Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 1:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr wrz 01, 2010 2:33 pm 

Mam 2 modele: stary FG i nowy MCD. FG docierałem tak jak zwykły dwusuw: unikając jazdy na wysokich obrotach przez jakieś 5 zbiorników. Gaźnik był ustawiony na nieco za bogatą mieszankę a olej z benzyną w proporcji 1:20.
Dotarło się wszystko bardzo ładnie.
Mcd jest nowy i chcę go dotrzeć unikają kilkugodzinnej, kapeluszniczej jazdy. Pytanie brzmi: czy można dotrzeć prawidłowo silnik na niskich obrotach na biegu jałowym lub na nieco wyższych bez obciążenia- tak jak dociera się nitro?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 11:57 am 

Petrole potrzebują tylko żeby przez pierwsze 2 zbiorniki trochę łagodniej się znimi obchodzić. Niektórzy twierdzą że nawet to nie.Chyba jednak 5 zbiorników to przesada.

Pozdr

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 12:58 pm 

W instrukcji FG jest napisane, aby docierać przez 4-5 zbiorników. Mi też się to wydaje przesadą, ale skoro tak napisali, to tak zrobiłem. Jest to dość denerwujące, bo o ile w nitro 4-5 baków to godzina jazdy, to w petrolu jakieś 6 godzin. W moim przypadku to miesięczny przebieg. Wolałbym postawić autko w ogrodzie na biegu jałowym i niech się sam dociera.

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 5:34 pm 

No niby FG tak piszę ale np w podkaszarkach czy pilarkach gdzie silniki są te same a mają jedynie większe pojemności producenci piszą w instrukcjach żeby przez pierwsze dwa baki trochę je łagodniej eksploatować. 4-5 baków to zdecydowana przewaga moim skromnym zdaniem.Zresztą na zagranicznych forach też mówią o 2 bakach docierania a nie pięciu.

Pozdr

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 7:17 am 

Silnik petrola jest bardzo podobny do silnika motocyklowego. Aby dobrze dotrzec silnik motocyklowy potrzeba około 500km przebiegu. Także moim zdaniem jeśli chcecie miec dobrze dotarty model i chcecie aby miał bardzo dobre osiągi(dobrze dotarty-super kompresja) to te 5 baków to raczej nie jest przesada. Pierwszy bak myślę powinien byc spalony bez ruszania z miejsca petrolem. Biegi jałowe + dodawanie gazu do momentu ruszenia i odpuszczanie. Ważne jest to aby silnik nie pracował na tych samych obrotach :!: :!: :!: Czyli bieg jałowy odpada. Moim zdaniem powinno to wyglądac tak:

1 bak- odpalenie i dodawanie gazu do momentu ruszenia i odpuszczenie. ( można by tez po jakichś 20min zrobic 15min przerwy i od nowa.
2-3bak- odpalenie 2 min na rozgrzanie silnika i bardzo powolna jazda i zatrzymywanie nie przekraczac myślę 10-15km/h
4 bak rozgrzanie, jazda w zakresie 30-70% mocy
5 bak tak jak przy 4 baku z tą róznicą ze co jakiś czas można na kilka sekund wcisnąc cyngiel do końca czyli 100%.

Po tym silnik powinien miec dobrą kompresję i byc elastyczny w całym zakresie obrotów.
Pamiętajcie ze silnik motocyklowy przy 500km potrzebuje około 25l paliwa. Więc myśle ze 5 baków w petrolu to nie jest napewno przesadzona ilośc. Myślę ze nawet trochę zbyt mało. :wink:

było: SLASH 4x4 ultimate Losi XXX-4; XRAY XT8 brushless/XB8/ Asso (b4.1; b44) E-revo Brushless, Jammin CRT.5, Slash 2wd, Asso SC10, TL 8ight -T, E-REVO 1:16 VXL

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 9:16 am 

Cytuj:
1 bak- odpalenie i dodawanie gazu do momentu ruszenia i odpuszczenie. ( można by tez po jakichś 20min zrobic 15min przerwy i od nowa.
2-3bak- odpalenie 2 min na rozgrzanie silnika i bardzo powolna jazda i zatrzymywanie nie przekraczac myślę 10-15km/h
4 bak rozgrzanie, jazda w zakresie 30-70% mocy
5 bak tak jak przy 4 baku z tą róznicą ze co jakiś czas można na kilka sekund wcisnąc cyngiel do końca czyli 100%.

Punkt 1.- 3 godziny lub nawet więcej.
Punkt 2 i 3- po jakieś 2h, razem 4h
Punkt 4 i 5 - 1.5+ 1,5h

Czyli do momentu rozpoczęcia zabawy trzeba przez 10 godziny docierać. Większość użytkowników umrze w tym czasie z nudów lub przynajmniej dostanie rozstroju nerwowego. Nie sądzę, żeby producent miał aż takie wymagania.

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 9:38 am 

Avis35 napisał(a):
Czyli do momentu rozpoczęcia zabawy trzeba przez 10 godziny docierać. Większość użytkowników umrze w tym czasie z nudów lub przynajmniej dostanie rozstroju nerwowego. Nie sądzę, żeby producent miał aż takie wymagania.

Wiesz możesz oczywiście dociarac przez 1 bak ale jak chcesz sie cieszyc długą jazdą i max osiągami to wybacz. Motocyklem potrzeba jakies 20 do 25h na zrobienie tych 500km. Porównaj sobie także czym jest te 10h docierania w stosunku do żywotności silnika od petrola. Myślę że dobrze dotarty silnik 23cc bedzie miał lepsze osiągi od kiepsko dotartego 26cc. Wszystko na temat.

było: SLASH 4x4 ultimate Losi XXX-4; XRAY XT8 brushless/XB8/ Asso (b4.1; b44) E-revo Brushless, Jammin CRT.5, Slash 2wd, Asso SC10, TL 8ight -T, E-REVO 1:16 VXL

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 5:17 pm 

Silniki motocyklowe czyli jakie masz na myśli?Jakie pojemności?2T czy 4T?Chyba te ze skuterów.Poza tym nawet te trzeba docierać w taki sposób żeby ich nie żyłować przez pierwsze 500km a nie pyrkotać po 10 km/h. Ta procedura którą podałeś to bardziej do silników nitro niż do petroli.Silnik nitro od petrola różni się brakiem pierścienia dlatego tak ważne jest docieranie. W petrolach zużycie tłoka i cylindra nie następuje w taki sposób jak w nitro bo jeżeli silnik nie złapie syfu to jedyne co się zużywa to pierścień, który i tak trzeba wymieniać aby utrzymać osiągi silnika w optymalnej formie.Tak jak mówię silniki które są najbardziej zbliżone do tych w naszych petrolach to silniki z podkaszarek.A tam producenci piszą o góra 2-3 bakach spokojniejszego użytkowania.

Pozdr

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 5:50 pm 

Wojciech Skwarzyński napisał(a):
Silniki motocyklowe czyli jakie masz na myśli?Jakie pojemności?2T czy 4T?Chyba te ze skuterów.

tak podałem przykład docierania silników ze skuterków 2T.
Ta procedura którą podałeś to bardziej do silników nitro niż do petroli.Silnik nitro od petrola różni się brakiem pierścienia dlatego tak ważne jest docieranie.

Uważasz ze w silniku petroli nie potrzebne jest docieranie?? Zapewnia długie i bezawaryjne użytkowanie. Procedura jak najbardziej tyczy się petroli i wszystkich silników 2 suwowych z żeliwną tuleją. Tak sie składa ze swojego czasu jeździłem zawodowo skuterkiem sportowym, pózniej przesiadłem się na motocykle crossowe. Takie Docieranie 1-2baki owszem można stosowac w dwusuwach ale z tuleją cylindra krytą nicasilem. Z tego co się orientuję Petrol ma żeliwną tuleję(jeśli się mylę poprawcie mnie) co zmusza do własnie takiego docierania.

jedyne co się zużywa to pierścień, który i tak trzeba wymieniać aby utrzymać osiągi silnika w optymalnej formie.

Pierścień?? a co tłok i tuleja cylindra się nie zuzywają??
A tam producenci piszą o góra 2-3 bakach spokojniejszego użytkowania.

2-3 baczki Oki , ale weź pod uwagę że producent podaje wystarczającą ilośc do dotarcia jakotakiego. Im wcześniej Ci sie silnik w podkszarce zniszczy tym szybciej pójdziesz kupić następną.

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 7:43 pm 

Ja czytałem wiele opisów dotyczących docierania, pytałem się też kilku zawodników z dłuższym stażem. Ja zdecydowałem się na docieranie przez 3 baki, powoli stopniując prędkość. Myślę że wybór był słuszny :wink:

pozdr.

PostNapisane: So wrz 04, 2010 10:41 am 

Cytuj:
Uważasz ze w silniku petroli nie potrzebne jest docieranie??

Potrzebne zresztą sam później piszesz że tak powiedziałem więc nie wiem po co to pytanie.Tak nawiasem mówiąc w instrukcji Baji piszą że docierać należy przez 1 bak jeżdżąc spokojnie więc moje 2-3 baki to jest przesada wg HPI.

Cytuj:
Pierścień?? a co tłok i tuleja cylindra się nie zuzywają??

Zużywają się ale póki nie dostanie się tam syf to zużycie następuje w naturalny sposób jak w każdym silniku.

Cytuj:
2-3 baczki Oki , ale weź pod uwagę że producent podaje wystarczającą ilośc do dotarcia jakotakiego. Im wcześniej Ci sie silnik w podkszarce zniszczy tym szybciej pójdziesz kupić następną.

No skoro tak mówisz.Ja mam podkaszarkę i pilarkę po kilku sezonach po właśnie takim docieraniu i nadal się dobrze sprawują. Dla mnie to wystarczająca wytrzymałość bo tak na prawdę tyle te silniki wytrzymują bo taka jest ich specyfika. Prędzej czy później będzie trzeba wymienić tłok i cylinder.

Tak czy siak masz prawo do swojego zdania na ten temat.

PostNapisane: So wrz 04, 2010 8:28 pm 

Wypisujecie tysiące sposobów na docieranie silnika 2T, a ja Wam przedstawie jeden najlepszy prosto z fabryki Stihl'a*:(tak docierałem pilarke Stihl MS 250)

1. Pierwszy zbiornik nic nie dotykać, odpalić żeby pyrkotał(zwiększyc ilosc oleju w paliwie o 20 ml/1litr)
2. Drugi zbiornik już na fabrycznym składzie mieszanki tj. 1 litr oleju/50 litrów benzyny, nie przekraczać 50 % pędkosci obrotowej silnika.
3. Patrz punkt 2
4. Silnk mamy dotarty, można trzymać gaz na 100% max. 5/6 sek.

* Największy na świecie niemiecki producent spilarek spalinowych, majacy ogromne doświadczenie z dziedziny silników 2T.

Pozdro

Ostatnio edytowano N wrz 05, 2010 4:13 pm przez Alek Bogusławski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N wrz 05, 2010 8:12 am 

Moim zdaniem nie ma złotej recepty na docieranie silnika. Nie ma znaczenia czy będziemy go docierać 5 baków czy tylko 1 lub dwa. Żywot silnika będzie tylko i wyłącznie zależeć od naszego użytkowania. Co z tego że spali się 5 baków, straci się 10 godzin jazdy jak i tak wystarczy zaniedbać sprawę w filtrem powietrza, z dodatkową jego osłoną i całe docieranie szlak trafia i żywotność. Ja zrobiłem to najlepiej. Gdy kupiłem model zrobiłem nim dwa baki na docieraniu (bardzo spokojna jazda), po czym mój silnik zaczął wariować, i pojechał na reklamację. Przedstawiciel FG polska który zajmował się tą sprawą, powiadomił mnie że silnik nie został wymieniony, tylko naprawiony. Więc jak dostałem silnik z powrotem 3 bak potraktowałem jako już normalną jazdę. Po czym okazało się potem że to jest NOWY silnik. Na szczęście teren na którym jeździłem nie był duży i nie dało się zbytnio poszaleć, ale silnik żyje do tej pory i ma się dobrze. Teraz mu stuknie już 10-15L i jest oki :) Pozdrawiam :)

PostNapisane: N wrz 05, 2010 9:53 am 

Panowie, nie twierdze że nie da sie dotrzec silnika po jednym baku. Ale Dajcie silnikowi czas na spasowanie wszystkich elementów. Każdy z was po jakimś czasie odczuwa niedosyt mocy silnika, po czym wydajecie pieniądze 'grubbe' na części tuningowe. Tu macie jedyną bezpłatną okazję na polepszenie osiągów silnika. Potrzeba tylko troche cierpliwości. Może strzelam cyframi ale wydaje mi się że silnik po prawidłowym dotarciu, ma:
-wieksze obroty,
-jest bardziej elastyczny
-myślę także że przyrost mocy wacha się około 10-20% w porównaniu do zwykłego kiepsko dotartego silnika.

PostNapisane: N wrz 05, 2010 4:11 pm 

Kolega wyżej ma 100 % rację. Trzeba dotrzeć nowy silnik ponieważ tłok, pierścień, cylinder muszą sie dobrze spasować a najlepiej jak to się dzieje przy wiekszej ilosći oleju w paliwie. Mówienie że nie opłaca się docierać silnika, lub docierać tylko na pół gwizdka bo i tak sie zaniedba filtr pow. i zniszczy silnik jest nieuzasadnione. Jak masz zamiar zaniedbywać filtr i rozwalić prędzej czy później silnik to po porstu jeździj bez niego w kurzu. Docierka jest jedną z najważniejszych rzeczy które maja wpływ na żywotnosć silnika.

Pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona