Witam wszystkich
To moj pierwszy post, wiec moze na poczatek kilka slow o mnie...
Darek, 28 lat, mieszkam w Trojmiescie. Od niedawna zlapalem zajawke na samochody RC. Przyznam, ze krecilo mnie to juz od czasow mlodosci aczkolwiek nigdy nie bylo czasu, kasy i znajomych, z ktorymi moznaby sie pobawic...
Przesledzilem juz sporo watkow (nie tylko na tym forum) dotyczacych rozpoczecia "przygody" z modelami RC, jednak w wiekszosci sa to ogolne zasady/kryteria jakimi nalezy sie kierowac. A ja jestem juz troche sprecyzowany i licze ,ze bedziecie mogli mi doradzic w kwestiach, ktore mnie mecza

1. Pierwsza rzecz jest prozaiczna, aczkolwiek nigdzie nie znalazlem odpowiedzi -__- Mianowicie na ile starcza np. 1l (20%) paliwa do modeli spalinowych ? Od czego glownie to zalezy ? Od wielkosci silnika czy jak bardzo gazujemy czy jeszcze od czegos innego ?
2. Dlugo sie zastanawialem i mimo, iz czytalem, ze na poczatek najlepiej wybrac model elektryczny to jednak wolalbym spalinowy. Sam bawie sie troche w mechanike samochodowa i model spalinowy idealnie wpasowalby sie w moje nazwijmy to hobby

Co do wielkosci modelu to postawilbym na skale 1:10. Chocby ze wzgledu na rozmiar czesci. No i czytalem ze jest to dosc popularna skala...
Zdecydowanie mialby to byc off-road. MT lub Truggy. Mam blisko lasy i rozlegle pola i mysle, ze na takim terenie jezdziloby sie najlepiej. piasek, trawa, kamienie, hopki, etc.
Byloby milo gdyby mozna go w przyszlosci uzyc w jakis zawodach. Aczkolwiek nie jest to konieczne gdyz nie planuje udzialow dopoki dobrze nie ogarne tej zabawy

Kasa jaka chcialbym/moglbym wydac jest... jak najnizsza

Wiem, ze do kiepsko brzmi ALE dodam szybko, ze nie znaczy to aby byl to najtanszy model na rynku. Chodzi mi o dobra relacje ceny do jakosci. Zeby byl to model wytrzymaly (zebym go ne rozwalil po pierwszej jezdzie -__-) z dobrym zapleczem czesci. Nie zalezy mi na osiagach. Mysle, ze podczas nauki predkosc nei bedzie najwazniejsza...
Czy oplaca sie inwetowac w jakis tanszy model typu:
HSP Tyrannosaurus ? Opinie ma dosc dobre... Czy moze warto doinwestowac wiecej i wziac cos w stylu
HPI Firestorm 10T czy
Ofny Ultra (tylko szkoda ze buggy)
Czy jest jakis inny model (lub byc moze konkretny producent), ktory moglibyscie mi doradzic na rozpoczecie ?
Z gory dzieki za rady
pozdrawiam