Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 12:33 pm 

Postanowiłem założyć ten temat ponieważ w temacie o zlocie KKN zaczą się robić niepotrzebny spam .
A więc zamieszczajmy tu propozycje na temat zmian na torze :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 12:36 pm 

Sttigg napisał(a):
To może by tak na dziko spróbować coś jeszcze zrobić? Bo jeden tor na cały Kraków...
Na przykład przy moim osiedlu są łąki na których nikt nic nie robi, ludzie tylko ścieżki wydeptują, chodzą tam z psami, jeżdżą tam czasem samochodami, motorami, kładami, rowerami i nikt się nie przyczepia. Ktoś dawno temu zrobił dużą i mniejszą skocznie dla rowerów i nikt tego nie zniszczył ani nie przyczepił się do tego, ci co zrobili te skoczne musieli je tylko co jakiś czas poprawiać bo się rozjeżdżały. Jest też coś w stylu błotnej trasy dla dżipów jak deszcz napada. Tak więc myślę, że miejsce mogłoby się nadawać na zrobienie toru. Nie wiem tylko czy by band z rur i podestu nie rozkradli, ale myślę, że coś by się wymyśliło. Wpiszcie sobie w google map te współżędne: 50.006219,19.999424
To ogólnie o całe te łąki mi chodzi, jak się zrobi cieplej to pojadę tam na rowerze i sprawdze czy jest tam gdzieś miejsce rzadko przez wszystkich odwiedzane które by się nadawało.

Kolego ja mieszkam na Piaskach Wielkich koło szkółki drzew która swoje tereny ma aż i wokół obwodnicy krakowa. Zapytam czy moze by udostępnili miejsce tym bardziej ze maja sprzet na którym pracuje i mógłbym te skocznie wykopać, walcem wywalcować i jakąś opiekie nad tym sprawować. W googlach można znaleźć to miejsce przy ulicy: Do luboni oraz Szczawnicka.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 1:36 pm 

Kiedyś często przejeżdżałem autostradą to widziałem z niej tą szkułke :) No do tego toru miałbym dużo bliżej (w mniej niż 20min tam dojade, a nie w ponad godzine, tak jak do tego toru co teraz) i chętnie bym pomagał w jego robieniu i utrzymaniu.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 1:46 pm 

Również mógłbym pomagać w opiece nad torem .
Poczekajmy również na wypowiedź innych użytkowników .
Sttigg szkółki ;)

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 1:57 pm 

A bo nie pisze ze swojego kompa i mi błędów nie podkeśla :P

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 7:05 pm 

Pytałem o te tereny, sprzetu mi nie udostępnią do budowy ponieważ to są tereny autostrady i znimi jest zbyt dużo problemów, zbytnio tam wtargnąć nie możemy ale bede jeszcze próbował.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 7:22 pm 

To próbuj jeszcze, w końcu nie potrzebujemy jakiegoś wielkiego terenu, a jak się nagle okaże, że jednak jest im potrzebny, to w każdej chwili mogą nas z tam tond wywalić :D To już nawet kij z tym sprzętem, sprzęt można rękami zastąpić, najważniejszy jest teren. A jak się nie uda można spróbować gdzie indziej :P
Te łąki co pokazywałem jakieś debile ostatnio podpaliły, to jest na razie mniej chaszczy, jak jutro będzie w miare ciepło i nie spadnie znowu śnieg, to pojade sprawdzić jak to wygląda.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 9:21 pm 

A gdyby spróbować znów założyć tor pod M1 ?

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 8:50 am 

Witam
Tor pod M1 już kiedyś był ale RC Modelsport zrzekło sie go na rzecz tego w Nowym Targu. Nie wiem czy spółka mająca M1 zgodzi się na coś takiego zza free.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 9:03 am 

M1 jest o 5minut jazdy rowerem od tego toru co już jest, więc według mnie drugi tor tak blisko już istniejącego nie miałby sensu. Z drugim torem to chodziłoby chyba raczej o to, żeby tory były rozszczelone po Krakowie, żeby każdy miał w miare blisko od siebie taki tor.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 2:41 pm 

Byłem dziś na rowerze szukać dobrego miejsca na tor, na wypadek gdyby Myrkowi nie udało się załatwić i znalazłem nie najgorsze miejsce. Ludzie tamtędy przechodzą co jakiś czas często z psami, ale miejsca jest tyle, że bez problemu psy mogą biegać gdzie indziej i chyba nikomu nie powinniśmy przeszkadzać, poza tym tor byśmy nie zrobili na ścieżce tylko obok. Podestu nie rozkradną i nie zniszczą, bo jest naturalne wzniesienie z którego byłoby widać bardzo dobrze cały tor. Jedynie to miejsce jest trochę pofałdowane i trzeba by niektóre odcinki wyrównać, ale myśle, że to nie problem. Większy problem z tym, że na środku tego pola jest ok dwu metrowe drzewko i metrowy krzak, które troche by zasłaniały. Trzeba by je było przesadzić albo w ogóle zciąć, bo tak jak mówiłem jakieś debile podpaliły te łąki i to drzewo z krzakiem chyba już są martwe. Tu macie link do tego miejsca: http://maps.google.pl/maps?q=50.007453,19.998008&hl=pl&num=1&t=h&z=20, na tor jest miejsce w promieniu ok 10-20m od tej szczałki. Piszcie czy miejsce wam pasuje, może macie jakieś własne propozycje? Tu jest podest ok 1-1,5metra http://maps.google.pl/maps?q=50.007602,19.998053&hl=pl&num=1&t=h&z=20 ale i tak wszystko dobrze widać, a jak coś można spróbować podest jakiś usypać większy, lub zbić z dech.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 6:40 pm 

Panowie. Nie chce hamować waszego zapału ale jak pokazało już życie, robienie czegoś na dziko niema sensu. Było już kilka prób (3 budowy toru) i nic z tego nie wyszło.
Tylko instytucja mająca jakąkolwiek postać prawną ma siłę przebicia (na przykład stowarzyszenie).
Właśnie powstaje takie u nas http://www.msm-rc.pl/
Nie przejmujcie się że tam jest tylko lotnictwo. To tylko pozory i początki organizacji.
Praktycznie nie ma w Polsce torów należących do modelarzy nie zrzeszonych.
Tory są przy sklepach lub stowarzyszeniach które ściśle współpracują ze sklepami.
Takie życie. Budowa i utrzymanie toru kosztuje. A mając tożsamość prawną zawsze łatwiej go utrzymać jak i zabezpieczyć swoje interesy na dłuższy czas.

Na razie cieszmy się z tego co mamy. Kto może to do stowarzyszenia. Nim więcej nas tym lepiej.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Ostatnio edytowano Śr kwi 11, 2012 5:38 am przez XAX, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 7:32 pm 

Ja myślałem o tym, żeby coś po prostu na kształt toru przekopać łopatą z trawy i wyjeżdżać modelami, bez ściągania ciężkiego sprzętu, taka prowizorka na początek :P Ale jak mówisz że trzy tory tak zeszły...
A tak w ogóle to co to da, że wstąpie do tego MSM? Bo nie ma problemu, mogę się tam zapisać, ale ja nawet pełnoletni nie jestem :P

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 1:18 pm 

Moim zdaniem też bez sensem jest tworzenie nowego toru. Lepiej zadbać o istniejący. Z praktyki tamtego roku wiem że bez kosiarki się nie obejdzie a nikt na jakiś łąkach nie będzie kosił trawy. Ja też mam fajny teren teraz do jazdy ale jak przyjdzie lato to tam trawa sięga 15-20 cm i już nie da się jeździć.

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 4:03 pm 

Byłem dzis w rcmatsu z pytaniem o to stowarzyszenie. Na ten moment jeszcze nie jest zalegalizowane (biurokracja itp). Jak się wszystko uda to dołączyć bedzie mógł każdy, składka roczna ok 100zł. Wtedy bedzie można konkretniej pomyslec nad torem, a na razie cieszmy sie tym co jest.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona