlosiem (lub nawet dwa: jeden taki "szkolny" do trudnych zakamarkow, a drugi - taki 1-calowy, z dlugim wlosiem) i czyszczenie na sucho, dodatkowo mozna wspomoc sie

Mam 2 pedzelki i preparaty:)

Cytuj:
:lol: tylko nie staraj sie ustawiac kol zeby byly ze soba rownolegle :!: najczesciej, przy jezdzie po asfalcie kola tylne powinny byc zbiezne - kat kazdego z nich powinien wynosic ok. 2 stopnie, na dywan wiecej - ok. 4.

Dywan to wykluczone bo spalinka nie jezdze po domu

Ale mam przednie kola zbiezne . Tył jest ok.

Cytuj:
Kola przednie powinny byc rozbiezne - tak z 1 - 2 stopnie, zarowno na asfalt jak i na dywan (moje obserwacje, ktore jednak konsultowalem z kims kto ma wiecej pojecia na ten temat ode mnie). Coz - kupiles taki model jaki kupiles, musisz sie teraz pogodzic z tym, ze nie za wiele rzeczy bedziesz mogl ustawic w geometrii :cry: ale fabryczne nastawy powinny byc w miare optymalne i o ile nie zamierzasz jezdzic nim na zawodach powinienes byc raczej zadowolony :)

TYlko dla funu, ale te zbieznosc widac golym oookiem . hihi

Cytuj:
p.s. z jakiej czesci W-wy jestes i gdzie pomykasz modelem?

JEstem wlasciwie mobilny. Ale dzis mam plan pojezdizc na placu Pilsudskiego pod grobem neiznanego zolnierza. Moze tam osiagne vmaxa i troche powymiatam. bo do tej pory to jedzilem tylko pod blokiem

A stacjonuje na Woli obecnie

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2004 4:42 pm 

Arbiter napisał(a):
Dywan to wykluczone bo spalinka nie jezdze po domu

mialem na mysli nawierzchnie dywanowa na torze, nie dywan w duzym pokoju :wink:

Arbiter napisał(a):
Ale mam przednie kola zbiezne . Tył jest ok.

hmm... trzeba byloby sie temu przyjzec - o ile jest to ustawienie fabryczne, a nie efekt dzwona, to bym sie nie przejmowal - widocznie tak ma byc i tyle, rozstawianie kol przednich na zewnatrz o tak: \ / poprawia szybkosc reakcji na ruchy kierownica i likwiduje podsterownosc - no wlasnie nie pisales nic o zachowaniu si emodelu - jesli nie jest zbyt podsterowny, to znaczy, ze ustawienie jest poprawne....

Arbiter napisał(a):
JEstem wlasciwie mobilny. Ale dzis mam plan pojezdizc na placu Pilsudskiego pod grobem neiznanego zolnierza. Moze tam osiagne vmaxa i troche powymiatam. bo do tej pory to jedzilem tylko pod blokiem

gdyby nie bylo tak zimno to bym podjechal (rowerem :lol: ) zobaczyc jak ci idzie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 16, 2004 4:49 pm 

RafalPie napisał(a):
mialem na mysli nawierzchnie dywanowa na torze, nie dywan w duzym pokoju :wink:

ups. ja sie zupelnie nie znam

Cytuj:
hmm... trzeba byloby sie temu przyjzec - o ile jest to ustawienie fabryczne, a nie efekt dzwona, to bym sie nie przejmowal - widocznie tak ma byc i tyle, rozstawianie kol przednich na zewnatrz o tak: \ / poprawia szybkosc reakcji na ruchy kierownica i likwiduje podsterownosc - no wlasnie nie pisales nic o zachowaniu si emodelu - jesli nie jest zbyt podsterowny, to znaczy, ze ustawienie jest poprawne....

Nie wiem jak sie prowadzi - nie znam sie. Ale jak jezdzilem po bruku ale zapylonym to skrecal niebardzo

Cytuj:
gdyby nie bylo tak zimno to bym podjechal (rowerem :lol: ) zobaczyc jak ci idzie :wink:

TO moze sie jednak zdecydujesz?

Ja bede samochodem. Ale jakbym sie uparl to i rowerem mozna - tylko gorzej wtedy samochodzik w plecaku przywieac:(

Musze wyjsc z internetu za 15 min. Wiec jesli sie zdecydujesz to daj szybko info a sie ustawimy

AK

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona