Marcin, miałem i mam. I widzę różnicę. I zgodzę się z Tobą, co do jakości wykonania. Ale jak napisałem wcześniej odlew odlewowi nierówny. Plus zastosowane materiały.
Pomijając koszty, uważam, że odlewy (dobre odlewy) są mocniejsze od elementów całkowicie frezowanych, toczonych i co tam jeszcze z bloku metalu. A dopisek CNC dotyczy tylko obróbki końcowej elementu, który został już wstępnie odlany. Tak robi sie w przemyśle wielkoseryjnym. I te wszystkie zwrotnice, piasty i inne elementy alu są odlewami obrabianymi końcowo mechanicznie.
Przykładem zaprzeczającym temu są zestawy z rcmonster.com do konwersji brushless. Tam sa robione całkowicie poprzez skrawanie (właśnie na maszynach CNC) mocowanie silnika i centralnego dyfra. I to sa drogie elementy a i tak są bardzo proste w obróbce. Kawałek blachy alu i frezarka robi resztę dość szybko. Ale zwrotnice mają skomplikowany kształt i zrobienie ich szybko i tanio na maszynie jest niemożliwe.
Błędne jest myślenie, że coś pękło bo jest z odlewu a nie CNC. Każde mechaniczne ingerowanie w metal zaburza i osłabia jego strukturę. Odlew ma tą strukturę zachowaną i przez to jest mocniejszy. Elementy kute są jeszcze mocniejsze

Uważam, że nie ma sensu dalej tego rozpisywać bo nie o tym ten watek.