Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 2:46 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 05, 2004 6:53 pm 

Widzę, żę temat jeszcze aktualny. Ktoś tam wyżej pytał "Ciekawe, wałek czy pasek?", mogę więc odpowiedzieć "shaft-drive" - shaft w tłumaczeniu wał.
Zastanawiam się nad kupieniem takiego cacka (mini-z, chociarz Leo-X wydaje mi się lepszą ofertą). Kase niestety będę miał (jak wszystko dobrze pójdzie) dopiero po wakacjach... Do tego czasu pewnie pokaże się kilka dobrych propozycji, może nawet w rozsądniejszych cenach.
Jak dla mnie największą wadą Mini-z'eta jest napęd na tylnią oś, oraz w porównaniu do Leo-X wyższa cena. Wprawdzie Leo-X jest droższy, ale posiada w zestawie pakiet nadajnika i odbiornika oraz ładowarkę. Dla większości z Was jest to pewnie jednak wada. :)
Dużą wadą Leo-X'a jest pewnie jego mało znany producent, a co za tym idzie brak części lub trudność w ich zdobyciu na terenie Europy.
Prosiłbym Was o podanie adresów stron europejskich sklepów, bo jak na razie jedyny sklep z dobrą ofertą jaki znalazłem ma swoją siedzibę w Japonii. :) Cena Mini-z MT to 119$, a Leo-X z pakietem i ładowarką 125$.
Napiszcie też co wiecie o firmiew A-Tech - producencie Leo-X'a.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 05, 2004 8:50 pm 

Paweł T. napisał(a):
Zastanawiam się nad kupieniem takiego cacka (mini-z, chociarz Leo-X wydaje mi się lepszą ofertą). Kase niestety będę miał (jak wszystko dobrze pójdzie) dopiero po wakacjach... Do tego czasu pewnie pokaże się kilka dobrych propozycji, może nawet w rozsądniejszych cenach.
Jak dla mnie największą wadą Mini-z'eta jest napęd na tylnią oś, oraz w porównaniu do Leo-X wyższa cena. Wprawdzie Leo-X jest droższy, ale posiada w zestawie pakiet nadajnika i odbiornika oraz ładowarkę. Dla większości z Was jest to pewnie jednak wada. :)
Dużą wadą Leo-X'a jest pewnie jego mało znany producent, a co za tym idzie brak części lub trudność w ich zdobyciu na terenie Europy.
Prosiłbym Was o podanie adresów stron europejskich sklepów, bo jak na razie jedyny sklep z dobrą ofertą jaki znalazłem ma swoją siedzibę w Japonii. :) Cena Mini-z MT to 119$, a Leo-X z pakietem i ładowarką 125$.
Napiszcie też co wiecie o firmiew A-Tech - producencie Leo-X'a.

na tym forum wspominalem co nieco o Leo-X:
http://www.rc-auto.ng.pl/forum/viewtopic.php?t=3032

Ja kiedys natknalem sie na ten model tu (co prawda nie Europa tylko Hong Kong, ale wysylaja do Polski bezproblemowo i raczej nie ma problemow z clem - przynajmniej ja na razie (odpukac) nie mialem):
http://www.rcmart.com/catalog/default.php?cPath=144_598

ostatnio zapowiadaja, ze beda mieli do niego jakies czesci: http://www.rcmart.com/catalog/newsdesk_ ... esk_id=124

osobiscie polecalbym ci jednak to:
http://www.rcmart.com/catalog/default.php?cPath=144_610
tak na prawde jest to Duratrax Mini Quake - tez w wersji RTR, wydaje sie byc co najmniej tak samo dobry, jak nie lepszy a jest o 30$ tanszy... No i Duratrax to znana firma w przeciwienstwie do tego A-techa.... Napisales, ze A-tech ma siedzibe w Japonii - mi sie natomiast wydaje (nie pamietam gdzie to wyczytalem), ze jest to firma koreanska.

Paweł T. napisał(a):
Ktoś tam wyżej pytał "Ciekawe, wałek czy pasek?", mogę więc odpowiedzieć "shaft-drive" - shaft w tłumaczeniu wał.

dzieki za info, ale gdybys ten watek przeczytal uwaznie zauwazylbys, ze wspolnymi silami jakos rozgryzlismy temat napedu w M18T :wink:

nic tylko CZYTAC, CZYTAC, CZYTAC :!:

A tak w ogole witamy w klubie Micro-pozytywnych :!: :D

Tytuł:
PostNapisane: N lis 07, 2004 11:12 pm 

RafalPie napisał(a):

na tym forum wspominalem co nieco o Leo-X:
http://www.rc-auto.ng.pl/forum/viewtopic.php?t=3032

Ja kiedys natknalem sie na ten model tu (co prawda nie Europa tylko Hong Kong, ale wysylaja do Polski bezproblemowo i raczej nie ma problemow z clem - przynajmniej ja na razie (odpukac) nie mialem):
http://www.rcmart.com/catalog/default.php?cPath=144_598

ostatnio zapowiadaja, ze beda mieli do niego jakies czesci: http://www.rcmart.com/catalog/newsdesk_ ... esk_id=124

osobiscie polecalbym ci jednak to:
http://www.rcmart.com/catalog/default.php?cPath=144_610
tak na prawde jest to Duratrax Mini Quake - tez w wersji RTR, wydaje sie byc co najmniej tak samo dobry, jak nie lepszy a jest o 30$ tanszy... No i Duratrax to znana firma w przeciwienstwie do tego A-techa.... Napisales, ze A-tech ma siedzibe w Japonii - mi sie natomiast wydaje (nie pamietam gdzie to wyczytalem), ze jest to firma koreanska.
[...]
A tak w ogole witamy w klubie Micro-pozytywnych :!: :D

Rzeczywiście firma A-Tech jest firmą koreańską, ja jednak napisałem, że sklep ma swoją siedzibę w Japonii.
To, co mi poleciłeś wygląda rzeczywiście na nie byle jaki sprzęt, jednak nie jest on w wersji RTR. Za 95$ dostaje się podwozie z silnikiem i pakiet 7.2V, 600mAh. Moim zdaniem co najmniej dziwne jest dawanie pakietu i to do tego o takiej pojemności do zestawu nie posiadającego nadajnika, odbiornika i regulatora.
W takim wypadku będę potrzebował: nadajnika i odbiornika oraz zasilania nadajnika, ładowarki i ESC. Cena wzrośnie więc w najlepszym wypadku o 100$ biorąc pod uwagę, że mając jeden pakiet 600mAh za bardzo jazdą się nie nacieszę, za to z pewnością nacieszę się ładowarką...
W takim porównaniu Leo-X wypada cenowo lepiej, ja zastanawiam się jeszcze nad Venomem, ale jego zalety i wady muszę jeszcze przeanalizować. Na filmiku, który posiadam wydaje mi się od dość wolny.
Dodam jeszcze, że jestem w posiadaniu czterokanałowego nadajnika Sanva VG400 - jestem modelarzem lotniczym. :)
Micro maniakiem to ja jestem odkąd pamiętam, do tej pory nie widziałem tylko możliwości dania upustu swojej micro fantazji :P, głównie finansowych...
Teraz nadal nie mam zbyt kolorowych wizji na przyszłość, więc będę się starał znaleźć coś możliwie taniego, jednak jeśli mam już coś kupować, chciałbym móc wystartować tym w przyszłości w jakichś zawodach.
Widzę Rafał, że jesteś tutaj największym fachowcem odnośnie małych MT, więc spodziewaj się jeszcze zapytań kierownych pod Twoim adresem. :)
Jeśli dobrze wyczytałem jesteś w posiadaniu jakiegoś małego monsterka, było by więc super, gdybyś zaprezentował jego możliwości na jakimś możliwie długim filmiku. ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 08, 2004 8:22 pm 

Paweł T. napisał(a):
To, co mi poleciłeś wygląda rzeczywiście na nie byle jaki sprzęt, jednak nie jest on w wersji RTR. Za 95$ dostaje się podwozie z silnikiem i pakiet 7.2V, 600mAh. Moim zdaniem co najmniej dziwne jest dawanie pakietu i to do tego o takiej pojemności do zestawu nie posiadającego nadajnika, odbiornika i regulatora.

masz racje, w Stanach ten model (wystepujacy tam pod nazwa Duratrax Mini Quake) kosztuje cos ok. 170 $ za wersje RTR, w Hong Kongu rozne rzeczy juz widzialem wiec pomyslalem - czemu nie? a te czesci, ktore wymienione sa jako "required" zinterpretowalem jako "included" :wink: Grunt to czytac :!: :wink:

Paweł T. napisał(a):
W takim wypadku będę potrzebował: nadajnika i odbiornika oraz zasilania nadajnika, ładowarki i ESC. Cena wzrośnie więc w najlepszym wypadku o 100$ biorąc pod uwagę, że mając jeden pakiet 600mAh za bardzo jazdą się nie nacieszę, za to z pewnością nacieszę się ładowarką...

niekoniecznie az tyle - skoro, jak piszesz, masz aparature lotnicza to mozesz z niej korzystac przy kierowaniu tym modelem - tak wiec przynajmniej na niej mogl bys zaoszczedzic - co najwyzej musialbys dokupic sam odbiornik jesli nie chcesz go wymontowywac z samolotu. Co do akusow, to rzeczywiscie te 600 mAh na dlugo nie starcza, ale pakiety 1100 - 1250 mAh mozesz kupic w USA czy HK po 15 - 20 $ (powinny pasowac od Xraya M18) - a te w A-Tech`u to chyba tez zadna rewelacja (tez bys musial cos dokupic) a i aparatura to pewnie raczej zabawka niz narzedzie modelarza...

Paweł T. napisał(a):
W takim porównaniu Leo-X wypada cenowo lepiej, ja zastanawiam się jeszcze nad Venomem, ale jego zalety i wady muszę jeszcze przeanalizować. Na filmiku, który posiadam wydaje mi się od dość wolny.
Dodam jeszcze, że jestem w posiadaniu czterokanałowego nadajnika Sanva VG400 - jestem modelarzem lotniczym. :)
Micro maniakiem to ja jestem odkąd pamiętam, do tej pory nie widziałem tylko możliwości dania upustu swojej micro fantazji :P, głównie finansowych...
Teraz nadal nie mam zbyt kolorowych wizji na przyszłość, więc będę się starał znaleźć coś możliwie taniego, jednak jeśli mam już coś kupować, chciałbym móc wystartować tym w przyszłości w jakichś zawodach.

chociaz ten A-Tech wyglada calkiem solidnie, to boje sie, zebys sie nie rozczarowal, bo na doswiadczeniu z jednym kiepskim modelem mozesz dojsc do wniosku, ze wszystkie modele 1/18 sa do dupy, a tak na pewno nie jest. Jesli chodzi o zawody... Hm... póki co nie ma nawet zawodow 1/8 Off-Road (mam na mysli MT i Stadium Trucki - no chyba, ze sie myle?), a co dopiero mowic o 1/18? jesli lubisz micro i chcesz sie scigac pomysl o on-roadzie - jest bardzo prawdopodobne, ze od nowego roku beda dwie klasy 1/18 oparte na przepisach takich jakie beda obowiazywac w Lodzi 20/21-11-2004. Off-roady 1/18 dopiero sie zaczynaja, ale ich niewielkie rozmiary + naped elektryczny moze okazac sie duza zaleta, bo mozna by bylo uzadzic calkiem widowiskowe zawody w hali - pare przeszkod, skoczni i juz gotowy show - tylko zeby pare takich modeli bylo...

Paweł T. napisał(a):
Widzę Rafał, że jesteś tutaj największym fachowcem odnośnie małych MT, więc spodziewaj się jeszcze zapytań kierownych pod Twoim adresem. :)

milo mi to slyszec, ale to nie prawda - na (micro) MT znam sie niewiele, chociaz ostatnio, dzieki konwersacjom na gg z madrymi ludzmi moja wiedza (czysto teoretyczna) poprawila sie... troche lepiej znam sie na on-roadach :-)

Paweł T. napisał(a):
Jeśli dobrze wyczytałem jesteś w posiadaniu jakiegoś małego monsterka, było by więc super, gdybyś zaprezentował jego możliwości na jakimś możliwie długim filmiku. ;)

niestety, nie posiadam modelu off-road - mam 3 modele on-road (nie liczac mini-z, ktory traktuje jako zabawke), ale jak pojawi sie Xray M18T to wtedy zdecyduje czy wybrac jego czy tez Asso RC18T...

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 09, 2004 6:31 pm 

Więc po kolei...
Pewna strona z forum zagranicznego o Leo-X: http://www.rcuniverse.com/forum/Leo-x_M ... 902/tm.htm .

Wynika z niej, że Venom i Leo wychodzą z jednej fabryki (firmy?), jest tam również mowa o tym, że Leo wygląda identycznie jak Schumacher 4WD. Wnioskuję z tego, że szwankuje mój angielski, gdyż Schumacher jest modelem buggy 1/10. :P
http://www.mojehobby.cz/inzeraty/detail ... zeratu=699

Zainteresowanych tematem Leo-X'a zachęcam do ściągnięcia filmiku: http://www.hyair.org/introduce/a_tech/backflip.asf .

Przyjrzałem się temu modelowi nieco bliżej, i na kilku fotkach zobaczyłem wręcz wystające z pod nadwozia elementy elektroniki, sądzę, że nie świadczy to dobrze o zabezpieczeniu modelu przed pisakiem, wilgocią itp.
http://www.modelsport.co.uk/?CallFuncti ... cture=true

Nie wiem, czy jest to normalne w modelach MT.

Po przejrzeniu zawartości strychu doszedłem do wniosku, że gdy sprzedam połowę nie używanych zabawek z dzieciństwa, to pewnie będzie mnie stać na coś lepszego, niż Leo-X, dla mnie jest więc ten temat zamknięty.

Obecnie będę szukał czegoś, co mogę mieć w polsce za cenę 150$, jednak w cenie tej musi się zawierać podwozie, nadwozie, akumulator, ESC (może mechaniczny?), serwo (ew. 2), odbiornik. Gdyby została mi jakaś kasa przeznaczył bym ją na szybką ładowarkę, której niestety nie posiadam.
Tutaj chciałem zapytać o cenę ładowarki do li-on/li-polly (nie wiem, czy tak się to piszę, ale będziecie wiedzieć o co chodzi :) ) i trwałość takich ogniw. Również ciekawi mnie, czy jeden pojemny pakiet takich akumulatorów zapewnił by mi ponad pół godzinną zabawę "na całego", co nie oznacza oczywiście 100% gazu przez ten czas. ;) Zakładam, że w modelu 1/18 silnikiem będzie 300-400.

Na koniec zachęcam do zobaczenia jeszcze jednego filmiku z MT (a może to truck?) 1/18:
URL http://www.one18th.com/projects/Project_MT18_0001.wmv .

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 09, 2004 7:07 pm 

taa a to wszystko za 150$ niestety muszę ci coś powiedziec za 150$ nie licz na wiele :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 09, 2004 9:33 pm 

Hmm, właściwie masz rację. :P
Po odjęciu od tej kwoty ceny serwa (Hs-81 wyjąłbym z modelu samolotu, a wstawiłbym standardowe za 50zł), używanego odbiornika i ESC zostało mi jakieś 85$ na model z silnikiem i pakietem. :)
Jednak jest to najczarniejsza z moich wizji finansowych, a zarazem może ona się spełnić jeszcze przed wakacjami. Natomiast po wakacjach w najgorszym wypadku będę miał 200$, a w najlepszym 500-700E, z czego do połowy przeznaczyłbym na model.
Tak więc pozostaje mi tylko i wyłącznie być cierpliwym. :cry:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 23, 2004 6:28 pm 

hmm... ciekawe czy to ja nie zauwazylem tego w innym topicu czy wy przestaliscie sie interesowac M18T :?:
http://www.teamxray.com/teamxray/news/newsdesc.php?news_id=419&kategoria=419&Xnet_Session=c18229cb5d2a0eb3cce9fd4ac1a37709

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 23, 2004 9:24 pm 

Mnie M18T tak naprawdę zainteresuje dopiero wtedy, gdy będę wiedział co i za jaką cenę oferują sklepy. :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 23, 2004 10:44 pm 

a mnie troche interesuje bo jeszcze nie widzialem porzadnego MT albo trucka(moze ma ktos jakies linki?)... z tych co widzialem najbardziej mi sie podobal MiniQuake... w kazdym razie podoba mi sie ze ma to byc truck z mozliwoscia zmiany na MT ale boje sie ze jak wyjada z cena to odechce sie myslec o Xray'u (MT)

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 7:44 pm 

jesli chodzi ci o MQ to nie bedzie tylko jest :) w kazdym razie zanim dowiedzialem sie o M18T
myslalem wlasnie o MQ(o ktorym wyzej wspomnialem) no ale do konca sam jeszcze niewiem
P.S.a widzieliscie minizille? on jest 2wd?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 9:08 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
sorki ze tutaj pytam ale jaki jest najtańszy modelik 1/18 RTR ?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 10:53 pm 

SeQ_PL napisał(a):
sorki ze tutaj pytam ale jaki jest najtańszy modelik 1/18 RTR ?

Off-roady mniej wiecej trzymaja sie rowno - 140 - 160 $ za MQ, RC18T i Leo,

On road - Micro RS 4 kosztuje w HK jakies 200 $ - ciekawe czy HPI PL sprzedaje RTR-y. Cena powinna byc konkurencyjna...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2