Generalnie są 4 typy akumulatorków NiCd (Niklowo-kadmowe), NiMH (niklowo-metalowo-wodorowy) <---- Te są starszymi akumulatorami, przed pierwszym użyciem trzeba je
uformować, posiadają też efekt pamięci, najprościej mówiąc, trzeba je po każdym użyciu rozładować i naładować- nie można ich doładowywać, gdyż zmniejszą swoją maxymalną pojemność. Szybko również tracą pojemność podczas leżenia. TO były aku Niklowe. Teraz lepsze, nowsze akumulatory LiPo i LiFe. Nie trzeba ich formować, można je doładowywać, kiedy się chce i mało tracą na pojemności podczas dłuższego nie użytkowania. W nich natomiast trzeba kontrolować napięcie. w LiPo napięcie nie może spaść poniżej 3V/cela, a dla LiFe 2V/cela. LiFe jest bezpieczniejszym akumulatorem od LiPo (były przypadki, gdzie od złego użytkowania LiPo zapalał się, ja nie straszę tylko uprzedzam, sam nigdy z nich nie korzystałem)
Polecam zapoznać się z
tym tematem

Co do ładowarki to polecam Turnigy Accucel 6, gdyż jest tania, naładuje wszystkie typy akumulatorów, jest łatwa w obsłudze i z pewnością wystarczy do E-Firka

Jak widać posiadam ten model i jestem bardzo zadowolony. Mam w/w ładowarkę oraz pakiet Turnigy LiFe 2S2P o napięci 6.6V i jest super do tego modelu. Daje kopa i szybkość.
Możesz również poszukać jakiegoś LiPo'a, ale pamiętaj, że std. regulator w Firestormie obsłuży tylko 2S (2 celowy) aku LiPo, bo może on przyjąć max 7.4V.
Jakbyś, czegoś nie wiedział pisz GG 5508782 ^^
P.S
Jeżeli się pomyliłem, proszę o poprawienie mnie przez bardziej doświadczonych modelarzy