Siemka. Większość ludzi zaczynających przygodę z rc kupuje elektryki, dlaczego? a no dlatego, że nie trzeba chodzić za nim co parę minut z termometrem oraz śrubokrętem. W nitro często trzeba regulować silnik ponieważ jego charakterystyka zależy od panujących warunków np nie wyjedziesz w lato z gaźnikiem ustawionym na zimę bo nie będzie chodził jak trzeba. Wielu się tego boi. Osobiście zacząłem od nitro i bez problemu dawałem sobie radę z nim i kolejnymi modelami. Po 4 latach zabawy nitro i benzyną przerzuciłem się na elektryka i muszę powiedzieć, że jak na razie jest świetnie, w jedną rękę model (w nim już siedzi pakiet) w drugą apkę i jazda. Wielki minusem napędów elektryczny jest brak tego dźwięku i zapachu spalin

no chyba, że ktoś spali regulator
Co do elektryka to ludzie chwalą sobie hpi savage. Jest wersja HP, ale koszt zakupu to ponad 2.7 tyś zł lecz jest wyjście, a mianowicie Hpi Savage 2350. Koszt to ok 1950zł, do tego pakiety 2x2s to ok 250zł i ładowarka np imax b6 za 150zł i mamy naprawdę doby zestaw. Auto raczej nie na zawody, ale jak najbardziej do zabawy, z pewnością będziesz miał "banana" na twarzy przez najbliższe kilkanaście minut po jeździe

Ostatnio wyszedł także hpi trophy flux za ok 1900zł więc możesz sobie zobaczyć. Ceny tyczą się nowych elementów, a więc nie jest tak źle.
Teraz przejdźmy do spalin. Tu zakres jest większy i aby uszczuplić zakres poszukiwań to podaj typ modelu off road masz do wyboru: sc, buggy, truggy i monster truck. W elektrykach nie ma takiego wyboru więc tego typu określanie nie wiele nam pomoże. Info które pomogą Ci wybrać Twój typ podwozia:
sc np. traxxas slayer
buggy np. hpi pulse
truggy np. hpi trophy 4.6
monster truck np. hpi savage
Wklejasz nazwę modelu w google i szukasz grafiki. Zobaczysz jak wyglądają auta i odpowiesz który najbardziej przypadnie Ci do gustu (cały czas chodzi tylko o typ podwozia, NIE o model)
Silniki przy bardzo dobrym serwisie wytrzymuję ok 35 litrów, a można je zepsuć podczas jednej jazdy
Pozdrawiam.