Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:20 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: Aluminjum
PostNapisane: So maja 12, 2012 5:16 pm 

Witam trafiłem na pewien filmik i odpadłem!!! http://www.youtube.com/watch?v=aH_hmFgT ... re=related
Postanowiłem ze też chce mieć coś takiego i mam takie pytanko co myślicie o aluminium marki GPM do savage?
Warto się w to bawić czy raczej nic to nie daje poza wyglądem? A może jest jakiś producent lepszych części z aluminjum

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Aluminjum
PostNapisane: So maja 12, 2012 5:30 pm 

Jeśli budujesz model pokazowy to jak najbardziej... Poza tym nie warto. Jedyny sensowny aluminiowy upgrade do savage jaki mi przychodzi do głowy to tylne zwrotnice HD od Integy.
Poza tym GPM ma raczej średniej jakości odlewy...
Są producenci dużo lepszych części z alu, np Fastlane Machine ale i tak mija się to wg mnie z celem - o ile chcesz takim modelem jeździć na codzień.

PostNapisane: So maja 12, 2012 10:11 pm 

Tak jak ci napisał kolega wcześniej zastanów się czy warto.
Postaram ci się naświetlić dokładniej.
Zalety:
- większa sztywność modelu i lepsze prowadzenie pod warunkiem że wykorzystasz z dobrych elementów alu. Bezwzględnie muszą mieć elementy teflonowe w otworach gdzie przechodzą oski inaczej szybko się wytłuką.
- model wygląda bajerancko.

Wady:
- większa masa modelu w przypadku sava około 0.5kg nawet do 1 kg
- bardzo drogie elementy alu
- a co najważniejsze. Plastiki w savikach są dość elastyczne i wiele wybaczają. W przypadku aluminum coś musi puścić. Przykładowo jak masz aluminiowe wahacze i zwrotnice to w przypadku kraksy przeważnie poleci to co jest plastikowe czyli obudowa dyfra.

Zastanów się czy nie lepiej przeznaczyć pieniądze na części które naprawdę ci ulepszą model a nie tylko upiększą.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: So maja 12, 2012 10:21 pm 

Jak chcesz zrobić czołg, który będzie ledwo jeździł, to bardzo proszę.
W rcwróblu mają coś takiego na wystawie, cały w GPM fioletowym, amorki nawet nie odbijają.
Stoi po prostu na płycie podwoziowej :lol:

Tak poza nawiasem.
Ten typ z yt ma jakiś fetysz z tym alu, wszystkie modele jakie ma tak robi :lol:
Nawet baje 5b w full chromie zrobił :P

O proszę bardzo.
Oczywiście psychodeliczna muzyczka rodem z kiepskiego horroru z zombiakami musi być :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=aH_hmFgT_2E&feature=plcp

PostNapisane: So maja 12, 2012 11:02 pm 

Tadek napisał(a):
Jak chcesz zrobić czołg, który będzie ledwo jeździł, to bardzo proszę.
W rcwróblu mają coś takiego na wystawie, cały w GPM fioletowym, amorki nawet nie odbijają.
Stoi po prostu na płycie podwoziowej :lol:

Tak poza nawiasem.
Ten typ z yt ma jakiś fetysz z tym alu, wszystkie modele jakie ma tak robi :lol:
Nawet baje 5b w full chromie zrobił :P

O proszę bardzo.
Oczywiście psychodeliczna muzyczka rodem z kiepskiego horroru z zombiakami musi być :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=aH_hmFgT_2E&feature=plcp

Oj tam oj tam, ale za to jaki lans :D

PostNapisane: So maja 12, 2012 11:12 pm 

Lans to jest jak model śmiga, aż oczy z orbit wszystkim wychodzą :wink:

PS: Nie "aluminjum" tylko aluminium...

Tytuł: Re: Aluminium
PostNapisane: N maja 13, 2012 11:01 am 

Tadek napisał(a):
Lans to jest jak model śmiga, aż oczy z orbit wszystkim wychodzą :wink:

PS: Nie "aluminjum" tylko aluminium...

Oj tm czepiasz się KSW było wczoraj i tak dobrze napisałem :lol:
Mam na razie dwa aluminiowe amortyzatory ale chyba dokupię do ośmiu bo są fajne. W elektryku montują co prawda tylko cztery ale są jakieś takie grubsze nisz te aluminiowe. Myślę że jak dam osiem aluminiowych powinno być ok. Myślałem też o wahaczach ale niebieskie czy purpurowe po kilku minutach off-roadu sie porysują wiec chyba sobie odpuszczę.
Po tym jak uszkodziłem regulator Flux Q-Base HPI #104924 założyłem ten mocniejszy Flux Blur ESC #100684 dokupię silnik do kompletu i chyba skończę zmiany. Czy warto pomyśleć o czymś jeszcze?

PostNapisane: N maja 13, 2012 12:13 pm 

Właśnie zależy od tego co chcesz osiągnąć. IMO cztery plastikowe amortyzatory big bore są lepsze od ośmiu chińskich aluminiowych wynalazków... Big bory są bardzo wytrzymałe, przy największych skokach i słabych lądowaniach musiałem tylko delikatnie prostować trzpienie.
Zanim się przesiadłem na nie, miałem 4 aluminiowe z tyłu i przy większym skoku potrafiły wygiąć się w banan albo przeciekać tak że cały olej wyciekał po trzech pakietach...

No ale jeśli nie jeździsz zbyt ostro, może jakiś asfalcik, spacerowa prędkość na bulwarze w Mielnie czy Sopocie ;) to możesz wstawiać alu spokojnie.

PostNapisane: N maja 13, 2012 1:50 pm 

Ja w swojej baji miałem coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=wnGK3A8ZxLM lecz nie polecam ci aluminium jak chcesz w off-rodzie to nie polecam lecz mam kolege co ma też baje i ma w niej same dolne alu wahacze GPM to nie narzeka
Znam też 2 osoby co mają 2 savy na full alu i jeżdżą nim od czasu do czasu i to tylko po asfalcie ;p

GG:20702993

PostNapisane: N maja 13, 2012 4:01 pm 

no ja tez mam ful alu w XSTR i co dwa dni smigam dzwona jeszcze nie było i na razie jest git skoki do 50 cm na kostke asfalt wytrzymuje pewno jk by spadł na np jedno przednie koło to cos by dupło ale na razie jestem zadowolony.

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 10:12 pm 

Przyznam się ze gdy kupiłem nowy model musiał on wytrzymać naprawdę sporo. Często śmigałem po skateparku upadki z 3 metrów na płasko niejednokrotnie na dachu były norma , w zasadzie poza poobijana karoseria, przesuniętym silnikiem nie było większych awarii. Ale ile można jezdzić w kółko?? Gdybym dziś kupował wybrał bym sumitta fajnie tak się wleć zestresowany, podjadę czy przekoziołkuje? Myślałem nawet żeby przeprogramować ragiel i spróbować zrobić CRAWLERA z savage ale bez blokady dyfru i tak nie uzyskam takich właściwości terenowych. Gdy ogladam filmiki z jazd w zwolnionym tempie klatka po klatce widze jak zawieszenie pięknie pracuje coś wspaniałego. Nie wspominając o tym ze w nie których momentach aż nie chce się wierzyć ze coś się mogło tak odkształcić i nie szczelić. Teraz już szkoda mi savika na takie tortury. Myślę żeby zmniejszyć skok amortyzatora, dać niższy profil opon tak aby wytrzymywało niewielkie skoki ale miał lepszą stabilność na większych prędkościach i mniejsza wywrotność na zakrętach. Savage stoi zawsze bez karoserii może to dziwne ale uważam ze jaka by ona nie była bez niej zawsze wygląda lepiej a trochę chromu doda blasku

o ku.. ale poleciałem znajomi maja racje nie jestem normalny

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 10:23 pm 

Nie jesteś, chrom to paskudztwo :P
Jeśli chodzi o przyczepność, zwrotność i stabilnośc w zakrętach to polecam wymianę oryginalnych opon GT2 na coś lepszego...
Blokada dyfru to też nie problem - pakujesz do dyfa np klej na gorąco i dyfer zablokowany...
A jak już mówimy o realistycznym pokonywaniu terenu to może jakieś auto do trialu? ;) Wejdź na rc-trial.pl i zobacz jakie cudeńka tam się buduje :D

PostNapisane: Wt maja 15, 2012 2:30 pm 

wiem na oglądałem się już Axial XR-10 i innych wynalazków w akcji. Takie pytanko, na szybko kupowałem sprzęgło to papierowe do savage ale zauważyłem ze w tej samej cenie jest to samo z jakąś zębatką i kupiłem to. A to jest zębatka odbiorcza 52T ale z tworzywa. Nie zgoli jej po pierwszym metrze? Warto się bawić w zębatki z tworzywa? ( to jest produkt HPI niby)

PostNapisane: Wt maja 15, 2012 2:49 pm 

Dawniej zębatki do Savage były właśnie z tworzywa. Jeśli nie masz zbyt dużej mocy i idealnie spasujesz zębatki to trochę pochodzi... A na pewno będzie dużo cichszy.

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 3:58 pm 

Witam ktoś ma aluminiowe amorki do savage te niebieskie od GPM? Jest taka sprawa miesiąc temu kupiłem 1komplet tych amortyzatorów żeby zobaczyć jak to wygląda, jak to podpasuje, czy mi to pasuje, no mniejsza z tym. 2 sztuki amortyzatora kupiłem i były powiedzmy ok postanowiłem dokupić do 8 sztuk ale pracuje w Polsce, wiec zamówiłem jeszcze 2 komplety 4 sztuki bo następne za miesiąc. Jakież było moje zdziwienie gdy dziś otworzyłem paczkę. Dostałem całkiem inne amorki dla porównania te pierwsze maja średnice na gwincie 12,5mm a nowe 15mm. 2,5 mm różnicy na średnicy. Sprężyna jest z tej samej grubości drutu. Ale już grubość nie wiem jak się nazywa część robocza amortyzatora która się chowa i wysuwa. W pierwszych amortyzatorach to 3mm średnicy w drugich 5mm w standardach jest to tylko 3,5 mm grubości. Nawet laik zauważy że amortyzatory są całkowicie inne. Wspólne maja tylko kolory. Amortyzatory kupiłem przez allegro te lepsze są od rc Wróblik. Te pierwsze nie wiem od kogo ale na pewno nie od Wróblika bo nie mam ich w komentarzach, mógł to być jakiś RcAbc ale nie mogę dać głowy bo nie wiem tego na 100% .Czy mogły być takie różnice w zależności od sprzedawcy, czy ktoś mi bezczelnie sprzedał podróby? Jak powinny wyglądać orginalne wymiary ktoś wie??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona