Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 3:02 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:52 am 

co było ok

obiekt
tor - układ ciekawy, niewielkie problemy z wykładziną.

Co było nie do przyjęcia:

Kary nakładane bez sensu.

To w większości są bardzo młodzi ludzie i to nie głupi, więc kara bez winy i wina bez kary to najgorsze co może na tym etapie wychowania zobaczyć młody człowiek. :evil:

sytuacja: bieg finałowy minuta do startu, sędzia główny chodzi po torze i waży modele. Po biegu zawodnicy podjeżdżają pod stolik sędziego technicznego na kontrolę, ktoś niewiadomo kto (napewno nie zawodnik i napewno nie jego opiekun przestawia model z wykładziny na stolik sędziego), kara i Mateusz ląduje pozycję niżej za Jankiem.

sytuacja II bieg finałowy jazda pod prąd i zderzenie z innym zawodnikiem wyłączające go z biegu. brak kary

Tłumaczę mojemu chłopakowi że przegrałeś tylko z lepszymi oraz że z sędzią się nie dyskutuje
No i jestem kłamcą, wyrodnym ojcem.
Finał jest taki, cieszylibyśmy się z pozycji za Mateuszem bo to nasz wynik, a tak i Mateusz i Janek nie mają powodów do radości.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 9:29 am 

Cieżko się pisze o sytuacjach gdy się jest zainteresowanym i stroną w sporze ale to co opisuje Marcin to jest sytuacja, której kompletnie nie mogę zrozumieć. Model Mateusza jako jeden z pięciu pierwszych przed samym startem został zważony przez sędziego (czyli waga zgodna z regulaminem) przypominam przed samym startem! Po biegu ktoś postawił Mateusza model na stoliku sędziowskim a Mateusz został ukarany za możliwość doklejenia ocbiążenia i możliwość oszukania na wadze modelu

W biegach finałowych Patryk Skrzypiec dwa razy wysadził Janka Jeżaka z biegu uderzając w tył modelu, raz Mateusza, przypominam uderzając w tył modelu! Nie było nawet upomnienia ze strony sędziego. Bardzo słabe sędziowanie, ponieważ zwraca się uwagę na sprawy drugorzędne, nie uczące zawodników niczego.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 11:02 am 

ad.Grzegorz Ogonowski
cytat"W biegach finałowych Patryk Skrzypiec dwa razy wysadził Janka Jeżaka z biegu uderzając w tył modelu, raz Mateusza, przypominam uderzając w tył modelu! Nie było nawet upomnienia ze strony sędziego."

bieg I finał A: Janek został uderzony w tył to fakt tylko ktos zapomniał dopisać iż po kotle na 3 zakręcie obaj zostali na końcu Janek jechał jako piewszy i nagle zachamował przed pętlą odległosc między modelami max 40 cm -ocenę pozostawiam innym
zapewne drugie uderzenie to to jak wyprzedzał i wcisnoł sie między grzybki a jego model i go wyprzedził
co do mateusza to chyba napisane tak dla ukwiecenia dramaturgi :) (proszę o wybaczenie za sformułowanie ale pamiętam 4 sytuacje z naszym udziałem w finałach i napewno nie było w niej pana syna.)

ad.p.Marcin
cytat"sytuacja II bieg finałowy jazda pod prąd i zderzenie z innym zawodnikiem wyłączające go z biegu. brak kary"

i tutaj kolejny dokładny opis: po sygnale startu na pierwszym zakręcie kocioł między 5,6,7,8,9 i 10 zawodnikiem jeden z modeli zostaje wypchnięty prosto pod koła Michała tzw.dzwon
Michał nie konczy biegu po przejechaniu jeszcze 2 okrażeń a model który wyleciał kończy po biegu okazuje się że też uszkodzony
i teraz dam każdemu zawodnikowi górę który w ułamku 1s wróci na swój tor i nie spowoduje kolizji
przyczyn takiej sytuacji jest wiele w/g mnie wystarczyła wyobraźnia i zamiast grzybków jedna deska i nie było by problemu

co do reszty nie będę się wypowiadał ale napiszę jedno:

TRONA WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC BO BYSMY SIEDZIELI W TYM ROWIE DO DZISIAJ !!!!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 11:42 am 

Według mnie błędy sędziowskie się zdarzają, bardzo trudno czasem jest ocenić sytuację, bo z każdego punktu widzenia wygląda inaczej. Zawody się skończyły,było, minęło.

Takie jedno moje spostrzeżenie. Nie można budować autorytetu za pomocą kar, gróźb, podnoszenia głosu, bo jak widać skutek zdaje się być zdecydowanie odwrotny. Warto czasem porozmawiać spokojnie po biegu z zawodnikiem, pouczyć go za pomocą rady a nie sugerować powrót do domu.

Zawody przygotowane dobrze. Podziękowania dla Pana Żelazo i jego ekipy za trud i pracę.
Mały minus za kiepskie umiejscowienie pętli.

Pozdrawiam i do zobaczenia w Pabianicach.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 12:08 pm 

Krzysztof Skrzypiec napisał(a):

.........co do mateusza to chyba napisane tak dla ukwiecenia dramaturgi :) (proszę o wybaczenie za sformułowanie ale pamiętam 4 sytuacje z naszym udziałem w finałach i napewno nie było w niej pana syna.) ...........

Jak tylko wróci Mateusz ze szkoły to raz jeszcze przepytam go na okoliczność konfliktu z Patrykiem, jeśli nie bedzie dziś tak pewny i jednoznaczny jak wczoraj, to ja osobiście na tym forum Pana przeproszę a Mateusz zrobi to na najbliższych zawodach.

ad. Szymon,

Oczywiście, że błędy się zdarzają tym bardziej, że rywalizacja przebiega w na dużej prędkości i nie zawsze wszystkie zdarzenia można błyskawicznie ocenić, natomiast decyzje stolikowe, wypaczające kompletnie sens rywalizacji sportowej są ciężkie do zaakceptowania.

A przy okazji, czy widział ktoś ostateczne wyniki np. w klasie SPEC przed ich ogłoszeniem? Ja ich nie mogłem znaleźć na tablicy ogłoszeń. Moim zdaniem powinny być wywieszone z jasnym komentarzem za co zostały kary nałożone.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 12:19 pm 

p. Grzegorzu nie o to chodzi, to jest wyscig i ułamki sekund decydują czy udeżysz czy nie
wiele dzwonów jest spowodowane tym iz nic juz nie możesz zrobić
ale i zdarzają sie ewidentne polowania na daną osobę więc nie ma co bic piany dalej było mineło za kilka lat będa się z tego smiali jak sobie powspominają jak zaczynali swoje hobby

a z tymi ułakami sekund sam się przekonałem w czasie powrotu

wyniki speca wisiały tego drugiego nie było
patryk też dostał karę ale zapewne pan wie o tym
i tak jak napisałem nie będę pisał o tym wszystko wyjasniłem z sędzią na miejscu bo uważam że forum nie jest od tego

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 12:59 pm 

Niestety zawody pozostawiają delikatny niesmak, układ toru itd. było ok, ale ułożenie pętli to jakaś pomyłka! Według Mnie powinna zostać umiejscowiona trochę bardziej za zakrętem, a nie w połowie. I bieg finał A modified, jadę sobie na drugim miejscu, a po biegu okazuje się, że jestem czwarty, ponieważ nie policzono mi drugiego okrążenia, sędzia mówi mi, że to moja wina bo na pewno wleciałem na grzybek i przeleciałem przez pętle, odpowiadam, iż kilka osób widziało, że taka sytuacja nie zaistniała, ewentualnie mogłem jednym kołem zahaczyć grzybek, ale na pewno na niego nie wjechałem, tak, żeby podskoczyć, lub tym bardziej wypaść z toru, lub w bandę. Sędzia prawdopodobnie z baraku solidnych argumentów, pyta czy mam prywatny transponder, bo jeśli tak, to sugeruje, że jest to powodem.
Powtórzę to co mówiłem na zawodach, iż gdyby Marc Rheinard jeździł na tym torze, to nie miał by żadnego okrążenia zaliczonego, bo zawsze jeździ mocno przy grzybkach.
Z tego co słyszałem kilka innych osób miało podobny problem.
Mam nadzieje, że wyjaśniłem sprawę dosyć jasno:)

Poza tym wszystko było super, nagrody również:D

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 1:01 pm 

Szymon Madziara napisał(a):
Mały minus za kiepskie umiejscowienie pętli.

Duży minus. Jeszcze większy minus za komentarz w stylu: "zawodnicy, którzy skrócą tor i przejadą przez grzybki sami się ukarzą, bo będą mieć nie zaliczone okrążenie". I z dużą satysfakcją w głosie dodane: "Już tak dzisiaj było"

Zgodnie z przepisami? Zgodnie. Tylko, że tak po ludzku coś tu nie gra. No ale może mam zbyt duże wymagania.

A przecież:
wystarczyła wyobraźnia i zamiast grzybków jedna deska i nie było by problemu

Zmieniając atmosferę na milszą (bo przecież idą święta) organizatorom, na ręce Pana Tadeusza Żelazo ogromne podziękowania za przygotowanie zawodów.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:46 pm 

:D

Ostatnio edytowano Pn gru 20, 2010 2:52 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:50 pm 

...i tutaj kolejny dokładny opis: po sygnale startu na pierwszym zakręcie kocioł między 5,6,7,8,9 i 10 zawodnikiem jeden z modeli zostaje wypchnięty prosto pod koła Michała tzw.dzwon

Przepisy określają jednoznacznie "kolizja na pierwszym zakręcie -start należy powtórzyć...

p. Grzegorzu nie o to chodzi, to jest wyscig i ułamki sekund decydują czy udeżysz czy nie
ale i zdarzają sie ewidentne polowania na daną osobę więc nie ma co bic piany dalej było mineło za kilka lat będa się z tego smiali jak sobie powspominają jak zaczynali swoje hobby...

Takich sytuacji w On-road raczej nie ma,tym bardziej znając jazdę Mateusza (nie zaczynającego,ale wprawnego zawodnika) wiem,że potrafi nawet w tych ułamkach sekund zapanować nad modelem.To że pada ofiarą początkujących świadczy o dysproporcji poziomu zawodników w danej grupie .
Co do pętli to odpowiedzialność ponosi sędzia.Pętla powinna być ułożona w miejscu,w którym można ją wysunąć poza szerokość toru tj.w pobliżu jakiejś "wysepki".Ale było tam pewnie sędziów klasy pierwszej w hurtowej ilości.
PS.ciekawe jaki był skład sędziowski?

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 3:05 pm 

ale i zdarzają sie ewidentne polowania na daną osobę więc nie ma co bic piany dalej było mineło za kilka lat będa się z tego smiali jak sobie powspominają jak zaczynali swoje hobby

a z tymi ułakami sekund sam się przekonałem w czasie powrotu

wyniki speca wisiały tego drugiego nie było
patryk też dostał karę ale zapewne pan wie o tym
i tak jak napisałem nie będę pisał o tym wszystko wyjasniłem z sędzią na miejscu bo uważam że forum nie jest od tego

Ja jednak pozwolę sobie powrócić do tego zdarzenia (Mateusz wrócił ze szkoły :-)). Bieg 3, Finał A, klasa Spec. Mateusz dojeźdza do pętli pomiarowej i dostaje strzał w tył pod nogami sędziego głównego w taki sposób, że wylatuje z toru i przelatuje poza pętlą. Po grzybkach wraca na tor tak aby zaliczyć sobie okrążenie.

Ja naprawdę nie jestem detalistą i nie przejmuję się drobnymi incydentami. Powtarzam wielokrotnie, że jest to sport kontaktowy i z różnymi zdarzeniami trzeba się liczyć.

Co do wywieszonych wyników, być może były (byliśmy na obiedzie po ostatnim biegu w MODI) ale jak wróciliśmy to na tablicy nie było wyników końcowych.

Ostatnio edytowano Pn gru 20, 2010 3:09 pm przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 3:06 pm 

Zawody moim zdaniem super, brawa dla pana Żelazo za halę, tor, oprawę, miejsca serwisowe i całą resztę. Wykładzina była trochę nierówna, ale w najgorszych miejscach zaraz została poprawiona i na pierwszą eliminacje wszystko było super. Duży plus za dyplomy dla wszystkich i losowanie nagród.

Mały minus dla braku stołków i krzeseł, ale sądzę że z tym akurat nie było problemu:)

Co do sędziowania, wolałbym nie komentować, bo po prostu nie rozumiem, jak ktoś uderza kogoś w tył modelu, i uderzony dostaję za to karę stop and go.

Jak zwykle zapraszam na stronę Tarnowskiego Klubu Modelarstwa Samochodowego, gdzie znajdują się fotki z zawodów

http://www.tkms-rc.pl/

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 3:37 pm 

Sprawa 1.
Ułożenie pętli.
Była w tym samym miejscu co na poprzednich zawodach w Bełżycach.
Prosze wskazać miejsce gdzie kwestionowano wtedy takie uumiejscowienie petli.
Ale tak jak wtedy tak i na tych zawodach petla była ułożona duzo głębiej niż leżały grzybki.
Wszyscy którzy widzieli jak wygląda pętla pomiarowa do urządzenia AMB wiedzą że na środku ma mocne zgrubienie w postaci niewielkiego pudełka. Szkoda że nikt nie zgłosił tych watpliwości do mnie. Wskazałbym na torze że petla sięgała w głąb strefy wyłączonej z jazdy co najmniej na pół metra.
A swoją drogą uwaga do przyszłych organizatorów. Róbcie bandy na całej długości toru Najlepiej betonowe tak jak w zawodach serii DTCM.
Sprawa 2.
Kolizja w biegu II finału A spec.
Dzisiaj dotarłem do filmiku z tego startu. Sprawcą kolizjii był model startujący z wysokiej pozycji. Na filmie widać że jeszcze na prostej ma trudności z opanowaniem modelu. Ale ciśnie dalej. W efekcie po wyjściu z pierwszego zakrętu obraca modelem o 180 stopni. I jest sprawcą kolizji, w wyniku której jeden z modeli wypada " pod prąd". I najbardziej obrywa Michał Orłowski.
Gdyby filmik był znany przed zakończeniem zawodów - mozna byłoby zdyskwalifikować zawodnika w tym biegui. Ale "życia" innym to by nie przywróciło.
Co do wypadnięcia "pod prąd". tez trzebaby było postawić bandę. Najlepiej betonową. Trzeba by było przesłać tą sugestię np. do organizatorów wyścigów formuły 1. Bo sa tory na których są szykany tak zrobione że zawodnik "przestrzeliwujący" ją wpada na jadącego przed nim.
A na koniec sprawa najważniejsza.
To ambicje rodziców przewyższające znacznie umiejętności ich pociech.
Mogę tak pisać. Bo sam na tę chorobę cierpiałem. Tyle że były osoby z autorytetem, które pomagały w jej leczeniu.
IWidać każdy musi ją przejść

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 4:15 pm 

tadeusz żelazo napisał(a):
Sprawa 1.
Ułożenie pętli.
Była w tym samym miejscu co na poprzednich zawodach w Bełżycach.
Prosze wskazać miejsce gdzie kwestionowano wtedy takie uumiejscowienie petli.
Ale tak jak wtedy tak i na tych zawodach petla była ułożona duzo głębiej niż leżały grzybki.... Szkoda że nikt nie zgłosił tych watpliwości do mnie. Wskazałbym na torze że petla sięgała w głąb strefy wyłączonej z jazdy co najmniej na pół metra...

P.Wójcik napisał(a):
Duży minus. Jeszcze większy minus za komentarz w stylu: "zawodnicy, którzy skrócą tor i przejadą przez grzybki sami się ukarzą, bo będą mieć nie zaliczone okrążenie". I z dużą satysfakcją w głosie dodane: "Już tak dzisiaj było"

Jak widać sędzia sam to zauważył,ale gapa z niego i nie trafił z tą uwagą pod dobry adres... :D
Swoją drogą skracanie zakrętu na głębokość 1/2 metra to przesada.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:34 pm 

Grzegorz Ogonowski napisał(a):

Bieg 3, Finał A, klasa Spec.

http://www.youtube.com/watch?v=BRMpaTEXV0Q
http://www.youtube.com/watch?v=JQJYvbm6Pc8

filmy nakręcone przez kol.Doriana...... dzięki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona