Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 12:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 11:22 pm 

Ręce opadają i już nie wiem czy się śmiać, czy płakać.
Ludzie, to Wy, żeby napisać jedno lub dwa zdania na krzyż potrzebujecie słowników ortograficznych wbudowanych w przeglądarki. Mi, by było wstyd się przyznać do tego. Rozumie, że sprawdzanie pisowni przydaje się gdy połkniemy jakąś literę w pisaniu na klawiaturze, ale, żeby pisanie, dla przykładu: rzaba, nie raziło piszącego w oczy, to już jest masakra.
Co to w ogóle za durne tłumaczenie? Napisałem „stół” albo „usmy” bo mi nie podkreśliło błędu albo pisałem z telefonu. Proponuję odstawić na parę lat komputer, model i zabrać się za czytanie książek albo przeglądnąć sobie zeszyty z 4 klasy szkoły podstawowej.
Może zamiast usuwać liczniki postów, wymusić przesyłanie skanu świadectwa ukończenia szkoły podstawowej przy rejestracji.
Bender napisał(a):
chyba nie?
Mod, ma powinien poprawić posta ewentualnie napisać w poście o tym że autor ma pracowac nad ortografią i ostrzegać a nie USUWAĆ POSTY
tak samo jak Gensior używam słownika w przeglądarce, i nie zawsze jest zaznaczony błąd
Takie działanie moda to wg. mnie przerost ambicji (tego posta też usuniesz? po skrócie wg jest "." )

Nie ma to, jak kopać dołek pod sobą.
Bender i inni również, zacznijcie czytać Swoje posty po napisaniu. Czy naprawdę nie brakuje Ci w tym zdaniu przecinków? Przed „że”, przed „a” stawiamy przecinki. Za to przed „i” stawiamy wtedy, gdy już to jest np., drugie z kolei „i”.
Mając na koncie takie „kwiatki”, nie pogrążałbym się jeszcze bardziej pisząc w tym miejscu takie rzeczy.
Zastanów się, czy może działanie moderatora, to nie po prostu objaw zmęczenia czytaniem postów, które z j. polskim nie mają nic wspólnego.
Co do licznika postów, to nasuwa się pytanie, co on, tak na prawdę wnosi? Bo jeśli ma on nam mówić o tym, jak dużą wiedzę dany forumowicz posiada, to posty typu: „ :D ”, „He, he” i tym podobne powinny być powodem do przyznania ostrzeżenia, a myślę, że są tacy, których połowa postów tak wygląda.
Wzorem z innych forów, może lepiej byłoby wymienić licznik postów, na licznik „pomógł”.
Tylko, że w tym przypadku, rozpoczęcie przyznawania punktów, za pomocne odpowiedzi po tylu latach działania forum, byłoby krzywdzące dla „starszych” stażem użytkowników, którzy nie jeden raz wykazywali się ogromną wiedzą na tematy związane z tym forum.
Według mnie, niektóre zachowania i postawy powinny być piętnowane, a nie przemilczane.

Pozdrawiam.

P.S.
Do KiT-a, właśnie przeczytałem Twojego posta na forum ogólnym. Różnica w ilości napisanych postów ogromna, ale myślenie podobne.
Chyba zaglądaliśmy na podobne fora, pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 22, 2010 12:07 am 

Problem w tym że ludziom nawet nie chce się sprawdzić w wordzie lub innym edytorze poprawności ortograficznej tego co napisali. Co gorsza nie myślą jak piszą i nie zwracają uwagi że dany wątek czytają przeważnie laicy którzy mają problem z nazewnictwem fachowym.
Sam jestem dyslektą (prawdziwym nie maturalnym) ale każdy watek sprawdzam w edytorze i potem kilka razy czytam powoli poprawiając błędy i stylistykę. Zastanawiam się czy wszystko jest zrozumiałe. Jak temat jest skomplikowany staram się pisać w punktach łatwiej to zrozumieć i łatwiej innym odpowiadać.

Jestem za kasowaniem bezsensownego bełkotu na forum bo ostatnio jest go tu dużo.
Jestem za karaniem totalnego analfabetyzmu.
Jestem za tym żeby pod licznikiem były wyświetlane ostrzeżenia. Mogły by się kasować automatycznie na przykład po roku.
Jednak uważam że niema sensu likwidować licznika. Jest to wykładnia wartości i stażu na forum. Może lepiej za ostrzeżenia kasować część licznika.

Ps. Pamiętajcie Admin to człowiek pracujący charytatywnie na forum. Nie może każdemu poprawiać błędów lub dokładnie opisywać co i jak. Bycie na forum nie zwalnia nikogo od myślenia.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Cz kwi 22, 2010 2:00 pm 

vic_firth napisał(a):
Ludzie, to Wy, żeby napisać jedno lub dwa zdania na krzyż potrzebujecie słowników ortograficznych wbudowanych w przeglądarki. Mi, by było wstyd się przyznać do tego. Rozumie, że sprawdzanie pisowni przydaje się gdy połkniemy jakąś literę w pisaniu na klawiaturze, ale, żeby pisanie, dla przykładu: rzaba, nie raziło piszącego w oczy, to już jest masakra.
Co to w ogóle za durne tłumaczenie? Napisałem „stół” albo „usmy” bo mi nie podkreśliło błędu albo pisałem z telefonu. Proponuję odstawić na parę lat komputer, model i zabrać się za czytanie książek albo przeglądnąć sobie zeszyty z 4 klasy szkoły podstawowej.

Przynajmniej ja, używam przeglądarki ze słownikiem właśnie po to, żeby wyłapywała najczęściej literówki, chociaż i błędy ortograficzne się zdarzają, jednak nie takie jak piszesz typu "usmy". Jakby co "stół" jest napisane poprawnie, "stuł" jest niepopranie...
Dla mnie nie jest to powód do wstydu.

I wierzcie lub nie, nie jestem jednym z tych którzy chodzą w dresikach i puszczają "tehno" na ulicy.
Książki też czytam...

PostNapisane: Cz kwi 22, 2010 3:27 pm 

Gensior napisał(a):
Jakby co "stół" jest napisane poprawnie, "stuł" jest niepopranie...

Człowieku powaliłeś mnie kolejny raz na łopatki. To, że umiesz czytać już udowodniłeś, lecz to, że umiesz pisać - niekoniecznie. Jeżeli Twój udział na forum ma polegać na pisaniu postów, których przesłania ciężko się dopatrzyć - zastanów się, czy w ogóle warto tracić czas na tym forum. Czas swój i osoby, która próbuje dociec co miałeś na myśli pisząc jakąkolwiek odpowiedź na zadane wcześniej pytanie.

PostNapisane: Cz kwi 22, 2010 3:48 pm 

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie uważam, że korzystanie ze słownika to wstyd, bo w końcu wszystko jest dla ludzi. Stwierdzenie: "robię błędy bo przeglądarka mi ich nie poprawiła" jest dla mnie trochę „pod prąd” mówiąc łagodnie.
Gensior – cytując mój post udowodniłeś tylko, że było mi naprawdę trudno napisać wyraz z błędem, mimo tego, że bardzo chciałem. Chodzi o nawyk. Albo zna się podstawowe zasady ortografii j. polskiego i budowy zdań, albo nie i kropka.
Nikogo nie zamierzam oceniać i nie będę więcej udzielał się w tym wątku, bo i tak jest to bezcelowe, niczego nie zmieni i każdy wie swoje. Co najważniejsze, jakbym chciał omawiać gramatykę i ortografię j. polskiego to zarejestrowałbym się na forum polonistów.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano Cz kwi 22, 2010 7:58 pm przez Marek Kiełbusiewicz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz kwi 22, 2010 6:18 pm 

Dawid Głowacki napisał(a):
Gensior napisał(a):
Jakby co "stół" jest napisane poprawnie, "stuł" jest niepopranie...

Człowieku powaliłeś mnie kolejny raz na łopatki. To, że umiesz czytać już udowodniłeś, lecz to, że umiesz pisać - niekoniecznie. Jeżeli Twój udział na forum ma polegać na pisaniu postów, których przesłania ciężko się dopatrzyć - zastanów się, czy w ogóle warto tracić czas na tym forum. Czas swój i osoby, która próbuje dociec co miałeś na myśli pisząc jakąkolwiek odpowiedź na zadane wcześniej pytanie.

Fajnie wiedzieć, że masz ze mnie taką radochę:)
Przyznaje, że po prostu nie przeczytałem po raz kolejny swojego postu i nie zauważyłem literówki - pominąłem "w".
Nie wydaje mi się jednak, żeby było to niezrozumiałe, zresztą nawet w tym wątku da się znaleźć podobne literówki, które przynajmniej mi nie przeszkadzają. Ale forum nie czytam tylko ja, więc będę starał się nie robić nawet najmniejszych błędów:)

Gdyby ktoś nie wiedział, to chodziło mi o "niepoprawnie"...

PostNapisane: Cz kwi 22, 2010 8:22 pm 

Piotrek-KRK wrócił? :mrgreen:

PostNapisane: Pt kwi 23, 2010 2:30 pm 

Bender, kilkakrotnie miałeś zwracaną uwagę za to, jakie błędy robisz. Nie oczekuj, że modzi będą je za ciebie poprawiać.

Jak widzicie coś nie tak, to istnieje przycisk zgłoś. Warto zacząć go używać.

PostNapisane: So kwi 24, 2010 10:10 pm 

przez PM'a? nigdy....

PostNapisane: So kwi 24, 2010 10:23 pm 

Nie przez PM, na forum, w postach. Robiąc tak rażące błędy okazujesz brak szacunku dla rozmówców.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2