Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 3:53 pm

Autor
PostNapisane: Cz gru 23, 2010 1:25 pm 

Mam problem. Zestaw obecnie posiadany to Silnik 12T 3300KV + Regulator ESC 75A HSP (http://www.strefahobby.pl/product-pol-3201-Silnik-12T-3300KV-Regulator-ESC-75A-HSP.html), dotychczas jeździłem na pakietach LiPo 2S 5000 mAh i wszystko było ok.
Po podłączeniu nowo zakupionego pakietu Turnigy LiPo 3 Cell, 4000 mAh, 30-40 C, auto uniesione kręciło kołami ni wszystko wydawało się OK. Po postawieniu na podłodze, kicha. Nie jedzie. Silnik się wogóle nie kręci. Regulator zachowuje się pozornie prawidłowo, czyli jedna z diod świeci na zielono, druga miga czerwono coraz szybciej w miarę zwiększania obrotów (w tym momencie teoretycznie ponieważ sam silnik się nie kreci). Silnik natomiast zawsze po włączeniu potwierdzał gotowość dobrze słyszalnym sygnałem, teraz natomiast sygnał ten jest ledwo słyszalny.
Podłączenie pakietów, na których wszystko dotychczas było OK nic nie pomaga.
Co mogłem popsuć silnik czy regiel. Ja obstawiam silnik. Jeśli tak proszę o info jaki silnik powinienem zakupić aby prawidłowo współpracując z tym reglem nadawał się pod 3S LiPo.
Dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz gru 23, 2010 1:31 pm 

Ten silnik spokojnie może chodzić na 3s. Regiel tez obsługuje 3s, wiec nie powinno być problemów. Jeżeli masz możliwość to sprawdź silnik na innym reglu a potem regiel na innym silniku. Będziesz wiedział co nie działa.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz gru 23, 2010 2:19 pm 

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia. Jeszce tylko pytanie. Czy regiel może się grzać w momencie kiedy jest włączony ale nie są wykonywane żadne działania?? Zastanawiam się czy to nowy pakiet nie robi jakiegoś zwarcia (jak to mogę ew sprawdzić).

PostNapisane: Cz gru 23, 2010 2:46 pm 

Regiel w stanie czuwania nie powinien się grzać. Jeżeli się grzeje to masz prawdopodobnie zwarcie w silniku lub samym reglu. Napisałeś, że na starym pakiecie też silnik nie kręci. Więc, to nie nowy pakiet.
Jak sprawdzić. Najlepiej między pakiet a regiel wpiąć amperomierz i zobaczyć jaki prąd pobiera regiel na postoju. Nie powinien być większy niż kilka-kilkadziesiąt mili amper. Jeżeli na postoju pobiera więcej to znaczy , że cos zwiera. Mozesz sprawdzić z podłączonym silnikiem i z odłączonym silnikiem. Z podłączonym silnikiem spróbuj lekko zakręcić silnikiem. Najlepiej na wstecznym. Ale tylko lekko żeby mosfety zostały wysterowane ale żeby za duży prąd nie spalił amperomierza. Oczywiście te testy robisz na biegu jałowym. Bez obciążenia.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz gru 23, 2010 11:57 pm 

Dzięki za pomoc. Problem rozwiązany - winny był regiel, który sądzę, będąc kilka razy przemoczonym ciągnął już resztami sił :wink: , dostał nowy mocniejszy pakiet i poszedł.... Regiel zakupiłem identyczny jak był i jest rewelacja. Na pakietach 3S jeździ jak marzenie, nawet przy powolnym ruszaniu czy jeździe z minimalnymi prędkościami idzie gładziutko bez najmniejszego zacięcia, skakania - rewelka.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.