Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 27, 2026 2:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł: Re: co wybrać?
PostNapisane: Cz gru 02, 2010 11:25 am 

No może i tak. Jednak określenie CNC jest bardzo marketingowe i określa tylko obróbkę końcową odlewów. Ja miałem na myśli obrabianie/wykonanie gotowego elementu z bloku metalu. To jest bardzo czasochłonny proces i nawet super hiper maszyny nie pomogą. Wtedy cena byłaby bardzo wysoka.
Inaczej sprawa wygląda gdy mamy wstępnie odlany element i tylko wykończenia robione są maszynowo skrawaniem.
A dzisiejsza technologia pozwala na bardzo precyzyjne odlewy i obróbka końcowa jest bardzo minimalna. I tu mamy niską cenę. Ale za to masową produkcję.
Marcin chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 11:36 am 

Zbyszek dobrze zrozumiałem ale czy miałeś w ręce jakąkolwiek zwrotnice CNC i praktycznie nie teoretycznie miałeś porównanie w tym samym terenie jeżdżąc modelem na typowych odlewanych zwrotnicach ? Różnice są już widoczne na pierwszy rzut oka nie wspominając o aspektach praktycznych :wink:

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 12:00 pm 

Marcin, miałem i mam. I widzę różnicę. I zgodzę się z Tobą, co do jakości wykonania. Ale jak napisałem wcześniej odlew odlewowi nierówny. Plus zastosowane materiały.
Pomijając koszty, uważam, że odlewy (dobre odlewy) są mocniejsze od elementów całkowicie frezowanych, toczonych i co tam jeszcze z bloku metalu. A dopisek CNC dotyczy tylko obróbki końcowej elementu, który został już wstępnie odlany. Tak robi sie w przemyśle wielkoseryjnym. I te wszystkie zwrotnice, piasty i inne elementy alu są odlewami obrabianymi końcowo mechanicznie.
Przykładem zaprzeczającym temu są zestawy z rcmonster.com do konwersji brushless. Tam sa robione całkowicie poprzez skrawanie (właśnie na maszynach CNC) mocowanie silnika i centralnego dyfra. I to sa drogie elementy a i tak są bardzo proste w obróbce. Kawałek blachy alu i frezarka robi resztę dość szybko. Ale zwrotnice mają skomplikowany kształt i zrobienie ich szybko i tanio na maszynie jest niemożliwe.

Błędne jest myślenie, że coś pękło bo jest z odlewu a nie CNC. Każde mechaniczne ingerowanie w metal zaburza i osłabia jego strukturę. Odlew ma tą strukturę zachowaną i przez to jest mocniejszy. Elementy kute są jeszcze mocniejsze ;)

Uważam, że nie ma sensu dalej tego rozpisywać bo nie o tym ten watek.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 2:07 pm 

Stacek dokładnie o takie coś mi chodziło i boje się że przez to będzie trochę problemów z modelem czy to zdarza się często czy raczej rzadko

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 2:19 pm 

vic_firth małe pytanie może wiesz gdzie mógłbym znaleźć części do trugusa poleconego przez ciebie ponieważ bardzo mi się podoba i na pewno wezmę go pod uwagę podczas zakupu. :) ale wiesz sam że w razie nieszczęścia potrzebny jest w miarę dobry dostęp do części :wink:

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 4:56 pm 

Pixaro2 napisał(a):
gdzie mógłbym znaleźć części do trugusa poleconego przez ciebie

Jeśli chodzi Ci o HB Lightning 2 Pro, to z dostępnościa części nie będziesz miał problemu. Hpi ma chyba największą sieć sprzedazy w kraju.
W stosunku do Trophy, Lajt 2 PRO to zupełnie innej klasy model. Okazja jest dobra, a z okazji trzeba korzystać :D
Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 5:04 pm 

W modelach 'odlew' najczęściej oznacza zwrotnicę łączoną tak jakby z 2 połówek, przez co właśnie tam (na łączeniu) lubią pękać.
CNC (bo tak nazywają je producenci i sklepy, nie wiem jak dokładnie są robione) są wykonane z wytrzymalszego stopu i nie ma wyraźnego śladu łączenia, przez co nie tak łatwo je popsuć.

Ja bym celował bardziej w Trophy, ponieważ ma w zestawie spojler (który każdy i tak prędzej czy później dokupuje) oraz lepszy silnik. No albo Lajta PRO.

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 5:42 pm 

Widziałem parę peknietych rtr-owych zwotnic i wszystkie pękały w tym samym miejscu. Jak by to okreslić? W miejscu gdzie "cięgno" połączone jest z "bulwą" :lol: (miejscem gdzie osadzamy łożyska)

Dla jasności, ja cały czas mam na myśli Lajta 2 PRO, nie zwykłego (tego bez spojlera :) )

Co ciekawe Inferno VE, ma tez zwykłe "odlewowe" zwrotnice i mimo tego, ze dostały juz w każdy mozliwy sposób i z każdej strony, trzymają się idealnie. To samo dotyczy sie płyty, która też jest niby "zwykła", a sztywność ma rewelacyjną. To male nawiązanie do dyskusji Marcina i kolegi "zaur", i potwierdzenie tego, ze nie zawsze oznczenia producenta dotyczące klasy wytrzymałości stopu, odpowiadają jego rzeczywistej jakości. Dowód, to np. płyta w VRX-ach, ktora niby jest z tego samego stopu 6061 co w Inferno, a jest duzo bardziej miekka.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 6:29 pm 

Chodzi o to, że nie można generaliowć, że to jest odlew i to jest badziew a to jest CNC i jest super. Bo to i to jest odlew. Kwestia tylko materiałów i obróbki końcowej.
Zgodzę się z tym, że podobe elementy różnych producentów są lepsze a drugie gorsze. To oczywiste. Nawet jak mają te same paametry na paperku.
To, że w tym przypadku zwrotnice pękają w tym samym miejscu to kwestia błędu konstrukcyjnego lub kiepskiego materiału. Tak jest ze wszystkim. Przykladowe dyfry do Savage. Padają jak ulęgałki. Dopiero te z Fluxa są lepsze. To samo z Lajtem. Wersja PRO ma mocniejsze dyfry itp, niż wersja zwykła. O ile w nitro może dają radę o tyle w konwersjach brushless już niekoniecznie.
I wracjąc do tematu ja bym brał Lajta PRO. Ze względu na "mocniejsze" podzespoły.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 7:17 pm 

A takie małe pytanie czy według was tomahawk ST firmy Thunder tiger o taki http://cgi.ebay.pl/THUNDER-TIGER-TOMAHA ... 2307f2a4c2 i Kryptonite firmy Ansmann racing o taki http://cgi.ebay.pl/RC-Ansmann-Racing-Kr ... 3a5ff083d6 są czegoś warte? :?: :?:

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 7:45 pm 

Cos na pewno są warte, ale nie tyle, co zawodniczy model w cenie 1100-1200zł. Przyglądałem sie Ansmannowi w niemieckich sklepach. Wykonane są dość dobrze, ale np. przy pełnym wychyleniu wahacza, dog bone ledwo co trzymał sie w kielichu, więc jest ryzyko, że może wypaść przy jakimś skoku. Natomiast nie wiem nic na temat wytrzymałości jego dyfrów, całego przeniesienia napędu, czy płyty. Dostep do części jest dośc duzy na ebay.de. Natomiast ja, wychodzę z założenia, że lepiej szukać okazji do zakupu dobrego modelu w cenie podstawowego rtr-a, nawet jesli miałoby to troche potrwać (tym bardziej teraz, jak mamy w zimie i nitro, i tak będzie stało na szafie). Nawet biorąc pod uwage uzywane podwozie.

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 9:49 pm 

Obydwa modele wyglądają Nie źle , ale mimo wszystko wolał bym Lajcika w tej cenie naprawde fajny tańszy od Trophy , i raczej lepszy pod wieloma względami od wcześniej wspomnianego oraz dwóch które podałeś . Drugim czynnikiem wykluczającym modele z Ebay, jest dostępność części w Pl , Tak jak wspomniał Kolega vic_firth firma HPI ma bdb rozwinietą sieć sklepów itp , więc napewno nie będziesz miał problemów z częściami . Trzecim jest to że mamy model zawodniczy :wink:

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 9:51 pm 

O ile Thunder Tiger ma modele w miarę, o tyle Ansmann to lekka lipa. Kolega miał Virusa i czym prędzej się go pozbył. Mimo, że to była kopia Hypera (o ile się nie mylę) to i tak był kiepski. Na dyfry też narzekał. I wsadził od Ofny.
Kolega vic_firth ma rację, lepszy ten używany Lajcik niż nowy Trophy czy Ansmann.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz gru 02, 2010 10:17 pm 

zaur napisał(a):
lepszy ten używany Lajcik

Sytuacja jest o tyle lepsza, że to nie typowy "używany" model, a pokazowy z pełną gwarancją (o ile jest cokolwiek warta :) )
Więc właściwie za połowe ceny dostajemy model ze sklepu, a nie przelatany, po standardowych 5 litrach.
Ja i tak zresztą wybrałbym model przelatany, ale klasy: Jammin, Mugen, HB, Hyper, Losi itp, niż nowego Trophy, czy innego podobnej klasy RTR-a.
Tak, jak pisałem wczesniej. Okazje zdarzaja się nie często, a jeszcze rzadziej dotyczą nowych modeli.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt sty 11, 2011 12:18 pm 

Na początku kolega pisał o Firestormie od HPI , miałem to za długo się nim nie nacieszyłem, na początku pękł mi zbiornik paliwa, może i z mojej winy.Pękł na łączeniu - słabo zrobione. Jakoś temu zaradziłem. Później tylni dyfer się posypał to już raczej mało prawdopodobne żeby to była moja wina. Ostatecznie model sprzedałem i teraz zbieram na coś innego. Fakt modele HPI ładnie wyglądają i części też są ale przy tańszych spalinach gdzie wszystko jest plastykowe nie można liczyć na wiele. I tak jest w większości modelach chyba że są to modele PRO.
Z netu każdy może wyczytać jedno - jeżeli HPI to Savage, Traxxas to Revo, Ansmann - ciężko powiedzieć bo jeszcze mało tego jeździ ale myślę że
VIRUS jak za takie pieniądze wygląda solidnie.
Pozostałe marki w Polsce to nisza,problem z częściami itp więc dla początkującego wybranie modelu innej marki to będzie porażka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2