Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 1:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 17, 2012 8:06 am 

Natomiast ja nadal obstawiam dopuszczenie dwóch, trzech producentów.
Jeżeli wyżej wymienione rozwiązanie nie odpowiada to popieram Kobierzyce i dowolność opon.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 8:07 am 

Dobór opon to też w pewnym sensie ustawianie modelu.
Jeden model jeździ lepiej na oponach jednego producenta/typu, drugi na innych, a mój na żadnych nie jeździ dobrze :lol:
Ja bym był za dowolnością stosowanych opon.

A co do klas, zobaczmy w nowym sezonie jak się będą kształtowały zapisy.
I tak, żeby przejść z pro do stocka albo modi muszę kupić silnik.

GG#10007
HB Cyc TC & Schumacher Mi3 happy user :]

Ostatnio edytowano Cz maja 17, 2012 9:06 am przez Łukasz Pronobis, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 8:25 am 
Administrator forum

Panowie, Dyskusja dyskusją, ale likwidacja klasy ProStock jest przesądzona i zapadła już na VIII eliminacji

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 2:06 pm 

[quote="Krzysztof Wicher"]
3. Kategoryczne usunięcie modeli na podwoziu węglowym z klasy Hobby Junior. Silniki do klasy Hobby Junior - TYLKO Saturn 27T. Silniki będą
dostępne u Organizatora. - [b]poszedł bym trochę dalej i dodał bym jak było mówione już wcześniej tylko modele typu RTR... [/quote="Krzysztof Wicher"]

Tylko modele RTR to nie jest dobry pomysł, są podwozia wanienkowe, plastikowe, które w RTRrze nie spełniają przepisów Hobby junior, a sprawa doboru sprzętu poza rodzajem (nie węglowym, ani grafitowym, czy jak kto zwał, chociaż to jest różnica) silnikiem i pakietem powinna zostać decyzją zawodnika. Idąc tym tropem trzebaby ustalić 'Jedynie słuszny regiel...." itp, a to MOIM ZDANIEM mija się z ideologią cyklu w Ścinawce :)

Ja nie jestem za jednolitością opon w Stocku i deklaruję start w tej klasie na równi z E-12, bo jak już wcześniej kolega Łukasz zauważył to część wyboru ustawień auta... nie jestem pro-driverem ani super mechanikiem na poziomie europejskim i nie umiem zrobić tak, żeby na CPXach jechał tak szybko, jak na Sorexach....
Pozdrawiam

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 3:02 pm 

Krzysztof Wicher napisał(a):
3. Kategoryczne usunięcie modeli na podwoziu węglowym z klasy Hobby Junior. Silniki do klasy Hobby Junior - TYLKO Saturn 27T. Silniki będą
dostępne u Organizatora. - [b]poszedł bym trochę dalej i dodał bym jak było mówione już wcześniej tylko modele typu RTR...

Tylko modele RTR to nie jest dobry pomysł, są podwozia wanienkowe, plastikowe, które w RTRrze nie spełniają przepisów Hobby junior, a sprawa doboru sprzętu poza rodzajem (nie węglowym, ani grafitowym, czy jak kto zwał, chociaż to jest różnica) silnikiem i pakietem powinna zostać decyzją zawodnika. Idąc tym tropem trzebaby ustalić 'Jedynie słuszny regiel...." itp, a to MOIM ZDANIEM mija się z ideologią cyklu w Ścinawce :)

Ja nie jestem za jednolitością opon w Stocku i deklaruję start w tej klasie na równi z E-12, bo jak już wcześniej kolega Łukasz zauważył to część wyboru ustawień auta... nie jestem pro-driverem ani super mechanikiem na poziomie europejskim i nie umiem zrobić tak, żeby na CPXach jechał tak szybko, jak na Sorexach....

Ja sprecyzowałbym tak: Vtec/Nosram/LRP (bo to chyba to samo) i Sorex
Pozdrawiam

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 5:14 pm 

Jestem zdania ,że jeśli nie jednakowe koła to w pełni dowolne. Może w takim razie zostawić CPX tylko w Modi...CPX występuje w dwóch twardościach Carpet i Asfalt. Inne koła mają różne twardości. Organizator nie jest w stanie zapewnić innych kół.Poza tym ograniczenie do drogich kół nie jest
Co do Hobby Junior to uważam jednak,że RTR to jakaś wykładnia.Model z zestawu w zasadzie tylko silnikiem może odstawać,a nie narzuca innych ograniczeń.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 9:45 pm 
Administrator forum

Nie można zapisać że tylko modele RTR.

A co z zawodnikiem który kupi samo podwozie np. strady, która jest w zestawie RTR, ale da swoją elektronikę?

Według mnie plastikowa wanienka to podstawa - tylko musimy sie tego twardo trzymać.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 10:02 pm 

Chyba na to Hobby Junior nie ma złotego środka.Są np.modele Gs-a.Podłoga aluminiowa ale nie wanienka.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 12:52 am 
Administrator forum

Może nie śmigam w hobby junior, ale obserwowałem bacznie, tym bardziej, że od nas też startował jeden młody zawodnik. Silnik- 1 jedynie słuszny, możliwie najtańszy i dostępny u organizatora po cenie dumpingowej: można podzwonić po dystrybutorach kto da najlepszą opcję cenową- główne kryterium- RÓWNY dla wszystkich. Żadne płyty w juniorku wystąpić nie powinny, paski też nie. Model z wanienką na wałek to jest najpopularniejsza wersja zestawu na początek, chyba tylko losi i wymienione GS które jest mało popularne by tego postulatu nie spełniły, wszystkie tt-ki, tf5, strady, ryby, are2, lrp itp itd to wanna+ wałek. Niech będzie ta wanna nawet molibdenowa, ale wanna i koniec. Absolutnie żadne płytowce na węglu w grę nie wchodzą. Tradycyjny stickpack 7,2V i będzie miodzio, cały czas są w sprzedaży, tanie i popularne. W przepisach juniora nie ma co grzebać, tylko egzekwować.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 7:16 am 

maciej.marcinek napisał(a):
Ja sprecyzowałbym tak: Vtec/Nosram/LRP (bo to chyba to samo) i Sorex
Pozdrawiam

Oł szit... a ja właśnie dostałem komplet kółek z Muchmora na dywan ;)
Skoro wymieniłeś te firmy Maćku, to czy jest w ogóle sens ograniczać do tychże właśnie firm, jeśli to 95% rynku? :]
Są jeszcze jakieś 3Racing i inne mniej znane japońskie Powers itp. ale kto na tym u nas jeździ...
To już lepiej w ogóle nie ograniczać producenta opon.

GG#10007
HB Cyc TC & Schumacher Mi3 happy user :]

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 7:48 am 

To co pisałem,albo jedne albo dowolne...

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 8:23 am 

Widzę że zamiast rozwinąć klasę hobby junior, zaczynamy ograniczać się do modeli tylko na wałek i wanne, paski złe w tej klasie?. Może nie wszyscy chcą zaczynać z chińskimi badziewiami typu Hsp i denerwować się na model , a nie skupiać się na jeździe syna.

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 8:48 am 

mniej ograniczeń z oponami, mniej problemów.

hobby junior połączyć z hobby, ograniczyć parametry stosowanych silników szczotkowych oraz pakietów. Wprowadzić kategorię wiekowe: do 12, 12-18, 18+

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 8:59 am 
Administrator forum

Grzesiek, pasek jest dobry tylko problem polega na tym, że 99% modeli z paskiem to modele węglowe.

A klasa ma być tania

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona