Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 23, 2026 8:20 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lis 21, 2010 12:17 am 

To tak zrobię założę goldy jak model przyjdzie to i standardowy pakiet MiNh przerobie na goldy . Dziękuję za cierpliwość wszystkim bo to co jest jasne i oczywiste dla jednych dla drugich nie musi być takie proste. Idę szukać innego sposobu łączenia ogniw na sztorc niż za pomocą przewodu .Jak by ktoś miał jakiś pomysł i mógł by mi doradzić był bym wdzięczny. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 21, 2010 12:19 am 
Administrator forum

Pakieciki NiMH, gdy chciałeś polutować je w === musiałeś sąsiednie ogniwa ułożone ||| lutować giętką blaszką, a następnie złożyć w --- (zginając blaszkę o 180*). A123 lutujesz identycznie- bo to też cylindry :). A jak jesteś PRO i masz odpowiednio mocną lutownicę to najlepiej będzie tak http://www.fastelectrics.net/a123_assembly.php

PostNapisane: N lis 21, 2010 12:27 am 

NiMh można było lutować na sztorc bez blaszek wystarczyło mieć dwustronny grot młotkowy lutownicę 80-120W oraz rynienkę do pakietów.
Ogniw A123 tak się lutować nie da. Inna pojemność cieplna i jest to aluminium.

Robert

PostNapisane: N lis 21, 2010 12:38 am 
Administrator forum

No to jak ten koleś w linku zlutował te pakiety A123 ???

Przecież własnie grotem młotkowym. Nie ma opcji- wszystko jest do zlutowania, mimo, że w 100% się z Tobą zgadzam, że pakiety lutuje się najgorzej.

Chyba, że gość w linku rzeczywiście nagrzał to life do jakiejś chorej temperatury i dopiero wtedy cyna nie zastygła w czasie lotu :).

Ja, gdy bawiłem się w lutowanie stick packów NiMH miałem dostęp jedynie do lutownicy transformatorowej ojca i pozostawał mi sposób na blaszki który (wiem wiem- na pewno takie połączenie daje większą rezystancję) był skuteczny 8).

PostNapisane: N lis 21, 2010 12:40 am 

Tęż myślałem , że by je ze sobą zlutować na sztywno ale tam jest otwór (zawór) bezpieczeństwa . I wydaję mi się , że blaszka by zdała egzamin tylko czy blaszka 1mm tak się łatwo wygnie mając doświadczenie z metalem i małym promieniem gięcia w dodatku o 180* wątpię że by to się udało .W szczególności że jeden koniec ogniwa jest podobno możliwy do obrócenia co wiąże się z uszkodzeniem ogniwa.Co sądzicie na te temat.
Wpadł mi do głowy ciekawy pomysł .Jak by skleić klejem przewodzącym prąd
http://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm
nie koniecznie te kleje linka dałem poglądowo .Tylko jak z dużym amperażem zachowa się klej .

PostNapisane: N lis 21, 2010 1:06 am 
Administrator forum

Można zamiast blaszki użyć przewodu jak tu http://www.youtube.com/watch?v=qMGu6y6RCGA tylko nie tak tandetnie, ale pomysł wydaje się ok (mniejsza szansa przegrzania ogniwa).

Moje NiMH lutowałem blaszkami 0.5mm- jeszcze troszkę mam, kiedyś kupiłem cały rulonik w modelarskim, może teraz też gdzieś je sprzedają.

PostNapisane: N lis 21, 2010 1:17 am 

Ciekawe ile można zejść z grubości blaszki w sklepie widziałem takie blaszki do lutowania pakietów gr. 1mm czy 0,5mm nie za mało .W poniedziałek zobaczę jakiej grubości blaszka wygnie się w miarę lekko .Zrobię je ze srebra wygrzeję najpierw przed lutowaniem to będą w miarę plastyczne .A co filmiku to wygląda to paskudnie dla oka .A to też ważne .

PostNapisane: N lis 21, 2010 3:16 pm 

blaszka ma 4 punkty zgrzewu na ogniwie. Punkt zgrzewu przenosi 10A. Tym stwierdzeniem mam nadzieję kończymy dyskusję czy usuwać blaszkę.

W centrum bieguna ujemnego jest zawór bezpieczeństwa. Nie można go zalutować ciekawe jak to zrobić lutując na sztorc.

Lutuje się to na płaską plecionkę miedzianą. Traci się 1.5mm na długości pakietu 2S2P

Robert

PostNapisane: N lis 21, 2010 6:54 pm 

Na pytanie jak to zrobić znalazłem rozwiązanie
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=832544
W tygodniu kupę ogniwa i zobaczymy co wyjdzie z tego.
Gość w tym linku zrobił to lepiej niż fabryka.

PostNapisane: N lis 21, 2010 8:53 pm 

link jest piękny ale na pakietów 4S, 6S itp. Ja odniosłem wrażenie że Ty chcesz lutować 2P2S. Czyli najpierw łączysz, ze sobą przylegające do siebie dłuższym bokiem ogniwa a potem tak zlutowane sekcje łączysz ze sobą.

Jeden z pakietów na biegunie dodatnim lutowałem, tak, że łączyłem dwa ogniwa sekcji 2P nie na deklach tylko na tym dłuższym boku, bo ogniwa wyjąłem z kartonowych tubusów.

Ujemne bieguny polutowałem spłaszczoną blaszką Hyperiona do łączenia tych ogniw (posiada profil omijający zaworek) i łączenie między jedą sekcją 2P a drugą zrobiłem plecionką miedzianą.
Potem całość w folię termokurczliwą. Trzyma do dziś.

Robert

PostNapisane: N lis 21, 2010 9:15 pm 

Ja muzę zrobić taki pakiet 2S1P
- -
inaczej nie zmieści się do modelu.
Link zamieściłem ze względu na sposób łączenia ogniw blaszkami .
Jakiej grubości są oryginalne blaszki przegrzane fabrycznie do ogniw .

PostNapisane: N lis 21, 2010 10:17 pm 

znikomej 0.1-0.2mm

Robert

PostNapisane: Pn lis 22, 2010 9:53 pm 

Jednak lutowanie aluminium bez odpowiednich płynów do lutowania jest praktycznie nie możliwe.
Próbowałem dzisiaj pobielić cyną blaszkę aluminiową .Używałem do tego pasty do lutowania, kwasu przegotowanego z mizernym skutkiem.
Moc lutownicy 100 W ale nie w mocy lutownicy problem.
Znalazłem na Allegro płyn do lutowania aluminium
http://allegro.pl/najlepszy-topnik-do-l ... 82106.html
Czy jest jeszcze jakiś sposób na zlutowanie aluminium.
http://www.youtube.com/watch?v=GB5Fxrocwi8
Czy na pewno końce ogniw są aluminiowe.

PostNapisane: Wt lis 23, 2010 8:27 am 

Na pewno koniec dodatni jest alu. Ujemny na 95% widziałem różne aplikacje, ale ujemny duużo łatwiej przegrzać zaś dodatni, ma naprawdę sporą pojemność termiczną. Aby nie przegrzać ogniwa przyłożenie grota nie powinno trwać dłużej niż 3-6 sekund.

Specyfik z 15 różnych jakie sprawdzałem, a który działa naprawdę to taki olejek made in Russia - genialny, bliźniaczo podobny to tego co leje gość z nieoznaczonej butelki na tym clipie.

Witaj w klubie. Jak to ktoś powiedział.... wszystko jest proste jak nie trzeba tego robić samemu...

Trenuj trenuj.

Robert

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 7:16 pm 

Zdecydowałem się na te ogniwa
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... 0-mah-life
Ale znalazłem jeszcze takie ogniwa są dużo tańsze .
http://allegro.pl/akumulator-nanofosfat ... 16601.html
Czy jakość tych ogniw jest porównywalna .
I które kupić ??????.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona