Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 5:44 am

Autor
PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 4:51 pm 

Na zagranicznych forach jest sporo tematów pod nazwami "hardening outdrives" czyli hartowanie kielichów napędowych a przy nich pełno pozytywnych opinii. Jako, że u mnie pierwsze oznaki zużywania pojawiły sie szybko postanowiłem sam spróbować. Wszystko sprowadza się do nagrzania materiału do żółto-czerwonego koloru i gwałtownym schłodzeniu w wodzie lub oleju. Jest to metoda uniwersalna gdyż nie znając dokładnego gatunku stali nie da się określić parametrów hartowania , w przeciwnym wypadku jest możliwość wykonania operacji bardziej precyzyjnie i dokładnie. Zobaczymy jak się sprawdzi, gdy tylko poprawi się pogoda będę miał spore przebiegi. Półośki zostawiłem w spokoju, żeby to właśnie na nie przekładało się zużycie. Końcówki już mam dość mocno zeszlifowane, Myślałem żeby wypchnąć stare i zastąpić je igiełkami z łożyska albo np. kawałkiem wiertła. Próbował ktoś?

Galeria
https://picasaweb.google.com/1123497191 ... eKielichow

P.S. Wiem, że nie ten dział ale do odpowiedniego nie mam dostępu, prosił bym przy okazji o odblokowanie jeśli to możliwe :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So kwi 07, 2012 8:10 pm 

Grelax napisał(a):
Wszystko sprowadza się do nagrzania materiału do żółto-czerwonego koloru i gwałtownym schłodzeniu w wodzie lub oleju. Jest to metoda uniwersalna gdyż nie znając dokładnego gatunku stali nie da się określić parametrów hartowania , w przeciwnym wypadku jest możliwość wykonania operacji bardziej precyzyjnie i dokładnie.

ta metoda jest jak najbardziej godna polecenia.też ją stosuję ale w innej dziedzinie (utwardzam przecinaki do blachy).schładzanie najlepiej robić w oleju silnikowym,może być zużyty.stal wtedy staje się twardsza i sprężysta natomiast chłodzenie w wodzie utwardza stal ale też powoduje że jest bardziej krucha i pęka.

Grelax napisał(a):
Końcówki już mam dość mocno zeszlifowane, Myślałem żeby wypchnąć stare i zastąpić je igiełkami z łożyska albo np. kawałkiem wiertła. Próbował ktoś?

miałem podobny problem...
stare piny zastąpiłem dorobionymi z prowadnic od CD ROM.prowadnice te są utwardzane i mają 3mm średnicy.jak do tej pory sprawdzają się świetnie.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 12:07 am 

jesli Twoje kielichy sa zuzyte to ciekawe co powiesz na moje z bagusa haha:D jutro wrzucefot to troche sie posmiejemy :D

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 9:19 am 

Moje są prawie jak nówki ale zaczyna już je brać, a wiem po znajomych co się wtedy dzieje. Akurat przez przypadek tak złożyłem dyfer ze kielichy będą działały nową stroną, zobaczymy kiedy pojawia się pierwsze wgłębienia.

A olej to akurat miałem zlewki z amortyzatorów, chociaż to chyba nie ma znaczenia, raczej chodzi o szybkie schłodzenie.