Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:20 pm

Autor
PostNapisane: Wt sie 30, 2011 10:24 pm 

Czy to jest normalne że samochód zaczyna ruszać na bardzo wysokich obrotach? W moim Hobao GPX4 po naciśnięciu gazu samochód nie rusza, wchodzi na wysokie obroty i dopiero koła zaczynają się kręcić. Idzie jakoś to wyregulować by brał od razu po dodaniu gazu?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sie 30, 2011 10:54 pm 

W tym modelu jest chyba sprzęgło centax, jeśli tak to masz bardzo łatwe ustawianie. Zaraz za zebatkami atakujacymi masz śrubę imbusowa w jedna strone odkręcasz co powoduje wcześniejsze zazębianie się sprzegła a w drugą przykręcasz co powoduje, że sprzegło łapie później przy większych obrotach silnika. Dodam że sprzęgło centax jest wrażliwsze na pył i zanieczyszczenia od zwykłego sprzegła więc dla pewności możesz je jeszcze rozebrać i przeczyścić.

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 9:57 am 

tak to sprzęgło wygląda:

http://obrazki.elektroda.pl/1652080000_1314867304.jpg

Jakieś dwie dziurki tam są, jedna ta co na zdjęciu a druga z drugiej strony. Jak to ustawić tego to nie wiem :/

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 10:23 am 

Axlll2 napisał(a):
tak to sprzęgło wygląda:

http://obrazki.elektroda.pl/1652080000_1314867304.jpg

Jakieś dwie dziurki tam są, jedna ta co na zdjęciu a druga z drugiej strony. Jak to ustawić tego to nie wiem :/

To jest sprzegło centax. Regulujesz właśnie tymi śrubkami które zaznaczyleś na fotce. Tak jak pisałem wcześniej odkrecasz lub przykręcasz w zalezności czy chcesz aby wcześniej albo później się zasprzeglało.

edit: Za bardzo już nie pamietam czy ten efekt, który chcesz osiągnąć czyli wcześniejsze zazębianie sprzegła (przy mniejszych obrotach) uzyskasz przykręcając czy odkręcając . Ale sam to sprawdzisz już w praktyce. Daj znać czy pomoglo

Ostatnio edytowano Pt wrz 02, 2011 9:46 pm przez Lucky Loser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 5:08 pm 

trochę dziwna sprawa bo jak włożę imbus w tą dziurkę to nie wyczuwam żeby tam było coś do regulacji (kręcenia). Obracałem już nawet całym trybem żeby co kolwiek wyczuć, w jednym miejscu imbus wpada głębiej ale nadal nie ma tam nic do regulacji. Wymontuję cały silnik i zobaczę to dam znać. A wiesz może jak wyregulować obroty? Mam trochę za wysokie na biegu jałowym. Jest śruba wkręcona z przodu siłownika przepustnicy ale wydaje mi się że ona tylko trzyma ramię od otwierania przepustnicy.

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 9:40 pm 

[
Wiec zacznijmy od nowa z tą regulacja, wkładasz sobie najlepiej kluczyk imbusowy w jedną z dziurek znajdujacych się za zębatkami. Obracasz do momentu aż kluczyk wpadnie Ci głebjej. Wtedy trzymasz koło zamachowe nieruchomo a kluczykiem kręcisz w jedna lub drugą stronę ( zależy jak efekt chcesz uzyskać) W środku sprzegła jest jakby nakrętka na wale która dociska spręzynę. Nie kręcisz kluczykiem, sluży on tylko jako zazębienie tej nakretki która jest w środku. Sory ze wcześniej napisałem Ci to troszkę niezrozumiale. Może ten filmik z budowy sprzegła podpowie Ci o co mi chodzi http://www.youtube.com/watch?v=7wjogF57xpo 2minuty 27 sekund pokazuje tą nakretkę. On przykreca ja tutaj palcami ale jak masz złożone sprzegło w całości to dostęp do tej nakrętki jest własnie przez te 2 dziurki za zębatkami. Ta nakrętka dociska spręzynę która jest odpowiedzialna za moment w którym sprzęgło łapie. Jaśniej już nie potrafię napisać :wink:

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 11:25 pm 

Axlll2 napisał(a):
A wiesz może jak wyregulować obroty? Mam trochę za wysokie na biegu jałowym. Jest śruba wkręcona z przodu siłownika przepustnicy ale wydaje mi się że ona tylko trzyma ramię od otwierania przepustnicy.

Jeśli masz za wysokie obroty na biegu jałowym to albo masz ustawioną za duża szczelinkę w przepustnicy albo zbyt ubogą mieszankę. Najlepiej ściągnij filtr powietrza z gażnika i sprawdź szczelinkę. Powinna być między 1-1,5 mm (zależy jaki masz silnik) Powinna być jak najmniejsza, ale też tak aby silnik można było swobodnie odpalić i żeby nie gasł na luzie ani na hamulcu. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bc ... 3de24.html Szczelinkę ustawiasz śrubką nr 1. Jesli szczelinka jest ok to śrubką nr 3 ustawiasz bogatszą mieszankę wykręcając ją (jeśli jeździsz amatorsko to ustaw śrubkę na równo ze ścianką, powinno być ok) to powinno zmniejszyć obroty. Dla przypomnienia srubką nr 2 ustawiasz wysokie obroty czyli w czasie jazdy. Powinna być na tyle wkręcona aby silnik pracował w swoich optymalnych zakresach temperatury (zależy od silnika) Dodam jeszcze że śrubki nr 2 i 3 przekręcamy najwyżej o 1/8 obrotu sprawdzamy skutki i znów najwyżej regulujemy.

PostNapisane: So wrz 03, 2011 1:45 pm 

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc, widzę że można liczyć na ludzi z tego forum :) dzisiaj będę ustawiał to zdam później relację

PostNapisane: So wrz 03, 2011 8:50 pm 

Sprzęgło ustawione obroty też. Już myślałem ze nie będzie na to rady. Jeszcze raz dzieki