Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:38 pm

Autor
PostNapisane: Cz paź 27, 2011 7:56 pm 

Witam
Dużo na ten temat słychać ale ciężko uzyskać dokładne informacje.
Wie ktoś może jak wygląda maszyna do zaciskania tulei bądź czy w Polsce ktoś sie tym zajmuje??

Sprzedam części do Jammina x1/x2 CRT ---> PW

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 8:38 am 

a co dokładnie byś chciał wiedzieć na temat ściskania tuleji?

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 1:42 pm 
Administrator forum

Coś takiego. http://i30.tinypic.com/2dguhpi.jpg

Aczkolwiek tuleję trzeba by chyba podgrzać palnikiem do jakiejś sensownej temperatury hmm z 300*C By mieć jakąkolwiek szansę dokonać trwałego jej odkształcenia. Poza tym ta obręcz musiała by być strasznie solidna i precyzyjna. Reasumując jest bardzo wiele czynników które mogą spowodować niepowodzenie, a najważniejszym jest odpowiednia konstrukcja "zaciskacza". Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji, ale jak tylko zajeżdżę aktualny silnik to może też pokombinuję i zobaczę na ile zbiorników da się przywrócić silnikowi życie po takiej operacji.

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 3:50 pm 

Witam,

Taką "zaciskarkę" miał kiedyś w swojej ofercie HUDY. Nie wiem czy jest to w ogóle dostępne w handlu, bo osobiście raz ją widziałem u człowieka, który profesjonalnie zajmuje się regeneracją silników, a właściwie można by powiedzieć ich "rasowniem", bo niekoniecznie są one na skraju wyczerpania. Po prostu zaciśnięcie tulei poprawia kompresję. Sam mam tak zrobiony silnik i jak na razie po 10 litrach jest dalej OK.

KYOSHOblog

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 6:00 pm 

Maciej to urządzenie to jakiś zabytek klasy 0
dobre urządzenie powinno mieć co najmniej 8 pkt. zaciskania a to ma jedno a idealne ma 16
na każdym z nich powinien być dokładnie taki sam docisk
każde z tych urządzeń powinno być do jednego rodzaju silnika a nawet marki ( średnica tuleji )

zastosowanie: Andrzej dał jedno z nich pomocne w on roadzie, inne to dla silników które zbyt szybko stracą kompresje z rożnych przyczyn warunek jeden reszta czyli tłok korba łożyska muszą być nie naganne wtedy da to efekt porządny, no i ostatni po przejechaniu ok 15 -20 l tuleja się zużywa samoistnie wiadomo można przedłużyć jej żywot ale tu efekty są różne 30% silników nie nadaje się do scigania

podsumowanie: czasami należy się zastanowić czy nie lepiej zainwestować w nowy motor jednakże wszystkie moje motory dostają drugie życie nie koniecznie używając ich na wyścigach dojeżdżają kilkudziesięciu litrów

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 7:03 pm 
Administrator forum

W pełni rozumiem, dlatego właśnie to urządzenie jest kluczowym elementem- żeby nie zrobić z tulei elipsy, tylko jak najbardziej odwzorować okrąg, jednak wykonanie takiego co ma 8, czy 16 szczęk w domowych warunkach jest raczej niemożliwe, a taka obejma to rozwiązanie najbardziej podpadające pod coś do wykonania na dobrej tokarce. Dobrze wiedzieć, że takie ściskanie daje efekty, bo osobiście sądziłem, że są one bardzo krótkotrwałe. :)

PostNapisane: So paź 29, 2011 9:08 pm 

Bo ten efekt przy wyeksploatowanym silniku jest bardzo krótkotrwały. Materiału nie dokładacie, ściśnięcie tulei powoduje rozlużnienie jej w karterze a własnie tam jest ona również pasowana, dodatkowo pasowanie w tym miejscu określa zdolność tulei do rozszerzania się. Przypomina mi to troche metodę-anegdotę z innej dziedziny modelarstwa gdzie zaczynałem. Może ktoś zna metodę srebrnej łyżeczki i tłoka. Tłok trzeba postawić na płaskiej i twardej powierzchni i jednym uderzeniem łyżeczki uderzyć w denko tłoka powodując jego spęcznienie. Efekty również krótkotrwałe jak motodoktor w silniku samochodowym- tylko na giełdę.

PostNapisane: So paź 29, 2011 9:36 pm 

Artur efekt który opisałeś występuje przy kilkukrotnym ściskaniu niekiedy nawet przy drugim przy jednorazowym nie ma to większego wpływu przy umiejętnym dobraniu siły nacisku bynajmniej u mnie tak było
natomiast tak jak pisałem trzeba czasami policzyć opłacalność takiej naprawy bo koszt nowych łożysk i zestawu naprawczego bez tuleji przewyższa niejednokrotnie wartość nowego silnika

powtórzę to jeszcze raz KLEMOWANIE MUSI MIEĆ SWÓJ WYMIAR EKONOMICZNY BO NIE ZAWSZE JEST OPŁACALNE