Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 7:51 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sie 02, 2010 10:29 pm 

Witam!

Dziś na nowych pakietach LiPo (3S 5000mAh seria nano-tech Turnigy), po zakończonej jeździe zauważyłem znaczną różnicę w napięciu. Tuż po zakończeniu (dosyć ostrej) jazdy jeszcze ciepłe pakiety miały 8,8V a drugi ponad 10V po powrocie do domu napięcia wynosiły odpowiednio 9,5 i ok. 10,5V

Pakiety wcześniej były 3 razy, za każdym razem z Balanserem. Napięcie odcięcia miałem dziś Mambie Max ustawione na 3,1V (choć wcześniej na pakietach 2S jeździłem do 3V i na innych pakietach nie zaobserwowałem takiej różnicy).

Wiem, że jeśli mam na jednym pakiecie dużo większe napięcie niż na drugim, to doprowadzam do nadmiernego rozładowania tego drugiego, niezależnie od ustawionego napięcia odcięcia.

No i co tu robić, kupić jeszcze parkę i spróbować lepiej je sparować? A może ta różnica jest nieistotna - bo wyrównuje się już w pierwszych kilku minutach ładowania z balanserem? A może to tylko kwestia tego który pakiet był bliżej silnika i może był bardziej nagrzany? (żeby to potwierdzić musiałbym zrobić testy, bo nie wiem który pakiet gdzie był włożony)

Ciekaw jestem waszych opinii.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 8:23 am 

Rozumiem, że jeździsz w konfiguracji 2x3S? Jeśli pakiet miał 8,8V po wyjęciu z modelu, to znaczy, że w czasie jazdy miał jeszcze mniej i rozładowałeś go bardzo mocno. Ustaw wyżej napięcie odcięcia - pojeździsz kilkanaście sekund mniej, ale nie rozładujesz tak pakietów.

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 8:30 am 

te pakiety mają zalecany próg odcięcia 3V na celę. Czyli powinieneś ustawić odcięcie na 9.5V na pakiet.

Robert

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 9:02 am 

Dokładnie tak mi też wyszło, że ok. 3,6V musiałby ustawić.

W moich innych zestawach (a mam jeszcze 4 komplety lipoli od 5000 do 8000mAh) - po zakończeniu jazdy - różnice między pakietami były zwykle na poziomie 0,05V, a na przykład nowo kupione Turnigy 3S 5000/35-45C po jeździe miały cele równiutkie z dokładnością do 0,01V - w zasadzie mógłbym je ładować bez balansera.

Problem taki, że mam wiele pakietów. Szkoda tych 0,6V. Musiałbym po każdej wymianie aku podłączać kontroler do laptopa i zmieniać ustawienia. Znalazłem tu charakterystyki: http://ibt-power.com/Battery_packs/Li_Polymer/Lithium_polymer_tech.html i o ile 0,4V to można jeszcze oddać, to widać, że przy dużych prądach ładowania ustawienie napięcia odcięcia na 3,6 może zabrać sporą część pojemności - a zauważcie, że wykresy na tej stronie są do prądu rozładowania na poziomie 2C, a my przecież w modelach rozładowujemy prądami na poziomie 20C i większych.

Dlatego pytam - czy taką różnicę można uznać za mieszczącą się w granicach normy. Czy kupując drugi komplet i parując je odpowiednio mam szansę trafić na podobne (czyli idealnie gdyby drugi komplet znowu miał "lepszą" i "gorszą").

Ewentualnie, czy jest szansa, że po kilku ładowaniach pakiety się "ułożą", czy raczej lepiej już nie będzie.

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 2:47 pm 

szczerze mówiąc imho nie warto. Różnica w oddanej pojemności przy rozładowaniu do 3.0V ogniwa a rozładowaniu do 2.7V ogniwa będzie jakieś 3-5% pojemności.

Natomiast żywotność pakietu spadnie o 30% tak na oko.

jeśli rozjeżdżają Ci się pakiety o wartość 0.4V to kalkulacja jest prosta 3 x 3.0V + (n-1) x 0.4V x 0.6 co daje jakieś 9.5V przy sporych prądach rozładowania.

Robert

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 8:00 pm 

Nie lubię nie do końca zbadanych tematów, więc ściągnąłem driver USB do ładowarki, podłączyłem ją do komputera i rozładowałem pakiety w warunkach laboratoryjnych (no powiedzmy domowych :)

Całe rozładowanie:
http://rybnet.pl/~falcon/photos/net/lipo/Tun_S3_5000_nano_rozladowanie_cale.jpg

A tutaj końcówka:
http://rybnet.pl/~falcon/photos/net/lipo/Tun_S3_5000_nano_rozladowanie_zoom.jpg

Widać jak ładowarka mając ustawione rozładowanie do 3V na celę zignorowała wskazania balansera i najsłabsze ogniwo osiągnęło 2.5V
W tym czasie najlepsze ogniwo miało jeszcze 3,34V.

Na szczęście obliczenia faktycznie nie są takie tragiczne. Przesunąłem się na wykresie do punktu w którym najsłabsze ogniwo ma 3.1V
i policzyłem sumę napięć. Wyszło 19,37V czyli 3,22 na celę.

Czyli jak dam dam odcięcie na 3,3V na celę, to zapewnię sobie całkiem dobry margines bezpieczeństwa w którym najsłabsza cela powinna mieć wciąż powyżej 3,1V

Przy okazji poznałem fajne narzędzie. Zrobię sobie teraz profile pozostałych zestawów, za rok będzie można porównać jak się starzeją lipole

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 9:51 pm 

no i pięknie a na pojemności też tracisz niewiele.

Robert

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 7:40 am 

Weź jeszcze pod uwagę, że rozładowywałeś bardzo małym prądem w porównaniu do jazdy. W modelu napięcie spadnie bardziej, bo prądy będą kilkanaście/kilkadziesiąt razy większe.

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 12:14 pm 

Biorę biorę, ale zakładam, że regulator mierzy napięcie obciążonej baterii, a te jest zawsze niższe niż baterii w stanie spoczynku. Więc jeśli pod prądem powiedzmy 40-50A regulator odetnie napięcie -
to po wyjęciu baterii z modelu zmierzymy prawdopodobnie napięcie o wiele wyższe niż 3.0V

Generalnie bardzo mnie ciekawi z jakimi prądami i napięciami mamy faktycznie do czynieni podczas jazdy, dlatego planuję zakup jakiegoś logera. Może coś polecicie?

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 12:30 pm 

Eagle tree chyba najlepsza opcja.

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 1:20 pm 

Chrószcz Sławomir napisał(a):
Biorę biorę, ale zakładam, że regulator mierzy napięcie obciążonej baterii, a te jest zawsze niższe niż baterii w stanie spoczynku. Więc jeśli pod prądem powiedzmy 40-50A regulator odetnie napięcie -
to po wyjęciu baterii z modelu zmierzymy prawdopodobnie napięcie o wiele wyższe niż 3.0V

Masz rację. Jednak jeśli jeden akumulator jest gorszy niż drugi, to im większy prąd, tym bardziej napięcia będą się rozjeżdżać.

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 1:45 pm 

Eagle Tree eLogger, polecam. Loguje prądy do 100A lub mocniejsza wersja do 150A. Ponadto można podłączyć czujniki temperatury, obrotów silnika i wiele innych czujników i modułów ale bardziej związanych z lataniem niż jeżdżeniem.

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 5:13 pm 

no ładnie... na eLoggera z akcesoriami można wydać tyle co na dobry model :)

Jest ciekawy, ale nie rozwiązuje mojego aktualnego problemu - bo nie pozwala logować napięć na poszczególnych celach.
Ale znalazłem coś takiego:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _2-8S_Lipo

Niestety ten nie loguje nic innego oprócz napięcia na celach. Za to jest stosunkowo tani i ma dobre opinie (chyba że złe kasują :)

Jeszcze poszukam.

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 6:15 pm 

Z kolei nie loguje prądu :)

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 7:33 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Z kolei nie loguje prądu :)

no... dokładnie to napisałem :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona