Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 4:14 pm

Autor
PostNapisane: Pn cze 06, 2011 2:09 pm 

Witam, mam problem bo silnik grzeje mi się bardzo, znaczy nie wiem na ile wierzyć termometrowi, bo może on tu źle pokazuję około ~130 stopni ale uzyskuje tą temperaturę po 3 zrobionych kółkach o dystansie około 50 m. Dam głowę że mam źle ustawione śrubki w gaźniku, lecz nie wiem jak je dobrze dokręcić. Jak dokręcę około 2 obroty to się szybciej grzeje (2 od zera) a jak odkręcę to szybko zasysa i charczy. Kiedyś otwierałem silnik, więc wtedy się musiało rozregulować. Kiedyś się aż tak nie grzał i było wszystko ok. Nie wiem jak powinienem daleko odkręcać te śrubki LSN i HSN. Silnik złozyłem dobrze, więc tu problemu niema raczej. No i się też gubię bo instrukcja jest powalona (źle wszystko napisane) , jak zmniejszam ilość paliwa, to silnik powinien się bardziej grzać, no ale jeśli chcemy podkręcić ten silnik to tak tego nie zrobimy, bo jeśli przykręcimy HSN to znów będzie za gorący. A i jeszcze jedno. Jak model stoi i jest na luzie włączony to w sumie spalin nie widać, czy jest za dużo LSN dokręcone. Jest na około 1 obrocie od zera. Jeśli umiecie to pomóżcie bo uwielbiam ten model, a do serwisu mam 300 km.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 2:27 pm 

Reguluje się co 1/8 obrotu a nie nie co 2... :roll:
W tym kwi cała wina.

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 3:08 pm 

Tutaj masz film HPI po polsku http://www.youtube.com/watch?v=c-gyfode2F8&feature=related jak ustawić Savage

Zrobiłem tak i mam temperaturę w górnym zakresie (130C) na silniku od SS'a

1. Ustawienia std. wg instrukcji
2. Ustawienie wg filmu HPI
3. Kontrola temperatury

i musi śmigać.

Bart

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 3:53 pm 

Tak, fakt trochę zapomniałem o 1/8 ale mam problem. W instrukcji pisze że gdy temperatura dochodzi do 120 oC to trzeba... zmniejszyć ilość paliwa?? Czy tu jest błąd, czy źle rozumuje. Chodzi mi oto czy mam się tego trzymać??

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 4:06 pm 

Nie znalazłem takiego zapisu. Jaka wersja instrukcji i która strona?

Jak jest za ciepły to trzeba wzbogacić mieszankę, czyli śrubę odkręcić.

Bart

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 4:10 pm 

Strona 20 na samym dole. Instrukcja savage X 4.6 Big block w 4 językach. Ang, NIEM, FR, JAP. Chyba ta podstawowa instrukcja. Ona jest z systemem 2,4 Ghz. Jak mogę ustawić śruby w położeniu neutralnym?? Jak to zrobić??

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 5:19 pm 

Zasada jest taka:
Gdy silnik łapie wysoką temperature, zwiększamy mu dawkę paliwa - wykręcamy śrubke
Gdy silnik jest zalany, ma słabego kopa, dużo dymi i jest mulasty - jest zalany, zmniejszamy odawkę paliwa - wkręcamy śrubkę.
Pamiętaj o tym, aby regulując kręcić śrubka co 1/8 obrotu :!:

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:00 pm 

Chriss napisał(a):
Strona 20 na samym dole. Instrukcja savage X 4.6 Big block w 4 językach. Ang, NIEM, FR, JAP. Chyba ta podstawowa instrukcja. Ona jest z systemem 2,4 Ghz. Jak mogę ustawić śruby w położeniu neutralnym?? Jak to zrobić??

instrukcja 104266

Ustawienia fabryczne masz na stronie 39 na górze. Wszystkie śruby na równo z osłonami. Czasami silnik nie zapala i trzeba wkręcić LSN o 1/2 obrotu. Brakuje informacji, że podstawowe ustawienie Idle Adjustment Screw (śruba wolnych obrotów, ta skośna) to otwarcie gaźnika na 1mm.

Co do rysunków na stronie 20, faktycznie złe... albo ich sens jest głęboko ukryty.

Masz chyba nowy model z pudełka. Powinna być płyta DVD. Obejrzyj, to około 1h materiału, a wiele wyjaśni. Savage to big block.

Bart

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 9:06 pm 

Wiem, jeżdżę nim już od kwietnia. W sumie potem przez maj nie jeździłem, po 2 musiałem otworzyć silnik, i wszystko pozapominałem. Teraz sobię prawie wszystko przypomniałem. Nie wiem czemu ta instrukcja ma tyle błędów. Tu to z śrubami, jak się przypatrzysz to temperatury są pozamieniane np 250 o C i 120 o F , a powinno być na odwrót.