Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 4:35 am

Autor
PostNapisane: Wt lis 16, 2010 2:40 pm 

Witam,

Spieram się z kolegą w sprawie przełożeń. Miałem standardowe przełożenie 82 do 15 i silnik się rozkręcał do 24 000 obr/min .

Zmieniłem silnik i jego prędkość do 31 000 obr/min a przełożenie to samo. Po kilku jazdach skończył się komutator a szczotki były w połowie zużyte.

Czy to , że zmieniłem tą prędkość BEZ ZMIANY PRZEŁOŻENIA spowodowało uszkodzenie silnika ?

Pozdrawiam i proszę o rzetelną odpowiedź.

Szukam mocnej spaliny

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 2:44 pm 

W pewnym sensie tak. Zastosowanie silnika o mniejszej liczbie zwoi i większych obrotach przeważnie wymaga zmiany przełożenia (redukcji zębatki atakującej)

Robert

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 10:22 pm 

A czy zmieniając zębatkę atakującą z 15 na 13 zębów nie stracę na prędkości ? Bo przecież zwiększę przełożenie co przeniesie się na moc a nie prędkość tak ?

Szukam mocnej spaliny

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 10:32 pm 

to sobie spokojnie policz. Przecież znasz przełożenia i obroty maksymalne.

Pamiętaj także że silnik nie zawsze ma odpowiedni moment obrotowy by się wkręcić na obroty, moment zależy od prądy jaki przepłynie przez silnik a ten od prądu jaki jest w stanie dać akumulator i przepuścić regulator.

Jak redukujesz zębatkę obniżasz zapotrzebowanie na prąd. Oszczędzasz szczotki i temperaturę silnika i pakiet pracują z większym napięciem - bo spadek napięcia na pakiecie pod obciążeniem jest proporcjonalny do prądu. Zaś większe napięcie na pakiecie to większe obroty.

Jak widzisz odpowiedź na Twoje pytanie nie jest tak do końca prosta.

Modelowałem silniki bezszczotkowe szczotkowych nie - ciut bardziej skomplikowane.

Robert

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 10:49 pm 

Generalnie sprawa wygląda tak, że im mniej zwoi ma silnik tym ma większą moc, ale mniejszy moment obrotowy. Moc odpowiada za prędkość maksymalną, a moment za siłę z jaką ten silnik będzie "dążył" do uzyskania tejże prędkości. Jeśli moment się zmniejszy, a przełożenie zostanie to samo to silnik może w skrajnych przypadkach nie mieć wystarczająco siły, by wkręcić się na obroty. Dlatego zwiększasz przełożenie, ale na tyle by większa prędkość obrotowa silnika mogła nadrobić większe przełożenie, w czego efekcie model pojedzie szybciej niż w poprzednim zestawieniu.

Oczywiście czasem przełożenia są dobrane tak, że przy zmianie o te parę zwoi przełożenie dalej nie będzie zabójcze dla silnika. Pamiętaj tylko, że to głównie temperatura "zabija" silnik, a że temperatura jest efektem złego przełożenia, to należy z nim bardzo uważać :)

PostNapisane: Śr lis 17, 2010 10:08 am 

Dzięki.

Wynika z tego, że błędem było brak zmiany przełożenia - co wynikało z mojej niewiedzy.

Będę testował zębatki atakujące (zamówiłem już 13T ) i starał się dobrać odpowiednią aby silnik się nie grzał - poprzednio był dosyć gorący.

Pozdrawiam

Szukam mocnej spaliny