Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 10:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: So lip 30, 2011 1:46 pm 

vic_firth napisał(a):
Banita napisał(a):
Przy krótkich (>tydzień), nie wykańczam do końca paliwa, tylko gaszę i zakręcę parę razy silnikiem. Olej z paliwa wystarcza. Wykręcając niepotrzebnie świece można narobić sporych szkód (zawsze znajdzie się jakiś opiłek/ziarenko, które ochoczo będzie próbowało dostać się do komory). Pranie filtrów po każdej jeździe, to też (IMHO) przerost formy nad treścią.

Tylko tak dalej. Olej w paliwie to w porywach 12%, reszta to nitro. Paliwo z ostatniego baku powinno sie wypalac do konca, w ten sposob wypalasz je cale z komory silnika. Co za tym idzie, pozbawiasz sie nitra, ktore ma najbardziej szkodliwy wplyw na elementy w silniku. Własnie takie działanie zapobiega korozji, a nie zostawianie paliwa w silniku, bo jakby nie było AFO ma włansie za zadanie neutralizować pozostałe w silniku resztki paliwa.
Częstotliwość czyszczenia filtrów zalezy od ich zabrudzenia, a nie od czasu jazdy..

Wyjaśnij mi proszę, w jaki sposób nitro wpływa negatywnie na elementy silnika. Ma właściwości kwasowe, ale nie na tyle silne by zagrozić elementom silnika. Poza tym bardzo szybko odparowuje, a olej z paliwa zostaje. Chodzi tylko o to, żeby zabezpieczyć powierzchnie metalowe przed powstawaniem rdzawych nalotów (patrz tarcze hamulcowe w samochodach). Co do filtrów -oczywiście, ale praktycznie w każdej instrukcji jest napisane, żeby czyścić po każdej jeździe. Jest też napisanych wiele innych rzeczy...
Może i źle do tego podchodzę, ale fakt, że mój silnik ma wyjeżdżone ponad 25l. (znienawidzonego) BB, trzyma kompresję, odpala bez problemu, nie niszczy świec, temu przeczy. Nie chcę się kłócić i uparcie przekonywać do swoich racji. Po prostu mam swoje zdanie i je przedstawiłem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lip 30, 2011 3:03 pm 

Lekki Ot Panowie robicie , kolega zapytał w jaki sposób używać after run oil więc dostał odpowiedź. Koniec tematu , pozdrawiam :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2