Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 1:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 02, 2011 11:41 pm 

norisknofun napisał(a):
Dla mnie jazda nitro to 50% zabawy, kolejne 50% to te wlasnie ustawianie, dbanie tankowanie itd.

I to daje mi model spalinowy. Dzwiek, zapach - to kolejne 20%
razem 120% frajdy

Uwierz mi, że dla mnie tez była to zabawa, chociaz wymiana klocków sprzęgła bez odpowiedniego narzędzia to tortury. Do czasu jak nie zacząłem sie spotykać na jednym torze z modelami BL. Wtedy czar nitro bardzo szybko pryska i ta cała otoczka, o której pisałem wcześniej zaczyna byc g.... warta.
Poza tym, szlak człowieka może trafić, jak jedzie na spotkanie, a nowo założone klocki wyglądają po dokładnie 5 min jazdy w ten sposób
http://picasaweb.google.com/mareckikD40 ... 6649145090

zaur napisał(a):
Tragus nie jest uniwersalny. Wymaga dość równego terenu

Jesli tragus wymaga dość równego terenu, to jakiego wymaga podwozie buggy?
http://www.youtube.com/watch?v=WVazKj6x7RQ

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 02, 2011 11:52 pm 
Administrator forum

vic_firth napisał(a):
Poza tym, szlak człowieka może trafić, jak jedzie na spotkanie, a nowo założone klocki wyglądają po dokładnie 5 min jazdy w ten sposób
http://picasaweb.google.com/mareckikD40 ... 6649145090

Tak się kończy złe dobranie sprężynek, dlatego spaliny są czymś wokoło czego tworzy się tabu- jak ogląda się 30 minut finału, gdzie wyciśnięte z takiego czegoś jest 100% możliwości i działa idealnie (tankuje i jedzie dalej) to aż ciężko się nie zachwycić. Niestety tu powstaje problem, że te wozy są obsługiwane przez tych co zabili po kilka silników i innych rzeczy, albo byli od początku pod okiem doświadczonych kolegów po fachu. Aby dojść do pewnego poziomu bezawaryjności i braku ciągłej walki trzeba niestety wycierpieć swoje.

Reasumując- ze spaliną można spróbować, ale elektryk jest dużo bardziej "user-friendly" i lepszy na początek (a w dobie BL i LiXX nawet nie odstaje od spalin mocą ).

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 12:09 am 

Maciej Nowak napisał(a):
Tak się kończy złe dobranie sprężynek

Wcale nie twierdzę, że nie.
Klocki z Ofny, które widac na zdjęciu były załozone awaryjnie, bo poprzednie alu wymagały wymiany, a nie było już czasu, żeby kupic nowe (te sobie zalegały w skrzynce z gratami). Nie pamiętam teraz dobrze, ale sprężynki miały chyba 1mm. Wcześniej z klockami z tworzywa miałem tylko raz cokolwiek wspólnego, jak fabryczne klocki wymieniłem po szóstym baku, bo przykleiły się do ataku :)

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 12:31 am 

norisknofun napisał(a):
A moze to nie problem nitro ta awaryjnosc, a brak umiejetnosci uzytkownikow?

Oczywiście, że w duzym procencie przypadków tak właśnie jest. Doświadczenie to najwazniejsza cecha, która pozwoli nam się sprawnie poruszać w każdej dziedzinie, a tego nam nie dadzą w zestawie startowym do modelu. Każdy, żeby czuc sie swobodnie w temacie nitro będzie potrzebował czasu, który możemy przeliczyć na ilośc wymieninych klocków, wypalonego paliwa, czy ugotowanych silników.
Ja swoja przygodę z nitro zakończyłem nie dlatego, że nie umiałem sobie z tematem poradzić (wręcz przeciwnie), a dlatego, że czułem sie juz tym zmęczony. Nawet na zawody jest mi łatwiej pojechać z BL, bo nie potrzebuję serwisanta.
norisknofun napisał(a):
Ale czy wszystko co ciezke i wymagajace wprawy musi byc zle?

a czy wszystko, co pozwala nam zapomniec o irytujących *****, a przy tym pozwala się skupić na esencji, czyli na samej jeździe jest złe?

norisknofun "Wiec jaka tu jest wina samego modelu nitro"
tylko, że ja nie podałem przykładu z klockami w kontekscie tego, że modele nitro są bee, a tego, że w przypadku BL jest mniejsze prawdopodobieńswto, że cos takiego nas zaskoczy.
Pozdrawiam,

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 8:56 am 

vic_firth
[quote="zaur napisał(a):
Tragus nie jest uniwersalny. Wymaga dość równego terenu

Jesli tragus wymaga dość równego terenu, to jakiego wymaga podwozie buggy?
http://www.youtube.com/watch?v=WVazKj6x7RQ[/quote]

Ten filmik właśnie pokazuje, że bagus i tragus nie nadaje się w taki teren. :) Jeździ, owszem. Ale monsterem było by łatwiej. I szybciej ;)
Druga sprawa, że autor najpierw napisał o jeździe free a potem o ewentualnych zawodach.

A kolega norisknofun zaczyna pisać brednie podobne do niejakiego kamela..cośtam.... Klapki na oczach i zaczyna obrażać ludzi.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:32 am 

Pokzałem ten filmik, nie po to, żeby udowodnić, że z bagusa zrobimy 100% crawlera, a dlatego, żeby pokazać, że podwoziem stworzonym do wyścigów na torze również możemy raz za czasu wyjechać poza tor i tez sobie da radę.
Jesli chciałbym model do typowego cięzkiego terenu to bez wątpienia brałbym Summita, a to za sprawą zdalnej blokady dyfrów.
Wracając jeszcze do filmiku. Tragus poradziłby sobie zdecydowanie lepiej, a to dlatego, że jego prześwit możemy zwiekszyć do 7-9cm (VRX), w Hyperze myśle,że uda mi się jeszcze więcej, bo jego wahacze sa dłuższe i trochę mocniej sie wychylają. Niestety przy takim zwiększeniu prześwitu "zawias" będzie dośc sztywno pracował, ale nie zawiśniemy płytą na najmniejszym kamieniu.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 11:01 am 

Dokładnie o to mi chodzi. O sprawność poruszania się. Wjechać, wjedziesz ale to będzie męczące i dla ciebie i dla modelu :)
To jest tak: wjeżdżasz osobówką w las, jedziesz 5km/h, żeby zawieszenia nie urwać ale jedziesz. O to mi chodzi. O sprawność poruszania się w terenie.
Poza tym podnosząc tragusa do 9cm tracimy na trakcji.
To nie jest tak, że ja tylko monstery. Mam i Summita i bagusa 1/8 i tragusa 1/10. Widzę gdzie czym lepiej się jeździ. Tragusem czy bagi od biedy pojeździ w lesie, ale tak samo monsterem od biedy pojedzie w zawodach. ;)

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 2:25 pm 

To moze uswiadom mnie i innych uzytkownikow napedow nitro, co rozumiesz przez pojecie "oryginalne czesci" w przypadku klockow sprzegla?
Napisze jeszcze raz - nie pisz bzdur i nie wyrywaj pojedynczych zwrotow z kontekstu.

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 5:08 pm 

Spokojnie , spokojnie nie kłóćcie się Chcę włączyć się do tematu , ale w troche spokojniejszy sposób. Jednak się nie udało :x Na Początek przygody z modelarstwem polecałbym model elektryczny - zero kłopotów , minimalne regulacje , równomierne dawkowanie mocy no i malutkie koszty utrzymania.

Tak wogóle - nie przegadujcie się , jak ktoś pisze idiotyczne posty to je olewajcie.... W tym temacie najważniejszy jest wybór pierwszego modelu dla kolegi Demoniq- a a nie przegadywanie z norisknofun.. Tyle

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 6:36 pm 

Od takich ludzi jak ty, mądrych, wspaniałych i wszystko wiedzących i wszystko mających. ;)

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 6:48 pm 

Zostawmy pana kamel50 juz w spokoju. Wszystko bylo wiadome, jak napisal o oryginalnosci klockow sprzegla. Szkoda Wiktora, ze wdal sie z nim w dyskusje o docieraniu. Pewnie koledzy mowili mu, co ma pisac. To, ze sie pojawi bylo wiadome, szkoda, ze tak szybko. Masz racje. Wszystko mozna kupic za pieniadze, no prawie wszystko. Nie kupisz niestety mozgu i tu masz problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona