Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 9:07 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Śr lis 24, 2010 8:48 pm 

ja używam tych drugich i nie mam zastrzeżeń.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 28, 2010 7:45 pm 

Mam obawy co do tego akumulatorka
http://allegro.pl/akumulator-nanofosfat ... 16601.html
Czy nie jest jakaś podróba .Są bardzo tanie jak na takie ogniwa.
Chcę upewnić czy mam je kupić czy szukać gdzieś indziej.

PostNapisane: Pn lis 29, 2010 8:51 am 

jak wyjmujesz je sam z pakietów deWalt'a to wychodzą 12-15zł za sztukę. Ale jak musisz kupić najdrożej by były dobre to się nie krępuj. Masz aukcję 55zł za sztukę.

Robert

PostNapisane: So gru 11, 2010 7:26 pm 

Polutowałem akumulatorki w pakiet 2S1P ( -- ) lutowanie bez większych problemów .Mam wrażenie ,że nie są to obudowy aluminiowe , lutowały się bez płynu do aluminium , zupełnie jak bym lutował miedz .
Tylko jest jakiś problem z jedną celą ładują się 3.60 druga 3.59 weszło 2244 .Ładowanie 3A.Ładowarka ustawiona na Li-Fe 2S
Rozładowanie 0.8A obydwie cele idą w miarę równo do 3.09 .Później pierwsza rozładowuję się po woli jak dotychczas a druga spada gwałtownie w
przeciągu kilkudziesięciu sekund do 1.45włącza się alarm Battery vol ERR mimo ,że jest ustawiony próg rozładowania na 4V 2S.
Nie wiem co się dzieje czyż bym trafił a uszkodzony akumulator.Bo nie jest to chyba wina ładowarki Accucell-6. Bardzo proszę o pomoc .Nie wiem czy to tak zostawić czy mam się tym martwić czy zamówić nowe ogniwo ,na reklamację to nie ma szans są polutowane.

PostNapisane: So gru 11, 2010 8:47 pm 

też nie wiem wynik należy zweryfikować multimetrem.
Nie rozładowywałbym cel poniżej 2.5V na cele.

różnicę 0,01V w czasie ładowania można pominąć.

Robert

PostNapisane: So gru 11, 2010 9:25 pm 

Potrzebuje opinii co mam zrobić z tym pakietem a w zasadzie z jednym ogniwem. Przetestowałem je ładując i rozładowując je ładowarką . Wyszło mi coś takiego odczyt z ekranu ładowarki .3.17V-3.05V / 3.16V-3.0V1 /3.09V-2.91V/3.02V-2.50V są to napięcia par ogniw ( 1 ogniwo - 2 ogniwo ) i od 3V jedno ogniwo szybciej traci pojemność a od 2.5V gwałtownie traci pojemność .Po wyłączeniu rozładowania i po parunastu sekundach od zakończenia rozładowania jak robię pomiar miernikiem przez balanser to pokazuje na mierniku (ogniwo 1) 3.1V -(ogniwo 2) 2.1V Zastanawiam się co robić .Czy szybka utrata pojemności poniżej 3V i gwałtowna przy 2.5V do 2V odbije się na jeździe w znaczący sposób .Czy zamawiać jeszcze jedno ogniwo i je wymienić.Tylko jaka pewność ,że nie trafie na takie samo.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 9:10 pm 

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc napiszę w tym temacie .
Zamówiony model dotarł do mnie i w raz z nim kolejne pytania i problemy.Przypomnę tylko co posiadam.
- XSTR
-7.2V Ni-Cd, 1800 mAh
-Accucell-6
Podłączyłem pakiet do modelu bez ładowania oraz formowania synek pojeździł jakiś czas i pakiet rozładował się na noc podłączyłem do ładowarki która przyszła z modelem a rano odłączyłem . Pakiet powędrował do modelu i znowu jazda pakiet padł .Podłączyłem do Accucell-6 ustawiłem tylko program MiNh Auto prąd 1.8A -1C .Początek ładowania przerwałem ze względu na to ,że weszło 1850mAh i pokazało 9V na pakiecie .Pakiet powędrował do modelu i po paru minutach z silnika było czuć spaloną izolacją (znacie pewnie taki zapach)i był bardzo gorący odłączyłem go od modelu.Silnik działa ale nie wiem w jakim jest stanie .
Czy mógł by mi ktoś opisać jak prawidłowo ładować ten pakiet .Czy formować go na programie Nicd CYCLE czy ręcznie rozładowanie - ładowanie.
Czy ustawiać deltę , odcięcie i coś jeszcze .Jest to zapewne bardzo proste dla szanownych kolegów i zajmie to wam parę minut opisanie jak i co mam ustawić przy formowaniu i późniejszym ładowaniu pakietu .
Czy przegrzanie silnika spowodowane było błędem ładowania skąd te 9V na wyświetlaczu ładowarki - przy ładowaniu ,czy może wolną jazdą po pokoju i brakiem chłodzenia silnika .Syn czeka a ja nie wiem co mam robić.Proszę o pomoc.
Dodam ,że z pakietem Li Fe było prościej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4