Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 02, 2026 11:01 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lis 15, 2010 7:03 pm 

Dubik, tak jak Ty to opisujesz, to mialem, gdy dane mi bylo pojezdzic E-Maxxem 4x4 - owszem, cyngiel do przodu, to auto hamuje i stoi - dopiero gdy cyngiel wrocic do neutrum mozna jechac dalej.
Ale w moim tak nie ma. Rozkrecilem obudowe silnika i zdjalem ta glowna zebatke (bo chyba sie starla, choc to tez nieco dziwne, bo w instrukcji jest napisane, ze mozna szalec przod - tyl) ale okazalo sie, ze ta zapasowa jest nieco mniejsza - czego w ogole nie rozumiem.
ALe do rzeczy - silnik podczas pedu, nie hamuje w momecie przestawienia cyngla w druga strone, tylko od razu jedzie w druga strone - niezaleznie jak bardzo wciskam spust... Masakra...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 7:27 pm 

Może trzeba spróbować go zaprogramować, lub po prostu przywrócić ustawienia fabryczne.
Pamiętam, że programowanie z apką jest trochę skomplikowane, ale do przywrócić ustawienia było całkiem prosto.
Jeżeli to nie podziała to albo regiel uszkodzony a jak nie to nie wiem co to może być.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 7:35 pm 

dziwne,poniewaz zaprogramowanie w gre nie wichodzi,poniewaz w kazdym z 3 programow ktore ma ten regiel ejst hamulec a jedynie zmienia sie jego sila z 100 na 50%.Moze coz z programowaniem aparatury z regulatorem,ale tez nie wydaje mi sie poniewaz nawet gdybys ja zle zaprogramowal to wydaje mi sie ze i tak musialby dzialac hamulec.Jedyna rada zaprogramuj regiel z apka jeszce raz i sprawzd.Opcja druga - cos jest spitolone,opcja trezecia- nie znasz sie i pitolisz glupoty :)

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 9:23 pm 

Kurde, no znac sie zbytnio nie znam ale wiem jak powinien dzialac hamaulec.
Jutro zapodam fotki bo moze mowimy o innej elektronice albo cos.
w kazdym badz razie zdjalem dzis zebatke i jest troche spilowana, nie lapie juz w niektorych miejscach.
Ten LiPol ktory dzis przyszedl okazal sie ciut za duzy wiec spilowalem wszytko co sie dalo i wszedl, ale pozostaje mina w postaci unieruchomienia odbiornika - ta klapka ktora go trzyma jest za mala na lipola wiec nie moze jej tam byc - myslalem o opasce albo rzepie ale nie wiem czy to zda egzamin... jestm zly bo mialem takie parcie zeby pojezdzic a tu taki zonk...
jutro zapodam foty.
za pomoc jestem wdzieczny.

I przy okazji: gdzie dostane zebatki do Stampede´a? Przejrzalem wiele i nie ma.
2) Jest jakas lista, z silnikami, ktore pasuja do Stampede´a?
3) CZy Stinger 20T jest lepszy od Titan 550?

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 1:22 am 
Administrator forum

Sprawdź jaki moduł ma Twój atak- wtedy będziesz mógł zakupić dowolnej firmy, byle moduł się zgadzał.

Pasują wszystkie silniki 540

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 6:54 pm 

Maciek, jak jeszcze mi powiesz co to jest modul w ataku, to juz bedzie wypas;)

Oto wspomniane foty

Regiel - http://yfrog.com/gv20101116005vj

Odbiornik - http://yfrog.com/8520101116006j

Wanna po pilowaniu - http://img689.imageshack.us/f/20101116001.jpg/

Lipo - 2 rozne grubosci kabla - mozna bezcproblemu przelutowac koncowki? Albo w jakie koncowki najlepiej wchodzic? http://img560.imageshack.us/f/20101116008.jpg/

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 9:55 pm 
Administrator forum

Pozwolę sobie odnieść się do słownika pojęć RC http://www.rc.info.pl/slownik/modulZ.html - przydatna sprawa dla "zielonych" ;)

PostNapisane: Śr lis 17, 2010 10:15 pm 

Dzieki Maciek raz jeszcze za zlotego linka - prawdziwa skarbnica dla pocztkujacego modelarza, i ten link powienien byc podwieszony tu na forum a kazdy zanim napisze pierwszego posta, powienien poswiecic 40 minut na prezczytanie wszystkiego.

Mimo wszytko mam jednak pewne watpliwosci, i prosilbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie albo wyjasnienie:

1) Wiem juz, ze moge z powodzeniem uzywac LiPo 7,4V zamiast NiCd 7,2V, jednak pozostaje kwestia wtyczek - lepiej przelutowac na LiPo czy na samym silniku?
2) Zamawiam wlasnie zebatke glowna, bo tak jak wczesniej pisalem, zabki sie spilowaly poprzez jazde tyl-przod - czy jest jakas lepsza zebatka, ktora przy okazji moge zamowic? Tzn ta ma 84 zeby - lepsza jakas z mniejsza iloscia?
3) Podtrzymuje prosbe o diagnoze noemoznosci hamowania silnikiem - na zdjeciach wszystko widac, wiec moze ktos skuma co i jak.

PostNapisane: Śr lis 17, 2010 11:26 pm 
Administrator forum

1. Tamiya to wtyczka beznadziejna- stawia duży opór i może się spalić (nawet przy dobrym pakiecie NiMH i prądożernym silniku)- jeśli więc zamierzasz przelutować wtyczkę w swoim LiPo, to albo na gold 3,5mm (nie wiem, czy przypadkowo takie nie są własnie tam założone), albo (wygodniejsze i o tak samo niskiej rezystancji) wtyczki DEANS T (wszystko dostaniesz na allegro, czy w modelarskim). Jeśli przy silniku są też jakieś wtyczki to najlepiej je wywalić i dolutować kable od silnika bezpośrednio do regulatora (bo zazwyczaj są to beznadziejne wtyczki). Chyba, że chcesz mieć koniecznie odpinany silnik, to też proponuję gold 3,5mm bądź DEANS T. Automatycznie zmienić będziesz musiał wtyczkę przy regulatorze i ładowarce. Te wtyki nie są drogie, więc warto zamówić komplet więcej-zawsze się przyda.

2. Jeśli na aktualnym przełożeniu silnik się nie grzeje, to wystarczy ta 84, aczkolwiek warto było by mieć na wszelki wypadek coś większego (więcej zębów), gdyby na lipo silnik był zbyt ciepły. Generalnie im większy mamy wybór przełożeń tym lepiej :).

PostNapisane: Cz lis 18, 2010 10:42 pm 

OK, jutro pojade do sklepu i poradze sie kolesia co do wtyczek. Choc nie oczekuje od niego Bog wie czego, bo pamietam jak zaczynalem z helikopterami, to wiedza koles nie grzeszyl. Ale tak jak proponujesz i tak jak wyczytalem - albo Gold, albo Deans. Pewnie Deans, bo przy helikach tez mam Deans, wiec nie bede musial robic przejsciowki dla ladowarki.
Ostatnie pytanie (w tym tygodniu hehe) - stockowy silnik Stinger 540 (20T) wytrzyma takiego Lipola 5.2 mah? Nie moge znalezc informacji o tym silniku, dlatego pytam.

PostNapisane: N lis 21, 2010 7:11 pm 

Podbijam, bo ciagle nie wiem co z tym Stingerem. Tzn ile amerowm wytrzyma. Nie chce go jutro spalic tym lipolem.

PostNapisane: N lis 21, 2010 7:21 pm 
Administrator forum

Podepnij, pośmigaj, podziwiaj :D. Sprawdź temperaturę silnika- jak będzie bardzo gorący to zwiększ przełożenie. Poza tym silnik pokroju stingera kosztuje 30zł więc nie jest to jakaś straszna strata jak szczotki padną po 20 pakietach.

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 10:16 pm 

OK, pakiecik LiPo zainstalowalem i zaczalem smigac po piwnicy - po 15 minutach srednio mocnej jazdy, silnik bardzoc cieply, po 20 minutach goracy tak, ze mozna go potrzymac okolo sekinde, zeby sie nie poparzyc. Termometru nie mam, wiec nie wiem jaka to temperatura.
Moze juztro na zewnatrz bedzie troche dluzej chlodny.
Dzisiaj dostalem tez zebatke zapasowa i chyba znowu sie sypie to kurestwo :evil: Mozna hamowac apka dwukanalowa? Czy te pierwsze Stampede nie mialy hamulca (blokady kol)?

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 11:06 pm 
Administrator forum

Blokady to mieć nie będzie ale powinien hamować. Weź zobacz, czy masz skręcone dobrze (dość mocno) sprzęgło poślizgowe- bo wygląda, że za słabo (wnioskuję po narzekaniach na odbiór i braku hamulca).

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 11:11 pm 

Maciek, kurde, wybacz ale nie wiem co to jest i jak ustawic sprzeglo poslizgowe.
I jak powinien wygladac zatem hamulec? Tak jak hamuje sie silnikiem w prawdziwym aucie? Chyba nie, bo przeciez to bybylo tak, jakby jezdzic prawdziwym autem bez hamulca a hmowac silnikiem. Myslalem, ze po prostu ciagnac cyngiel do tylu, to silnik sie blokuje, blokujac tym samym kola.
Przeczytalem cala instrukcje i nie ma nic o hamulcu, tylko o jezdzie w przod i w tyl. Ale tu tez zrywa mi beret, bo taka jazda przod tyl (trzn zeby zahamowac) masakruje mi zebatke. Nie wiem co o tym calym Stampedzie myslec.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona