Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 2:35 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn cze 21, 2010 12:01 pm 

nie wiem czy tylko mnie, ale te stickers'y od czujnika prędkości to za nic się nie chcą przykleić trwale do i ciągle je muszę poprawiać.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 1:26 pm 

KiT napisał(a):
nie wiem czy tylko mnie, ale te stickers'y od czujnika prędkości to za nic się nie chcą przykleić trwale do i ciągle je muszę poprawiać.

Wystarczy lekko posmarować obrzeża stikersów "cyjanopanem".

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 2:47 pm 

No a u mnie stwierdziłem znaczne przekłamania jeśli chodzi o temperaturę i to nawet o 20 stopni w górę.!!
Czujnik założony jak mówi instrukcja.Temperatura potrafi pokazać 140 stopni !!! a termometry pokazują ok 120 ;/
Niestety przestałem korzystać z pomiaru temperatury w tej apce a szkoda.Głównym czynnikiem by ją kupić był właśnie fakt możliwości kontroli temperatury na wyświetlaczu Apki.Niestety lipa :(

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 3:55 pm 

Gorzej byłoby gdyby silnik miał 140*C a termometr pokazał 120*C.
Wsadź czujnik do wrzącej wody i sprawdź czy pokazuje 100*C.

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 5:24 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Gorzej byłoby gdyby silnik miał 140*C a termometr pokazał 120*C.
Wsadź czujnik do wrzącej wody i sprawdź czy pokazuje 100*C.

3 termometry różne pokazywały ok 120 a czujnik 140 ;/
Z wodą nie pomyślałem,może faktycznie to będzie dobry test na sprawdzenie ;)

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 10:57 pm 

Jak czujnik we wrzątku pokaże 100C to paradoksalnie stawiam na poprawny pomiar czujnika, szczególnie jeśli termometry są bezdotykowe a miejsce pomiaru nimi nie jest matowym aluminium w naturalnym dla niego kolorze.

Robert

PostNapisane: So lip 10, 2010 7:14 pm 

Albo po prostu pomyśl nad lepszym zamocowaniem czujnika...
Ludzie korzystają z tego normalnie i przekłamanie wynosi do 5*.

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 11:50 am 

witam
mam też tą apke i mam tak samo jak kolega
temperatura o 20 stopni wyższa niż na podczerwień
zrobię test z wodą i zobaczymy
ale zakładałem do 2 różnych silników i jest tak samo
a może jest jakiś sposób na kalibracje tego czujnika ??
pozdrawiam
Adam

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 9:26 pm 

Do kolegów "wicher123" i "spayky".
Zrobiłem krótki test w ciągu kilku minut - jeszcze raz z losowo wybranym czujnikiem:
- pozostawionym na "wolnym" powietrzu - 28*C - tyle co w moim pokoju przy obecnych upałach,
- wsadzonym pod pachę - 36*C - tyle co u zdrowego człowieka,
- wsadzonym do szklanki z wrzątkiem - 99*C - tuż po zaparzeniu herbaty i nie jest to "paradoks" tylko norma (do Roberta),
- wsadzonym do naczynia z lodem - 1*C - tuż po wyjęciu z zamrażalnika.
Podobne wyniki otrzymałem również testując czujnik temperatury aparatury Nomadio NOM100.
Minęły dwa tygodnie od postu pierwszego i tydzień od postu drugiego - rozumiem, że nie mają kuchenek i lodówki - ale pachy to na pewno mają.

PS.
Uprzedzam, że czujnik obrotów DX3S też pokazuje poprawnie obroty - takie same jak hamownia i cyfrowy obrotomierz.
Proponuję więc nie pisać "rewelacji" bez uprzedniego wiarygodnego testu porównawczego.

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 9:44 pm 

Drogi Janie Matukin..
Po pierwsze pożyczyłem czujnik koledze to i nie miałem jak sprawdzić niestety ale tak teraz sobie myślę,co z osobami które nie mają tej aparatury i korzystają z termometrów modelarskich np HPI (jaki i ja posiadam) Jeśli u mnie Apka pokazywała ok 140st a termometry 5 kolegów(doświadczonych modelarzy) ok 120st czyli każdy z ludzi mających termometry przegrzewa swoje silniki tak albo dodaje do wskazań ok +20 stopni? Nie jest to dziwne dla Ciebie?
Ostatnio widziałem gdzieś film z zawodów, też zawodnicy mieli termometry czyli co? Żałować ich mam bo niestety każdy z nich przegrzewał silnik gdyż Apka tylko pokaże jego prawidłową temperaturę??

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 10:12 pm 

wicher123 napisał(a):
...Nie jest to dziwne dla Ciebie?...

Niekoniecznie - jest to problem producenta i metody pomiaru.
Odniosłem się do wartości liczbowych jakie podałeś i "zderzyłem" je z wynikami moich "badań".
Wrzątek i kostka lodu nie kłamią.
Dodam, że mniejsze różnice są w pomiarach temperatury silnika BLS tuż po biegu.
Czujnik umieszczony wewnątrz silnika wskazywał 80*C, a "termometr" przyłożony do obudowy - 67*C.
Twój wybór jakiemu urządzeniu zawierzysz.

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 10:30 pm 

Jan Matukin napisał(a):
wicher123 napisał(a):
...Nie jest to dziwne dla Ciebie?...

Dodam, że mniejsze różnice są w pomiarach temperatury silnika BLS tuż po biegu.
Czujnik umieszczony wewnątrz silnika wskazywał 80*C, a "termometr" przyłożony do obudowy - 67*C.
Twój wybór jakiemu urządzeniu zawierzysz.

Czyli rozumiem,że wszystkie osoby korzystające z termometrów mają pecha,zawsze będą mieć przekłamania jeśli chodzi o temp. Spoko ;) hehe

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 8:52 am 

spayky napisał(a):
witam
mam też tą apke i mam tak samo jak kolega
temperatura o 20 stopni wyższa niż na podczerwień
zrobię test z wodą i zobaczymy
ale zakładałem do 2 różnych silników i jest tak samo
a może jest jakiś sposób na kalibracje tego czujnika ??
pozdrawiam
Adam

Koledzy przyznaję całkowitą rację, ta cała telemetria ze SPEKTRUM to lipa :P :? Dobrze że dałem za to niewiele na ebay bo gdybym kupił w polsce i zapłacił kilka stów to sprzedawca nie miałby ze mną łatwo - zatrułbym na śmierć aż oddał by kasę a ja zwrócił towar. Kupiłem zestaw z dwoma czytnikami na trzy modele - osobny do logowania na moduły nadawcze SPEKTRUM:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 11d4e.html

To samo, mam trzy czujniki i osobne kostki do których sie je wpina, podobnie jak u Was wszystkie czujniki pokazują średnio 10-20c więcej niż powinny - TO JEST FAKT I NIC NIE POMOŻE !
Mało tego to jedna z kostek ma chyba uwalone coś z pomiarem napięcia ponieważ pokazuje tyle:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7bc25.html
a jak się podepnie miernik to jasno widać że jest na odbiorniku 6,2/6,5 volta i tyle w tym temacie :x
Widziałem też u kolegi Bartka J. na zawodach w Łodzi że korzystał z tej samej telemetrii co ja i miał podobny problem więc zdemontował. Wielka szkoda że producent nie przyłożył się zbytnio do tolerancji jaką mają czujniki albo po prostu robią to w chinach :lol:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 4:01 pm 

A co najlepsze to ja ją kupiłem TYLKO dlatego że ma czujnik temperatury. W innym wypadku w ogóle bym jej nie brał pod uwagę :(
Niestety dałem się nabrać i tyle.Powiem tak, jest ona naprawdę fajna i jestem zadowolony oprócz tego że nie korzystam z czujnika temp i tyle.
Mam jeszcze pytanie do Was. Koledzy mi mówili że do samochodów Offroad nie ma sensu używać innych czujników typu np obrotów czy prędkości bo kurz brud itp spowoduje że długo to nie pochodzi.Zgadzacie się z tym,że te czujniki to tylko do samochodów Onroad?

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 5:10 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Do kolegów "wicher123" i "spayky".
Zrobiłem krótki test w ciągu kilku minut - jeszcze raz z losowo wybranym czujnikiem:
- pozostawionym na "wolnym" powietrzu - 28*C - tyle co w moim pokoju przy obecnych upałach,
- wsadzonym pod pachę - 36*C - tyle co u zdrowego człowieka,
- wsadzonym do szklanki z wrzątkiem - 99*C - tuż po zaparzeniu herbaty i nie jest to "paradoks" tylko norma (do Roberta),
- wsadzonym do naczynia z lodem - 1*C - tuż po wyjęciu z zamrażalnika.
Podobne wyniki otrzymałem również testując czujnik temperatury aparatury Nomadio NOM100.
Minęły dwa tygodnie od postu pierwszego i tydzień od postu drugiego - rozumiem, że nie mają kuchenek i lodówki - ale pachy to na pewno mają.

PS.
Uprzedzam, że czujnik obrotów DX3S też pokazuje poprawnie obroty - takie same jak hamownia i cyfrowy obrotomierz.
Proponuję więc nie pisać "rewelacji" bez uprzedniego wiarygodnego testu porównawczego.

No to panie Janku skoro DX3S wskazuje temperatury takie jak naukowe dowody ale nadal się wypisuje głupoty na forum, że źle wskazuje bo może IR pokaże temperaturę wrzenia wody 80C i będzie on wiarygodny dla wszystkich modelarzy tylko dlatego, że wszystkie tutoriale na internecie, wszystkie fachowe porady docierania silników były mierzone za pomocą termometrów IR to niech tak pozostanie , a nikt sobie nie wziął pod uwagę że w takim wypadku silniki mogą faktycznie pracować na prawidłowych wskazańach termometrów bezdotykowych ale nie jak internet zalecał do średnio 125C przy IR a bezdotykowy pokaże nam faktyczną i prawdziwą temperaturę 140C np. i będzie to temperatura jak najbardziej prawidłowa do funkcjonowania każdego silnika spalinowego... Ludzie, snujecie teorie wyssane z palca jak macie potwierdzone dowody chyba, że to nauka się myli a modelarze nigdy przenigdy bo tak jest napisane w google i tyle :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona