Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 11:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 14, 2012 5:42 pm 

Witam! Doszedłem do wniosku, że raczej nie podołam przebudowie mta4 na elektryka (jeszcze się zastanowie) i chciałem się was zapytać, jakimi modelami elektrycznymi jeździcie (w skali 1:8 :) ) i jakie polecacie. Nie ma zbyt wielkiego wyboru elektryków 1:8 i dla tego pytam. Modelu szukam w miarę szybkiego, nie w ciężki teren, preferowany truggy ale inne też mogą być :) Najlepiej kupił bym coś kit, a nie rtr. Czy są sprzedawane same podwozia, bez jakiejkolwiek elektroniki (no może najwyżej z serwem)? Podwozia szukam jednosilnikowego nie dwu, może być 4wd jak i 2wd. Samo podwozie do ok 800zł chciałbym kupić, a rtr do 1500zł (używki wchodzą w grę ;) ). (jeśli ktoś ma na sprzedaż lub na wymianę za mta4 to pisać na pw :D )
Doradźcie mi jakie podwozie najlepsze, z góry dzięki :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr mar 14, 2012 5:54 pm 

Poszukaj ofna, mugen, asso, xray, losi to są firmy z czołówki. Za 800 coś dostaniesz, ale jeśli to ma być tragus to raczej będziesz musiał sobie sam zrobić konwersję na elektryka. Z tańszych masz caster, hpi, ansmann i łatwiej trafić fabrycznego elektryka.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr mar 14, 2012 6:12 pm 

Sttigg napisał(a):
Nie ma zbyt wielkiego wyboru elektryków 1:8

no chyba nie szukałeś za długo :D
Na rynku jest sporo zawodniczych elektrycznych bagusów, z tragusami jest gorzej i masz do wyboru głównie RTR'y: Ansmann Terrier, VRX-1E, Hpi Trophy FLUX (RTR), Caster F8T (RTR i KIT), ASSO RC8Te i chyba ostatnio Xray wypuścił tragusa elektrycznego w wersji KIT. Najlepsze i najpopularniejsze zawodnicze tragusy muszą wylądowac na warsztacie w celu wykonania konwersji :)
Tu masz idealny model do tego celu viewtopic.php?f=13&t=60044&p=386467#p386467
Koszt konwersji to ok 150-200zł

PostNapisane: Śr mar 14, 2012 8:45 pm 

Witam.
W tej chwili jest ogrom modeli 1:8 elektro. Myślę że jeśli chcesz model do mieszanej jazdy czyli trochę asfaltu, trochę baschu to truggy będzie idealny. Sam śmigam xrayem xt8 2009 spec na konwersji brushless i powiem Ci ze jestem mega zadowolony. Tak jak napisał kolega post wyzej najlepsze truggy 1/8 elektro są po konwersji. Z tego co widzę ludzie bardzo sobie chwalą Team losi 2.0 na konwersji.
Pozdrawiam Maciej. :)

PS. Jeśli byłbyś zainteresowany to sprzedaje swoje stare podwozie xt8, link do aukcji:
http://allegro.pl/xray-xt8-2007-i2205269708.html

GG: 10157876

PostNapisane: Śr mar 14, 2012 9:19 pm 

Dzięki za odpowiedzi :D Konwersja raczej odpada, chciałem się zabrać za konwersje mta4 ale to mnie raczej przerasta(przede wszystkim brak czasu i wyszłoby mnie to drożej niż gdybym kupił gotowca). Jak się na to patrze to chyba będę musiał kupić rtr'a. Poczytałem o tych modelach co podaliście i zostało mi 3 faworytów(oczywiście były do wyboru jeszcze leprze ale za drogie :( ) :

-http://www.auta-rc.pl/ansmann-terrier-bezszczotkowy-p-1340.html-Ma tylko 80A prądu stałego i nigdzie nie ma części do niego (przynajmniej nie w Polsce). Opinie o tym modelu nie znalazłem za wiele, gdzieś przeczytałem, że elektronike ma słabą(cokolwiek autor miał na myśli), tak więc raczej skłaniam się do tych dwóch na dole.

-http://turborc.pl/index.php?products=product&prod_id=1235-Podejrzanie niska cena biorąc pod uwagę, że w tej cenie ma jeszcze pakiet lipo. Części są ale raczej nie tanie, a nie znalazłem pozytywnych opinii na temat jego konstrukcji(nie znalazłem żadnych opinii na jego temat :P ). I nie wieżę, że za taką cenę będzie osiągał taką prędkość (no chyba, że się mylę).

-http://www.nastik.pl/caster-racing-fusion-truggy-p-3598.html-Części do niego są, nie znalazłem wszystkich ale chyba większość. Z tego co czytałem to jest bardzo wytrzymały. Niestety też ma 80A i nie wiem czy to nie za mało? I co to znaczy ta linijka w jego opisie: Silnik Brushless Motor 2000KV / 3665 (mocowanie akceptuje inne silniki o średnicy 36mm i długości od 60 do 74mm)- to znaczy, że silnik jest 2000kv i mogę sobie wymienić na silnik do 3665kv, czy -kupując model mogę sobie wybrać między 2000kv a 3665kv, czy jeszcze co innego?

Jak znacie choć trochę te modele, to ocencie, powiedzcie który byście wybrali :) No chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje :)

PostNapisane: Śr mar 14, 2012 9:33 pm 

sama konwersja to akurat dośc łatwa sprawa jęsli zabierzemy sie do tego z głową i przemyslimy całą operację.
Kupujesz mocowanie silnika i montujesz wanienke na pakiet. Cała robota to nawiercenie otworów pod nia w płycie.
Mozna tez pójść w koszta i kupić cała kompletną kkonwersję Tekno v4 do takich modeli jak Losi 8ight

Z tych trzech modeli brałbym Castara.
Sttigg napisał(a):
I co to znaczy ta linijka w jego opisie: Silnik Brushless Motor 2000KV / 3665 (mocowanie akceptuje inne silniki o średnicy 36mm i długości od 60 do 74mm)- to znaczy, że silnik jest 2000kv i mogę sobie wymienić na silnik do 3665kv, czy -kupując model mogę sobie wybrać między 2000kv a 3665kv, czy jeszcze co innego?

Oznacza to, że masz tam silnik 2000kv, a te 3665 to prawdopodobnie oznaczenie silnika i chyba jest to jego wymiar 36mm/65mm
Do 1/8 nie wkłada sie silników o kv 3600 :!:
Do tragusow wkładaj 2000kv lub mniej
80A powinno starczyc, ale bezpieczniej bedzie z jakimś mocniejszym reglem, choćby dlatego, że łatwiej dopasowac później jakiś inny silnik.

PostNapisane: Śr mar 14, 2012 10:53 pm 

80 dolców na ebay kosztuje nowa gotowa konwersja do 8ight T/B 1.0/2.0. Czasami można trafić taniej nową lub używaną.
Bez żadnych przeróbek montujesz do modelu i śmigasz.
Podobnie z konwersjami do innych markowych modeli typu ofna / team asso / mugen
Do tego wszystkiego jak wspomniał Marek firma Tekno produkuje do większości popularnych modeli gotowe konwersje.
Tu niestety za nowe trzeba zapłacić ponad 100 dolarów (wersje V4). V3 można znaleźć taniej na wyprzedażach.
Radził bym ci iść raczej w stronę konwersji i choćby używanego ale sprawdzonego podwozia typu mugen, ofna czy losi.
Natomiast truggy Castera hmmm..... powiem tak - widziałem, słyszałem i czułem - nie dziękuję nie skorzystam.
Model jest ciężki przez co w niektórych miejscach jego konstrukcji lubi się łagodnie ujmując zepsuć czy uszkodzić.
Producent podaje że F8T waży 4100g - to raczej pobożne życzenie no chyba że model był ważony bez 2 pakietów 2s (czyli jakieś 500-600g in plus).

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 4:21 pm 

No właśnie tak myślałem, że te ponad 3000kv to by było trochę za dużo :P
Jak już bym się zdecydował na konwersje to mta4 bo już go mam. Obliczyłem, że będę musiał wydać ok 700zł na przerobienie i z 350zł na pakiety i ładowarkę= ok 1050zł. Za auto swojego czasu dałem 1500zł więc razem by było ok 2,5 tys. Jestem w temacie rc 1:8 raczej nieobznajomiony i nie wiem czy to dużo, czy mało? Sam już nie wiem, z jednej strony chciałbym przerobić mta, a z drugiej strony chciałbym mieć już gotowca :P
Powiedzcie mi czy bardziej opłacalne jest kupienie stosunkowo taniego rtr'a, czy przerobienie mta za ok 1000? Mta jest w bardzo dobrym stanie, ale i tak nie dostanę za nią dobrej kasy bo "używana".

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 5:25 pm 

Sttigg napisał(a):
razem by było ok 2,5 tys. Jestem w temacie rc 1:8 raczej nieobznajomiony i nie wiem czy to dużo, czy mało?

Sam sobie odpowiedz na to pytanie, jesli za ta kwote możesz mieć skrajnie zawodnicze podwozie (uzywane), bardzo dobrej jakości nowy napęd, nawet licząc z tak droga konwersją jak Tekno.

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 6:23 pm 

No tak tylko że za mta4 dałem 1500zł, a gdybym chciał go sprzedać to ani 1tys. nie dostane, a jest prawie nie używany :/ No cóż, nie pozostaje nic innego jak się na spokojnie zastanowić :P

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 6:31 pm 

A co mają powiedzieć Ci co kupili nowego tragusa KIT za 2,5-3 tyś, a sprzedają używanego za 800-1000zł..?
Niestety jak się chce mieć coś dobrego i nowego to trzeba się liczyć później z utratą wartości przy sprzedaży.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 7:10 pm 

witam!!!
niedawno miałem podobne dylematy jak kolega Sttigg.
chciałem złożyć sobie model TRUGGY 1:8 z napędem elektrycznym.
szukałem,liczyłem,kalkulowałem...
myślałem nad kupnem zestawu KIT team ASSO RC8Te (nowy ok 1600zł).jak już się zdecydowałem na zakup to się nagle okazało że w kraju już nigdzie nie jest dostępny.
miałem juz kupić używanego LOSI 8IGHT-T 2.0 ale wpadł mi w ręce za dobrą kasę nowy zestaw KIT ansmanna KRYPTONITE.
poskładałem model,według mnie konstrukcja robi wrażenie i jest dosyć solidna.dokupiłem oryginalną konwersję w sklepie RC ABC za 160zł
w międzyczasie wpadł mi w ręce używany zestaw XERUNA 150A 4247SD.takie combo można już kupić na E-bay za ok 680zł.
jest to naprawdę świetny zestaw napędowy!
model jest zasilany pakietem 4S 4500mAh. a waga gotowego do jazdy KRYPTONITA wynosi ok 4,5 kg.
napęd daję wystarczający nadmiar mocy i przyspieszenia (wheille robi bez problemu!).prędkość też jest wystarczająca.model świetnie się prowadzi i fajnie skacze.

tak więc za ok 1200zł mam praktycznie nowy i mocny model ze znakomitymi osiągami.

pozdrawiam!!!

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

Ostatnio edytowano Pt mar 16, 2012 11:11 pm przez andro34, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 7:17 pm 

andro34 napisał(a):
tak więc za ok 1200zł mam praktycznie nowy i mocny model ze znakomitymi osiągami

W tej cenie jest apka, serwo i pakiet ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 11:06 pm 

Ralf2107 napisał(a):
W tej cenie jest apka, serwo i pakiet ?

model-500zł
konwersja-180 zł z wysyłką
serwo-100zł
ESC+silnik -450zł

http://img715.imageshack.us/img715/5267/zdjcie0003u.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/1212 ... 0008jq.jpg

http://img814.imageshack.us/img814/6752/zdjcie0010b.jpg

pakiety i aparatura to już inna bajka...

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Cz mar 15, 2012 11:32 pm 

No to faktycznie dobrze trafiłeś.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona