Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 6:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lip 05, 2010 12:10 pm 

Witam , jestem nowy :)
Mam kilka pytań dotyczących modeli spalinowych ( do tej pory używałem tylko elektrycznych ) jeżeli zadaje głupie pytania lub bedące na nie odpowiedzi na forum to przepraszam , a więc szykuje się do kupna jakiegoś nie drogiego modelu spalinowego ( na początek ) typu off-roader
i z powodu małej wiedzy a ogromnej chęci posiadania takiej zabawki mam kilka pytań:
1. Co jaki czas przeczyszczać filtr powietrza ? i w jaki sposób go czyścic ?
2. Jak dociera sie silnik ?
3. Jak konserwowac silnik ?
4. Na co szczegolnie zwracac uwage kupując model typu monster-truck ?
Myśle ze na teraz do puki jeszcze nie posiadam modelu to ,to wszystko :)
Ogolnie jeśli macie jeszcze jakieś porady dla osoby początkującej to też napiszcie :D
Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 12:26 pm 

AD:
1 - filtr powietrza czysci sie po kazdym jezdzeniu - zajmuje to 30 sekund. Zdejmujesz zewnętrzną gąbkę ( suchą , o ile masz takowy filtr ) , zdejmujesz wewnętrzna gabkę - mokrą od olejku . Obie "pierzesz" w reku , odrobina mydla, bierząca woda i suszysz. po wyschnięciu nasaczasz w reku wewnętrzną gąbkę, zew. pozostawiasz suchą ( wyłapuje większe syfy )
2 - szkól jest kilka, ale np. ta : http://www.shaft.pl/docierac-silnik-pm-6.html jest jak najbardziej OK
3 - po jezdzie , kiedy jeszcze silnik jest goracy , staraj sie ustwic tłok w dolnej pozycji ( łatwo to wyczuc , nie ma takiej kompresji ) - tak stygnąc sa mniejsze szanse na uszkodzenia związane z kurczliwoscią stygnących metali znajdujących sie w silniku . PO powrocie do domu : czyscisz gniazdo swiecy ( bez jej wykrecania ) , np pędzelkiem, odkręcasz swiece , kapiesz kilka kropel oleju ARO i pociągasz kilka razy szarpanka,zeby sie ladnie rozprowadzil. Wkrecesz swiece i silnik jest zakonserwowany
4. nie mam pojęcia, nie miałem monstrków :)

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 12:34 pm 

Aha wielkie dzieki za odpowiedź , ale jeszcze co do tej konserwacji silnika: Gdzie kupie taki olej i w jakiej cenie ? co do wykrecania świecy to niektórzy na youtube wykręcali swiece i nalewali paliwa , mozna tak ?
a co do tego mycia filtra to po jego umyciu i wysuszeniu czym go nasączyć ? bo nie napisaleś :D

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 1:07 pm 

poczytaj wątki dla poczatkujących , porady na stronach modelarskich - sporo tam sie dowiesz

wszelkie potrzebne oleje dostaniesz w kazdym sklpeie modelarskim
na poczatek kup :
- ARO - after run oil , ktorym zalewa sie silnik
- AFO - olej do filtra powietrza , mozesz tez kupic rycyne w aptece ( 1/5 ceny )

nie zalewaj silnika paliwem - paliwo ma w sobie rozne skladniki,nie tylko olej, ktore moga spowodowac korocje w silniku

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 1:08 pm 

killzone napisał(a):
Gdzie kupie taki olej i w jakiej cenie ? [...]
a co do tego mycia filtra to po jego umyciu i wysuszeniu czym go nasączyć ?

ARO do konserwacji silnika:

http://allegro.pl/item1101408100_after_ ... h_r_c.html

AFO do nasączania filtra:

http://allegro.pl/item1101408127_air_fi ... owych.html

Nasączasz dość obficie, ale tak, żeby z niego nie ciekło. Ja zawsze lekko ściskam go i sprawdzam, czy nie jest za dużo.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 1:25 pm 

killzone napisał(a):
... Ogolnie jeśli macie jeszcze jakieś porady dla osoby początkującej to też napiszcie :D

http://www.youtube.com/user/HPIpl#grid/ ... 7B9496BD3A

PostNapisane: Pn lip 05, 2010 2:07 pm 

Ok wielkie dzieki wszystkim :) jakby co to jeszcze bede pytac :D

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 9:24 am 

1. Nie trzeba co jazdę czyścić i nasączać od nowa, zbankrutujesz na oleju :) Wszystko zależy od stopnia zabrudzenia gąbki. Oczywiście najlepiej zmieniać filtr na nowy po każdej jeździe, ale to już wiąże się z większymi kosztami :)
Wystarczy dobry olej typu Ultimate do wewnętrznej gąbki i do zewnętrznej i dzięki temu zmieniasz/myjesz/nasączasz tylko zewnętrzną warstwę bo środkowa pozostaje czysta. I nie słuchaj żadnych bzdur że silniki gorzej chodzą itp. Jak już musisz umyć to miska, ciepła woda, proszek do prania i ściskasz, płuczesz, szorujesz gąbkę aż będzie w miarę czysta. Potem decydujesz czy trzeba od nowa nasączać, czy nie ma potrzeby (np. olej Ultimate zostaje mimo wszystko w gąbce i czasami nie ma potrzeby nasączania ponownego, czasami trzeba troszeczkę dolać). Aha i pamiętaj, że mając tylko 1 wklad, szybko go zatyrasz tym myciem itp. więc dobrym pomysłem jest kupno 3-4 dodatkowych gąbek. Co do ilosci oleju - nasączasz obficie, potem owijasz w papier i ściskasz kilka razy - papier wchłania nadmiar oleju, ponieważ silniki mogą się przylewać, jeśli będzie go za dużo.

2. Docieranie z Shafta jest ok.

3. Najlepsze dla silnika nie jest żadne zalewanie ARO czy czymśtam tylko przede wszystkim odpowiednia eksploatacja, regulacja itp i na tym powinieneś się skupić. Możesz kupić sobie ten olejek ARO, ja go osobiście już nie stosuję, jeżdżę praktycznie co tydzień, w paliwie jest trochę oleju więc daje radę :)Jeśli ma stać jakoś strasznie długo to ok. Ale Ty możesz wlewać. Jak masz brudne gniazdo, prosty sposób - wykręcając świecę przewróc model do góry nogami albo na bok - grawitacja Ci pomoże. Potem możesz nabrać ARO do strzykawki i wlać 3-4 krople bezpośrednio na tłok - z butelki nie zawsze wyjdzie to trafienie w otwór :)

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 11:38 am 

Wiktor, to Ty chyba lejesz ten AFO na litry, bo mi butelka za 20 plnów styka na pół roku :)

nie odradzaj lania ARO - Ty jezdzisz co tydzien , ale chlopak zostawi model na miesiac i moze mu to nie pomóc w przedlużaniu żywotnosci motórka

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 3:34 pm 

No mi właśnie nie, kupiłem już 4 od kwietnia.
Nie odradziłem, tylko napisałem, że nie ma potrzeby lać po każdej jeździe ;)

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 3:54 pm 

no to masz chłopaku spust z tym AFO :D

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 5:41 pm 

Dzieki za odpowiedzi , ale niestety gdy przeczytałem wasze komentarze doszłem do wniosku , ze chyba nie dam rady z tym wszystkim ,
modele elektryczne są bardzo łatwe w obsłudze itd. ale spalinowe to już co innego. Poprostu boje sie ze za chwile zepsuje ten model i wydam pieniądze w błoto. Jak myślicie ? jestem całkowicie zielony co do tego tematu.

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 5:46 pm 

wszyscy doradzaja aktualnie elektryki , takze off-roadowe
moce silniczków bezszczotkowych poszly do przodu, ich ceny spadły i mozna całkiem fajnie śmigac takim elektrykiem

faktycznie mniej tam rzeczy do zrobienia

ale...gdzie ten zapach spalin ? :)

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 5:51 pm 

i tu tkwi problem ahh ten zapach spalin i głos silniczka :D to dlatego nie chce nastepnego elektryka.

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 5:56 pm 

a tutaj to Ci juz nie pomozemy :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona