Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:43 pm

Autor
PostNapisane: So sty 14, 2012 1:55 pm 

Witam serdecznie
Z racji ze jestem początkujący mam problem z określeniem typu skrzyni czy to dwu czy trzy biegowa. Kupiłem go jakiś czas temu ale dwójka była na maxa skręcona tak ze w ogóle sie nie załączała. Obecnia działają dwa biegi z tym ze mam wątpliwość co do tej skrzyni. Jak to rozpoznać? Daje foto skrzyni
http://krzysiek788.picturepush.com/show ... clid=13041

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 14, 2012 3:38 pm 

NA 90 % skrzynka ta ma 2 biegi. Jak ja dobrze wyregulujesz to bedzie savik chodził jak malina.

Pozdro

PostNapisane: So sty 14, 2012 3:50 pm 

Z tego zdjecia ciężko powiedzieć. Żeby na 100% być pewnym trzeba by było ja rozkręcić. Jesli nie była wymieniana, to na pewno jest 2-biegowa. Z tego co pamiętam to w standardzie tylko limitowan edycja sava miała 3-biegową skrzynię. http://www.hpieurope.com/kit-info.php?l ... partNo=853 parę lat temu mialem tą wersję ale nie wspominam jej za dobrze :wink:

PostNapisane: So sty 14, 2012 4:24 pm 

Savikowi juz wyregulowałem dwójkę i chodzi elegancko. To rozkręce skrzynie i zaraz dam fotki. Albo lepiej nie , nie rozkręcam

PostNapisane: So kwi 14, 2012 3:09 pm 

Wszystko fajnie ale pomóżcie jeszcze mi, mam sava xl i jeżdżę na 1 biegu ;( pomóżcie wyregulować na 3 biegi.

PostNapisane: N kwi 15, 2012 6:06 pm 

Mam nadzieję, że masz termometr :wink: Po pierwsze bierzesz imbus i wkręcasz śrubkę od 2 biegu na maxa, to samo robisz ze śrubka od 3 biegu. Odpalasz model, śmigasz nim jakiś czas, aż silnik osiągnie optymalną temperaturę. Później znajdujesz kawałek prostej i zaczynasz wykręcasz śrubkę od 2 biegu co 1/4 obrotu, jeżdzisz po prostej i nasłuchujesz czy model wrzuca bieg. I tak do skutku wykręcasz tą srubkę co 1/4 obrotu, aż model zacznie wrzucać bieg. Jak już ustawisz 2 bieg zaczynasz ta samą procedurę z 3 biegiem. Tu masz filmik z instrukcją http://www.youtube.com/watch?v=etUJBROJRLY 3minuty 35 sekund zaczyna się o ustawianiu skrzyni. To jest przykład na 2 biegowym savage ale identycznie ustawia się 3 biegowy. Masz tylko 2 sruby do ustawienia a nie jedną.

PostNapisane: N kwi 15, 2012 8:16 pm 

Nie do końca kolego.
W savie bez rozkręcania skrzyni i wyjęcia zębatek, niema możliwości wyregulowania załączania drugiego biegu. O ile w savach X i XL dość łatwo to zrobić (o ile pamiętam 6 śrub) o tyle w starszych modelach trzeba zdemontować skrzynie z rama a to dużo pracy.
Dlatego też mało ludzi używa skrzynie trzybiegowe. Zresztą w terenie i tak się jej nie wykorzysta.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: N kwi 15, 2012 8:33 pm 

Masz rację , pomyślałem że to już poprawili i jest możliwość z zewnątrz wyregulowania 2 biegu. Ja właśnie z tego powodu pozbyłem się swojego 3 biegowego sava To było jakieś 5 lata temu i myślałem, że do tego czasu to jakoś ulepszyli. W takim razie 3 biegowa skrzynia według mnie dalej jest bezsensowna, żeby regulować 2 bieg nadal trzeba rozkrecać całą skrzynie :(

PostNapisane: N kwi 22, 2012 2:50 pm 

Nudziło mi się więc rozkręciłem skrzynię i mam dostęp do 2 śrubek imbusowych pod najmniejszym trybem (z zewnątrz też miałem) i rozumiem że mam je wkręcić do maxa i wykręcać co 1/4 obrotu prosze o szybką odp.

PostNapisane: N kwi 22, 2012 4:40 pm 

Najmniejsz tryb to 3 bieg do niego masz dostęo z zewnątrz, więc aby to regulować nie ma potrzeby rozkręcania skrzyni. Do 2 biegu musisz rozkręcić skrzynie i niestety zdjąć zębatki od 3 biegu aby dostać sie do regulaćji 2 biegu. Tu masz filmik http://www.youtube.com/watch?v=5Dx9hnWOQjs Najgorsze, żeby regulować 2 bieg trzeba za każdym razem rozręcać skrzynie i ściągać zębatki.

PostNapisane: N kwi 22, 2012 6:20 pm 

dzięki za pomoc ale śrubka od 3 biegu jest zepsuta i nie mam możliwości jej wykręcić i nie wiem co zrobić ;(