Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 6:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 05, 2010 6:12 pm 

Siemka. Na razie mam revo 2,5 ale w przyszłym roku planuje zakupić Losi 8ight-t 2.0 :evil: . Zastanawiam się tylko czy kupić wersję ARR czy RTR. Jednak wersja ARR jest lepsza http://www.scorpio-polska.pl/podrobnost ... =&kat_typ=

A mój model będzie na zawody. Czytałem wiele na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Brzmi ono tak. Czy można kupić wersję RTR a następnie wymienić wszystkie rzeczy z ARR-a czyli większe tarcze hamulcowe, lżejsze wieże amortyzatorów, dłuższe amortyzatory, lepsze Serwo saver, dłuższe podwozie oraz wszystkie wachacze dłuższe o 15mm :?: Czy tak się da :?: Czy to wszystko będzie pasowało do siebie :?:

Dlaczego chce na początku kupić RTR a potem poszczególne części wymieniać? Bo W RTR-erze jest już według mnie dobry silnik, aparatura oraz starterbox.
Proszę doradźcie mi czytałem wiele na forum i dowiedziałem się że na zawody jest bardziej polecana wersja ARR, ale czy można te części które wymieniłem wymienić :?:

PS. Jak by co to jest post grzecznościowy

Pozdro.

GG 13507818 - pisać, chętnie pogadam ;)
Sprzedam części SAVAGE XSS

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 05, 2010 7:29 pm 

Samochód to nie wszystko, liczy sie skill. To że przerobisz RTR na ARR nic Ci nie da poza osobistą satysfakcją. Co do przeróbek wątpie czy ktoś się podejmował takiego wyczynu, więć ciężko będzie znaleźć odpowieć na pytanie czy będzie wszystko pasować do siebie.

Pozdro

PostNapisane: N wrz 05, 2010 7:56 pm 

Na razie bawię się modelarstwem od roku i nie mam jeszcze bardzo dużego doświadczenia, ale jakieś mam. Bardzo podoba mi się ten model i chciałbym go kupić tylko nie chce wydawać 4,5tyś na model. Chce kupić model Pro i tak się zastanawiam czy bym zauważył Różnice pomiędzy tymi dwoma modelami? Co o tym myślicie?

P.S. Czy długość tym amorów w RTR i wielkość tarcz hamulcowych wystarczy na jazdę na zawodach?

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 12:44 pm 

W USA twierdzą, że RTR to jakieś 80% możliwości Race Rollera. Nie jeździłem ani jednym ani drugim ale mam wcześniejszą wersję - ten model jedzie dokładnie tam gdzie chcesz a nie tam gdzie w danej chwili ma ochotę. Nawet tym 5 letnim modelem (jeśli się nie mylę to tyle ma to podwozie) można konkurować z najlepszymi w Polsce. Oczywiście wersja 2.0 mocno ułatwi zadanie bo jest o wiele stabilniejsza i wybacza więcej błędów. Jeśli chodzi o samo porównanie RTR'a do RR to najważniejszą różnicą jest płyta podwoziowa która w RR jest wykonana w technologii TFT co w praktyce oznacza, że jest bardziej elastyczna - podobno duża różnica. Jeśli nie masz całego wyposażenia potrzebnego do RR to bez zastanowienia brałbym RTRa - jest to po prostu okazja nie do pobicia. Za ~900$ masz sprzęt pozwalający Ci na start w zawodach bardzo konkurencyjnym podwoziem. Z rzeczy, które musiałbyś kupić to: zasilanie startera, serwo na skręt i jeśli się nie mylę jakieś drobiazgi potrzebne do odpalenia modelu.

Jeśli masz jakieś pytania dot. samego podwozia (v1.0) to słucham! :)

Pozdrawiam,

Donat

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 12:55 pm 

LOSI 8ight T 2.0 RTR vs RACE ROLLER. Tutaj masz link do tematu porównawczego. W Polsce wiele osób nie odpowie Ci na pytanie co lepiej jedzie RTR czy RR. Znam tylko kilka osób, które mają tragusy Losi, z czego tylko jedna ma wersję 2.0. :wink:

Jesteś pewien, że RTR ma krótsze amortyzatory? Byłbym mocno zdziwiony ale może faktycznie tak jest... Na pewno różnią się tym, że RTR ma plastikowe nakrętki na amortyzatory a RR aluminiowe ale jeśli chciałbyś je wymienić to jest to koszt kilkunastu dolarów.

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 4:14 pm 

Dobra. próbowałem przeczytać forum po angielsku i zrozumiałem 20%. Potem przerzuciłem to na translatora i on mi też wprost cudowanie przetłumaczył :(
Co do głównych plusów do piszą o wieżach amortyzatorów i o podwoziu. Wieże są lżejsze no i jest lepszy setup. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba można je wymienić. Co do podwozia to je bardzo chwalą. Mówią że aż model może się prowadzić o 15% lepiej. Chciałbym to podwozie od razu wymienić ale nie wiem czy wszystko by do siebie pasowało. Domyślam się że przy wymianie podwozia trzeba będzie wymienić na dłuższe wałki. Czy nie jest tak?
Co do dłuższych amorów to nie jestem pewien ale tak było napisane na stronie gdzie była opisywana wersja ARR, przy RTR tego nie było napisane.

PS. Donat a czy twoja wersja 1.0 przy hamowaniu ma tak zwany ABS? Czy koła po prostu się blokują?
Dzięki za odp.

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 7:24 pm 

Ja odpowiem za kolegę Donata: ABS jest opcją w apce a nie w podwoziu. Co do wielkosci tarcz hamulcowych: standardowe spokolnie wystarczają i tak hamujesz na 100% albo wogóle.
Na Twoim miejscu brałbym RTR'a, jesli będziesz posiadał odpowiednie umiejętnośći dot. jazdy to spokojnie możesz zajmować czołowe pozycje.

Pozdro

PS. Co do ABS'u jest to bardzo fajna rzecz i naprawdę dużo daje szczególnie jak sie wchodzi w zakręt, ale na zawodach niestety zabronione.

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 4:00 pm 

Nie jestem specem w tej dziedzinie ale z tego co wiem to nie ma możliwości hamowania z ABSem w spalinie. Wydaje mi się, że ta opcja dotyczy tylko niektórych regulatorów w elektrykach. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

A propos zero-jedynkowego hamowania to faktycznie - na aparaturze z podziałem gazu w stosunku do hamulca 70/30 właściwie nie ma opcji żeby dozować siłę hamowania. Po prostu skok jest za mały. W Dywitach miałem z tym problem na zakręcie po słynnej "krzywej prostej" gdzie na wzniesieniu zdarzyło mi się kilka razy zrobić front-flip'a przy zbyt mocnym hamowaniu. :lol:

Najpierw kup RTR'a a później będziesz decydował co w nim zmienić. Mówię oczywiście o elementach, których wymiana nie jest konieczna czyli np. płyta podwoziowa. Jakbym kupował RTR to odłożyłbym sobie te 100$ na porządne serwo albo jakieś zapasowe plastiki; w USA mówią też, że warto zmienić plastikowe nakrętki amortyzatorów na aluminiowe. Z mojego doświadczenia powiem Ci, że warto mieć na zapas tylny domek i aluminiowe obejmy łożysk w tylnym dyferencjale. Inne plastiki typu: wahacze, zwrotnice i obejmy, huby, itp. mam tylko dla zasady, bo to jest naprawdę mocny model. Nie udało mi się jeszcze nic w tym podwoziu złamać a miałem kilka bliskich spotkań, np z podestem w Nowym Targu lub płotem w Piasecznie.

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 6:16 pm 

Aparatury cyfrowe Futaba i Sanwa/Airtronics (nie wiem jak inne bo nigdy nie sprawdzałem) mają w opcjach ABS BRAKE. Można włączyć owy abs, ustawiać częstotliwość drgań oraz ustawić tzw. laga. Ale ta funkcja ponoć bardzo szkodzi serwu, można je dosyć szybko spalić.

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 6:59 pm 

Alek Bogusławski napisał(a):

PS. Co do ABS'u jest to bardzo fajna rzecz i naprawdę dużo daje szczególnie jak sie wchodzi w zakręt, ale na zawodach niestety zabronione.

Pokaż przepis, który tego zabrania.

donat napisał(a):
A propos zero-jedynkowego hamowania to faktycznie - na aparaturze z podziałem gazu w stosunku do hamulca 70/30 właściwie nie ma opcji żeby dozować siłę hamowania. Po prostu skok jest za mały.

W każdej aparaturze skok hamulca to przynajmniej kilka milimetrów i bez problemów można dozować siłę hamowania.

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 8:37 pm 

Powiem tak mam rtr 2.0 miałem xraya-e miałem kilka lightingów. Naprawde super model kupiłem go przez czysty przypadek i nie załuje. Model bardzo dobrze skreca i zarazem uczy pokory xray fajnie skakał ale ten naprawde super lata mi napewno brak umiejetnosci do wykorzystania jego mozliwosci. Płyta napewno pasuje bo tez ja zmienie, ale tak jak mowił Donat wolał bym serwo zmienic na mocne od skretu ja na poczatku zmieniłem silnik serwa i setup w zawieszeniu pozwalający na zmiane kątów. Model z czystym sumieniem polecam naprawde warto. Jedno do czego mi sie było cięzko przestawić to calowe klucze ale juz to powoli pokonałem he he.

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 7:20 am 

Hmm. Na jaki silnik wymieniłeś. Podobno ten losi 454 jest dobry i daje podobno powera. http://www.losi.com/Products/Features.a ... d=LOSR2201
A co myślisz o serwie? Czytałem sporo na forum i wybrałem to serwo http://www.rcwroblik.pl/Serwo+hitec+HS- ... 31,i2.html
Znalazłem jeszcze to serwo http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=5744 Jak myślicie które lepsze? A możesz dokładnie opisać ci zmieniłeś w setupie?

Dzięki za odp.
Pozdro

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 8:19 am 

wymieniłem na silnik GO 5p ale na najbliższy sezon prawdopodobnie będzie orion MTE co do serwa kwestia finansów hitec niejest zły 985, natomiast polecał bym coś silniejszego (http://www.rcwroblik.pl/Serwomechanizm+ ... 01,i2.html) ja na takim jeżdze i jest oki. Co do setup-u to mocowanie wahaczy (http://www.amainhobbies.com/product_inf ... ce-Inserts) przód i tył znacznie ułatwia zmianę kontów. Płyte będe napewno tez zamawiał i wierze z carbonu. Co do silnika jest napewno dobry bo to sprawdzony motor sh 4,5 jednak jest on paliwo zerny co w zawodach nie jest wskazane.

Pozdrawiam
Łukasz

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 2:18 pm 

Proszę Grzesiu: (na rccars-poland.eu)

11. Zabronione wyposażenie dodatkowe. Zabronione jest stosowanie aktywnych urządzeń kontroli trakcji, zawieszenia i skrętu itp.

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 3:32 pm 

Alek Bogusławski napisał(a):
Proszę Grzesiu: (na rccars-poland.eu)

11. Zabronione wyposażenie dodatkowe. Zabronione jest stosowanie aktywnych urządzeń kontroli trakcji, zawieszenia i skrętu itp.

HAHAHAHA

Kontrola trakcji czyli system ktory zapobiega poślizgowi osi w trakcie dodawania gazu...

ABS to co innego ...
Cała czołowka światowa używa ABS.

Mimo iż nie jeżdżę juz modelami to musiałem coś tu napisać...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona