Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 6:55 am

Autor
PostNapisane: So gru 11, 2010 6:02 pm 

Witam. Jestem nowy tutaj. Zacznę od tego że raczej na początku nie będę go modyfikował.
Kilka pytań odnośnie modelu HPI Strada MT 1/10 RTR Monster Truck:
1. Chcę dokupić taki pakiet http://allegro.pl/pakiet-lipo-turnigy-2 ... 27114.html chyba że może jakiś inny. Pytanie czy muszę kupować do tego taką ładowarkę http://allegro.pl/ladowarka-turnigy-acc ... 45272.html , czy dam rade naładować na dołączonej ładowarce do zestawu.
2. Czy wtyki od tej baterii będą pasowały czy muszę dokupić jakieś przejściówki.
Oprócz tego w co będę musiał jeszcze zainwestować żeby sobie pojeździć.W późniejszym czasie być może będę chciał go rozbudować ale to dopiero jak się nauczę jeżdzić. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So gru 11, 2010 7:12 pm 

do tego pakietu bedziesz musial kupic ladowarke z balanserem zyli taka o jakiej pisałeś, seryjna tego nie naladuje, złącza tez bedziesz musial zmienic bo seryjnie w modelu sa chyba tamiya a na pakiecie sa banany 4mm, jednak jezeli nie zamierzasz zmeiniac silnika na brushless radziłbym ci kupić pakiet NI-MH, gdyz pakiety LI-** palą silniki szczotkowe :)

PostNapisane: So gru 11, 2010 9:27 pm 

Daniel dobrze mówi, do tego silnika lipolek może być zabójczy. A regiel też pewnie nie obsługuje lipoli, nie ma odcięcia. Lepiej NiMh lub NiCd.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: So gru 11, 2010 10:34 pm 

Regle strady obsługują lipo ... Tylko musisz dokupić buzzer za 30 zł i jeszcze z 15-40 na zasilacz do ładowarki . Musisz zmienic wtyczki przy reglu na banay 4mm . Tylko uważaj na temp silnika żebyś go nie zakatował bo magnesy zaczynają tracić swoje właściwośći przy 80 stopniach ( nie pamiętam dokładnie jeśli sie myle niech mnie ktoś poprawi :wink: )

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: So gru 11, 2010 11:03 pm 

Stacek. To, że podlączy jakikolwiek pakiet w zakresie napięć tolerowanych przez regiel nie znaczy, że je obsługuje. Napisałeś, że trzeba dokupić buzzer. Czyli nie obsługuje lipoli, w moim mniemaniu. Bo nie ma odcięcia.
Druga sprawa. Bezszczotki grzeją się na Ni-xx, ja miałem na myśli to, że z wysokowydajnym pakietem Li-xx będzie się grzał jeszcze bardziej. Łatwiej go spalić.
Oczywiście da sie jeździć na takim pakiecie, ale trzeba być świadomym konsekwencji.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: N gru 12, 2010 11:29 am 

ja na paliecie LI-Ion spaliłem 4 silniki, i zadne kontrolowanie temperatury chłodzenie i przerwy co 5 minut nic nie dały, pakiet li-* oddaje po prostu zbyt duzy prąd i zabija silniki szczotkowe więc jezeli nie zamierzasz zmieniac zestawu napedowego na BL odpuscilbym sobie pakiety LI-* , nie mówiąc już o kontrolowaniu pakietu zeby sie nie rozładował za nisko, czy jazda modelem wtedy bedzie jeszcze przyjemna ??

PostNapisane: N gru 12, 2010 1:30 pm 

Niestety, ale regiel bardzo słabo znosi LiPo. Ostatnio po dwuch minutach jazdy na Turnigy 5.0 20c w regulatorze samoczynnie odlutował się przewód, co uchroniło go przed spaleniem. Palstik obok stopni mocy stopił się prawie całkowicie. Działo się to akurat na silniku Firebolt, ale podobna sytuacja zdażyła się też na seryjnym blaszaku. Fajnym rozwiązaniem do tego modelu będzie zakup pakietu dobrze polutowanego w sposób IIIIII i zmiana wszystkich złączek na Deans/Goldy. Ładowarka swoją drogą bardzo się do takiedo zestawu przyda, bo ładowanie pakietu 5000mAh sieciówką, do chyba koło dwóch dni.
Stacek napisał(a):
...Tylko uważaj na temp silnika żebyś go nie zakatował bo magnesy zaczynają tracić swoje właściwośći przy 80 stopniach (nie pamiętam dokładnie jeśli sie myle niech mnie ktoś poprawi :wink: )

Z tego co wiem po przekroczeniu pewnej temperatory najgroźniejsze dla silników jest palenie się uzwojenia, lub komuntatora. To też najczęścniej się dzieje. Zjawisko, o którym mówisz, to napewno nie "tracenie właśniwości magnesów", a ewentualne odklejanie się magnesów w prostszych silnikach (z magnesami klejonymi).

PostNapisane: N gru 12, 2010 5:58 pm 

http://www.sklep.rcmonster.pl/elektroni ... gulator-pr��dko��ci-p-2137.html?osCsid=c69b9315326f0b7852ce73f840855a78 Jezeli mi nie wieżysz możesz jeszcze poszukać i nie chodzi o zakres napięć jakie toleruje regulator , tylko o to że regle od Strady są przystosowane do lipo , a buzzer zawsze się przyda :) . Nie chodzi o odklejanie tylko o to że przy pewnej temp magnesy tracą swoje właściwości :wink: gdzieś był o tym temat :D

PostNapisane: N gru 12, 2010 8:41 pm 

qrcze, powiedz mi Czym sie rózni według ciebie regiel przystosowany pod lipo i nieprzystosowany ?? Kazdy regiel pojedzie na KAŻDYM zrodle prądu jakie podepniesz byle tylko bylo odpowiednie napieci i prąd , mysle ze jak podepniesz dynamo rowerowe i bedziesz mocno pedalował to model obok ciebie tez bedzie jechał , kurcze to czy regiel jest przystosowany pod lipo czy nie mówi fakt posiadania odciecia dla danej ilości celi a jezeli chodzi o ten regulator to nie ma on takiego odciecia, jezdziilem, sprawdzalem.

PostNapisane: N gru 12, 2010 9:53 pm 

To zwracam honor . Ale z ręką na sercu moge powiedzieć że jak , oglądałem ten regiel na rc monster z miesiąc dwa temu było napisane że ma cut-off i obsługuje lipo .

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 3:01 pm 

Stacek napisał(a):
Ale z ręką na sercu moge powiedzieć że jak , oglądałem ten regiel na rc monster z miesiąc dwa temu było napisane że ma cut-off i obsługuje lipo .

Jak kupowałem Bonzera ze 2 lata temu to było napisane, że jedzie 60km/h.

Ja jeszcze nie widziałem szczotkowego regla który miałby odcięcie do LiPo.
Sam w E-Firestormie śmigałem na LiPolu i silniku szczotkowym i pośmigał u mnie całkiem długo, a silnik był używany i nie sprawdzałem temperatury jaka na nim była.
Ale wiem jedno - czy to na szczotce, czy na bezszczotce nigdy do NiMh nie wrócę ;)

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 3:46 pm 

Zestaw z Firka był troszkę lepszej jakości. Miałem go i tak jak pisał kolega wyżej nie było tam żadnych problemów (z LiPo). Po włorzeniu tego samego pakietu do Strady nie było kolorowo. Zapewne skończyło by się to spaleniem regla (2 minutowa jazda). Wszyscy już chyba przekonali się o wyższości nowych technologii, ale sytuacja czasami zmusza do zakupu słabszej jakości pakietów. Tak jak pisałem w poprzednim poście na pewno lepszym rozwiązaniem do Strady będzie polutowanie pakietów selekcionowanych niż jeżdżenie na jeszcze gorszych stick pakach. Takie jest moje zdanie oparte na doświadczeniach. :)
Pozdrawiam