Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 5:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: So maja 12, 2012 10:15 pm 
Administrator forum

Witam,

Propozycje zmian w ilości klas i przepisach.

1. Usunięcie klas ProStock oraz Micro Open. Pierwsza klasa - zbyt niska frekwencja, druga klasa - odejście zawodników.
2. Wprowadzenie do klas HOBBY, Modified i Stock jednakowych opon - CPX. Opony będą dostępne u Organizatora. Opony kupione w innych źródłach będą honorowane.
3. Kategoryczne usunięcie modeli na podwoziu węglowym z klasy Hobby Junior. Silniki do klasy Hobby Junior - TYLKO Saturn 27T. Silniki będą dostępne u Organizatora.
4. Ujednolicenie rodzaju zasilania w klasie Hobby Junior - dopuszcza się WYŁĄCZNIE pakiety 7,2V NI-MH lub NI-CD tzw. STICK PACK. Pakiety nie mogą być wykonywane samodzielnie.
5. Ustalenie wagi modeli 1:10 na minimum 1350g dla klas Hobby, Stock i Modified oraz 1500g dla klasy Hobby Junior.
6. Wprowadzenie do klasy Hobby Junior kategorii wiekowej 40+ pod warunkiem, że dany zawodnik rozpoczyna jazdę modelami RC. Klasyfikacja wspólna.
7. Wprowadzenie klasy E-12 pod warunkiem startu minimum 6 zawodników.
8. Ustalenie minimalnej ilości zgłoszonych zawodników w każdej klasie na 5 osób. Poniżej - klasa nie startuje.

Czekam na owocną dyskusję. Czasu jest naprawdę mało, a przydałoby się ustalić wszystko jak najszybciej.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N maja 13, 2012 7:11 pm 

Niepokoi troszkę brak aktywności w dyskusji dotyczącej przepisów. Nie zależy nam na tym ,że jeśli ktoś czuje się zawiedziony np.likwidacją klasy czy zmianami,ma "ztobić tz. focha". Chodzi o wspólne przedyskutowanie .Likwidacja klas to szansa większej ilości eliminacji dla wszystkich.Bez sensu jest trwonienie czasu dla grup w których jedzie 2-3 zawodników. Klasa Stock jest przykładem w jakim kierunku powinno się skupiać. W tej klasie w sezonie startowało 115 zawodników.To podniosło i wyrównało poziom na tyle,że ostatnie zawody trzymały w napięciu do ostatniej chwili.
Zastanawiał bym się jednak nad wprowadzeniem jednakowych opon w klasie Hobby,bardziej bym optował za karesorjami jak w Modi i Stocku.

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 7:25 am 

Witam,

Zgadzam się z Marka propozycjami odnośnie punktów 1-8 za wyjątkiem:

6. Umożliwiłbym start w klasie Hobby Junior (inaczej ją nazwać może) zawodnikom od 16 roku życia i starszym. Nie wszyscy mają aspiracje i kasę na ściganie się w szybszych klasach.
Niech dzieciaki i starsze dzieciaki ścigają się razem na torze, a zrobić im tylko osobne klasyfikacje (tak było w Lidze Micro i wszyscy byli zadowoleni) .
8. Co do liczby zawodników w klasie to jeśli przyjmiemy 5 osób to nie tylko ProStock i Mikro Open poleci, ale jeszcze i Hobby może się zawinąć ( a czasmi i Modified), ten temat pozostawiłbym do dyskusji po pierwszej eliminacji 3 cyklu Ścinawki.

Kwestia jednakowych opon dla klas wymienionych przez Marka to dobry pomysł, zwłaszcza jak będą dostępne na zawodach w super cenach.
Ważne też żeby Saturny 27T dla najsłabszej klasy były dostępne na zawodach w super promocyjnych cenach ( nie wszyscy są tak mocno wkręceni w to hobby aby wydawać całą kasę na modele i osprzęt, a chcieliby się czasami pościgać).
To tylko moje zdanie w tym temacie.

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 1:33 pm 

Witam,

Co do nie startowania klasy poniżej 5 zawodników z mojego punktu widzenia to spore utrudnienie... Jadę 300 km, okazuje się, że ten szósty nie dojechał, bądź ktoś z problemów technicznych nie startuje...no i mogę się pakować do domu.

Usunięcie ProStocka - OK, przejdzie się do Stocka, ale uważam, że warto wprowadzić 13.5 zwoja do tej klasy, nie dlatego, że ja mam, ale umożliwia to wykorzystanie silnika w innych cyklach zawodów, nie tylko Polskich, są mimo wszystko bardziej popularne, jak 17.5t.(tak myślę, proszę nie bić :) )

Hobby Junior 40+ to nie moja sprawa, aczkolwiek pomysł Irka sprawdzi się bardziej o ile ktoś po latach startów np w IC-8 ktoś nie zdecyduje się tam startować... ale wierzę w rozsądek.

Pozdrawiam

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 9:25 am 

Witam.

Jeżeli chodzi o likwidację klas to poprę Irka i wstrzymałbym się z tym do pierwszej eliminacji w nowym cyklu.
Co do jednolitości opon to całkowicie się z tym nie zgadzam. Dla mnie Ścinawka była zawsze indywidualnością i wprowadzenie tego przepisu zmieni to. Szczególnie w klasie Stock, która już tym bardziej była jedyna w swoim rodzaju. Idąc tą drogą za jakiś czas może wyjśc założenie, że wprowadzamy jedne słuszne regulatory i jedne słuszne silniki, a skoro wszyscy już mają jeden osprzęt to wprowadzmy jedno słuszne podwozie. Dla mnie bynajmniej wybór opon powinien pozostac kwestią indywidualną. Bądź wprowadzic kilka modeli opon jakie wolno stosowac np: CPX, Sorex, etc. Niech każdy ma prawo wyboru. Owszem pewne ograniczenie łatwo wprowadzic ale co zrobic w kwestii osób, które mają zapasy opon i chcąc startowac w nowym cyklu będą musiały znowu kupowac kolejny komplet?
Jest grono zawodników w klasie Stock, które jadą na CPX-ach ale jest też grono, którzy jadą na Sorex-ach.
Owszem różnica w cenie jest spora ale jeżeli ktoś chce wydac na Sorexa powinno to by jego sprawą.
Klasa Modi jest to klasa doświadczonych zawodników i zazwyczaj jednolitośc opon ustalają między sobą i to również powinno pozostac w ich kwestii.

To jest moje zdanie w tej kwestii ale wydaje mi się, że organizatorzy cyklu zawodów w Ścinawce powinni pozostac sobą, a nie iśc drogą innych organizatorów ujednolicających modelarstwo.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 12:55 pm 

Tomasz Kilian napisał(a):
Witam. ...
To jest moje zdanie w tej kwestii ale wydaje mi się, że organizatorzy cyklu zawodów w Ścinawce powinni pozostac sobą, a nie iśc drogą innych organizatorów ujednolicających modelarstwo.

Pozdrawiam

Tomek no to pojechałeś po ambicjach organizatorów. :lol: Ale...
Pomysł z jednakowymi oponami zrodził się nie w głowach organizatorów,ale wśród zawodników.I myślę,że ideą tego pomysłu nie jest ograniczanie tylko chęć zawężenia rywalizacji do umiejętności jazdy i ustawień. To jest stosowane na większości imprez za granicą.
Organizatorzy ze Ścinawki nie idą "złą drogą Saby i Ludwika Dorna"... :D i dlatego podjęli chęć dyskusji przepisów...

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 2:59 pm 

Witam.

Owszem jest to stosowane za granicą ale...
Dlaczego trzeba się sugerowac zachodem? Jeżeli już tak patrzymy to róbmy to np: w kwestii zarobków. Bo przecież Niemcy zarabiają tyle a Polak marne grosze.
To akurat przykład.
Wydaje mi się, że jesteśmy w Polsce i powinniśmy miec swoje przepisy a nie wzorowane na kimś.
Wracając do kół to wydaje mi się, że można wprowadzic przepis dający możliwośc wyboru. Tak jak pisałem wcześniej. Zrobic listę powiedzmy czterech producentów, których produkty można stosowac.

Osobiście dla mnie lepiej jeździ się na oponach Sorex-a, natomiast do CPX-ów mam niezbyt sympatyczne nastawienie.

Dobór opon powinien zostac kwestią indywidualną bądź ewentualnie miec możliwośc wyboru pomiędzy kilkoma producentami.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 4:56 pm 

Witam, może też w trące swoje trzy grosze.
Zacznę po kolei od odpowiedzi do podanych punktów przez Marka:
odp 1 - Może deklaracja przed sezonowa startu w danej klasie( stworzenie na forum w rubryce "najbliższe zawody" deklaracji startów w sezonie 2012/13 ) i zobaczenie na pierwszej imprezie ilu deklarowało a ilu przybyło. I podjęcie wtedy decyzji o likwidacji klasy ewentualnie wcześniej na podstawie deklaracji, Marek maila ma do wszystkich zawodników z cyklu, podesłać i poprosić o wpisanie się.
odp 2 - tutaj może zacząć od wprowadzeniach w klasach Modi i Stock, w tych klasach śmigają raczej wyjadacze i zmiany wychodzą od zawodników (ewentualnie może referendum, zawodników startujących w danych klasach), a klasie hobby dać okres przejściowy, aby wyjeżdzić stare.
odp 3 - Kategoryczne tak, co do podwozi. Aczkolwiek można zmienić zapis tylko podwozia wanienkowe, tutaj zamykamy drogę na podwoziom takim jak HPI Sprint, Gs Vision (ceny bardzo zbliżone do tych podanych i przepisach), specjalnie podaje skrajnie wykonane modele. Różnica jest taka że jednym z nich można po jakimś czasie przejść do klasy Hobby, bez większego inwestowania w model. Pozwala na zmianę klasy bez zmiany modelu, a młody modelarz zaczynający zabawę liczy się z kasą, a jeśli nie sam modelarz to rodzić. Co do głosów to dlaczego nie modele na węglu to wiecie , że są to modele po stokroć lepiej wykonane, wyposażone w wiele dodatków jak stabilizatory, sztywne osie itd.... a klasa ma być prosta.
odp 4 - tak.
odp 5 - tak.
odp 6 - Może zapis w przepisach o starcie zawodnika powyżej 16 roku życia max. dwa sezony. Pozwoli to na rozwijanie się zawodnika, a nie łatwe wygrywanie i "bicie tych którym kredki z tornistrów wypadają"
odp 7 - Zdecydowanie tak ale coś za coś , sam jestem zainteresowany ta klasą. Ale jadąc na zawody chcę pojeżdzić , a dokładając klasę okaże się że zmniejszymy ilość eliminacji innym. I tu nasuwa się co z klasami Open i ProStock ?
odp 8 - i tu wracamy do deklaracji, ona może wiele rozstrzygnąć.

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 5:03 pm 

Tomasz Kilian napisał(a):
Witam.

Owszem jest to stosowane za granicą ale...
Dlaczego trzeba się sugerowac zachodem? Jeżeli już tak patrzymy to róbmy to np: w kwestii zarobków. Bo przecież Niemcy zarabiają tyle a Polak marne grosze.
To akurat przykład.
...
Pozdrawiam

Tomek przykład ale zły... Ja w kwestii formalnej.Organizator zapewni opony w cenach przystępnych,a więc powinny być taniej niż na stronach.A więc to wbrew pozorom też ukłon w stosunku do niskich zarobków. Ale sprawa dalej w dyskusji .Ja się nie upieram . A może wszyscy Sorexy...

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 7:32 pm 

Panie Leszku jak najbardziej rozumie. Tylko wydaje mi się, że nie potrzeba ujednolicać można stworzyć kilka opcji.
Podejrzewam, że jeżeli zawodnicy dostaliby wybór pomiędzy CPX a Sorex to wybraliby CPX głównie ze względu na cenę. Ponieważ za cenę kompletu Sorexa można mieć dwa komplety CPX.
Liczę się z tym, że jeżeli staniemy przed wyborem co wybieramy to większość opowie się za CPX. I mój głos będzie głosem nierównym. Dlatego tak obstaję za możliwością wyboru pomiędzy kilkoma producentami.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 8:37 pm 
Administrator forum

Nareszcie jakieś głosy się odezwały :)

Tomek, jak dla mnie nie ma żadnego problemu z daniem możliwości wyboru opon. Jak na razie mamy dwie firmy: Sorex i CPX. Uważam jednak, że na tym poziomie na którym zaczęliśmy się ścigać pod koniec sezonu, jednakowe opony tylko uatrakcyjnią walkę.
W sobotę wieczorem wyślę e-maile do wszystkich zawodników, którzy startowali w klasie STOCK z pytanie czy ograniczyć opony do jednego producenta - w naszym przypadku do CPX.
Wtedy będziemy mieli jasność w tym temacie i przyjmiemy strategię większości, pod warunkiem, że będzie to zdecydowana większość. W przypadku minimalnych różnic opony w klasie STOCK pozostaną sprawą indywidualną każdego zawodnika.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 6:47 am 

Team Kobierzyce jest za dowolnością w wyborze opon w klasie Stock - planowane wystawienie minimum 2 zawodników w tej klasie.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 7:05 am 
Administrator forum

Skoro Łukasz wypowiedział się na forum odnośnie opon - proszę również resztę zawodników o zamieszczenie swojego zdania w tym temacie.

Moje zdanie: opony jednolite dla wszystkich - CPX

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 7:35 am 

Moje zdanie = CPX dla wszystkich .
Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz maja 17, 2012 8:05 am 

Jeszcze jeden szczegół,żeby było jasne.Nie ma obowiązku jazdy na nowym komplecie opon na każdych zawodach.Raz oznakowane mogą służyć na cały sezon... :D Oczywiście jeśli zapis o jednakowych kołach zostanie wprowadzony.

Ostatnio edytowano Cz maja 17, 2012 8:07 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona