Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 3:01 pm

Autor
PostNapisane: N gru 26, 2010 2:07 pm 

Witam, przybywam tutaj z innego forum lotniczego, ostatnio składając mój kolejny szybowiec postanowiłem pójść o krok wyżej i spróbować się w dziale modeli przyziemnych.
Poszukuje jakiegoś modelu typu Off-Road spalinowego buggy odpada, lecz nie koniecznie. Potrzebny mi sam model do ceny pięciu set złoty. Ponieważ Aparaturę, odbiornik, termometry i tak dalej wszystko posiadam. Do pełnego szczęścia brakuje mi tylko kompletnego modelu. Nie mam zamiaru kupować nowego za dwa tysiące, bo nie jestem pewien czy ta odmiana podejdzie pod mój gust. Macie może jakieś dobre propozycje? Aby model miał dużo, łatwo dostępnych części w naszym kraju. Zastanawiam się nad HPI Firestorm, MT2, Hellfire, lecz za bardzo nie znam się na spalinowych bo nigdy nie interesowałem się samochodami. Tutaj moja prośba do was czy możecie mi podpowiedzieć co będzie odpowiedniego? Co sądzicie o Traxxas T-Maxx 2.5? Model będzie używany dość często na plaży, szutrze, trawa oraz do sporadycznych skoków, raczej nie myślę o żadnych zawodach.
Wiem, pewnie było tysiąc podobnych tematów, jednak szukałem i za dużo nie zdziałałem, a znalazłem takowy temat był sprzed pięciu lat.

Proszę o szybką pomoc, ponieważ chciał bym jeszcze w tą zimę ruszyć sprzęt.
Pozdrawiam Pilotów, szyprów i kierowców.

ps. jeżeli ktoś ma jakąś propozycje to zapraszam na PW z krótkim opisem oraz zdjęciami, bądź gg.

Ostatnio edytowano Śr sty 26, 2011 4:26 pm przez Spalony_Projekt, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 26, 2010 8:37 pm 

Witam

Do 500,00pln to będzie ci problem znaleźć coś dobrego na chodzie. Niestety modele kołowe bardzo szybko się zużywają nie mówiąc już o silnikach nitro które przy dobrym traktowaniu przeżywają około 20 max 30 litrów a jak ktoś go nie szanował to może być nawet po jednym litrze uszkodzony. A silniki nitro zaczynają się od 400pln.

Proponuje ci poszukać na początek jakiegoś elektryka. W tej cenie noże uda ci się znaleźć coś w marę fajnego.
A może pomyśl o jakimś HSP, Strada lub Himoto. Może to nie są super modele ale ponieważ to jeden producent produkuje to część łatwo dostępne i tanie. Za 500,00 kupisz nówkę bez problemu.

Jeżeli już bym ci miał coś proponować to na pewno model w skali 1:10 i czteronędówkę. Najlepiej jakiś truggi bo w miarę dobrze się trzyma drogi a prześwit większy niż w bugi

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 10:12 am 

Do 500zł to ja bym poszukał używanego MT2... Sam swojego chciałem kilka miesięcy temu sprzedać za ok. 400zł (w bardzo dobrym stanie, w 100% na chodzie) ale się opamiętałem i właśnie kończę przerabiać go na elektryka ;)
Poszukaj w dziale Sprzedam, myślę że co jakiś czas coś ciekawego się pojawi.
Co do silników - nie są najtańsze, ale zarówno T-15 montowane seryjnie w starszych MT2 jak i nowe G3.0 kosztują (nowe) mniej niż 300zł.

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 11:27 am 

W sumie to ja tez bym MT2 polecał. Można tanio dostać używkę. A części do niego masa. No i zawsze można konwersję na BL zrobić ;) jak Ci się nitro znudzi.
MasterB, masz gdzieś zdjęcia konwersji swojego MT2?

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 12:16 pm 

Mam parę zdjęć... Work in progress ;)

http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/1514 ... 9375_UyuTR

Obecnie do zrobienia zostało mi jeszcze mocowanie serwa skrętu. Męczy mnie też górny pokład - bez niego całość może być nie dość sztywna...

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 12:22 pm 

Co do silników wiem jaka jest ich konserwacja, przeciętna żywotność i cena bo mam styczność w śmigłowcu. ;) Model będzie używany raz na tydzień bądź raz na dwa, więc myślę, że model za pięć, sześć stówek stanowczo wystarczy. Z tego co zauważyłem do tylu można dostać HPI Firestorn, MT2, Hellfire, Traxxas Jato 3.3, Rustler Nitro, T-Maxx 2.5, Xray XB8EC. Zastanawiam się czy te wersje są godne uwagi, a może coś innego, lepszego. Firmy takie jak HSP, Himoto odpadają ponieważ nie jestem przekonany do jakości tych modeli.

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 12:39 pm 

Ja bym wybrał coś z napędem 4wd. Szczególnie na plażę. Czyli MT2, Tmaxx i Xray (chyba). Nie znam Xray'a.
T-Maxx to dobry model ale z silnik 2,5cc to ciut przy mało. Zostaje MT2.
Reszta z wymienionych jest jak najbardziej godna uwagi ale napęd na tył. Na szuter ok ale większy teren nie bardzo.
Jato ma opony bardziej szosowe więc chyba całkiem nie należy go brać pod uwagę.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 2:33 pm 

musisz poszukać na początek coś cienkiego i napewno kupisz mój pierwszy spalinowy tyle kosztowal ale dokupilem lepsze czesci i teraz śmiga po chopach i nie wiem po czym jeszcze xD

Nitrotek LightingStrike Nitro 1:10
Team Losi Micro-T 1:36
Flying Fish 1
Reely Ranger BL 1:10 - W drodze :)

Pozdrawiam :)

WWW.GASPERIA.EU !