Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 11:22 pm

Autor
PostNapisane: N kwi 04, 2010 9:38 pm 

Witam. Mam Traxxas Slash + Mamba + LiPo 400mah + Turnigy accucel-6. Elektryk mi nie wystarcza, więc chciałbym przesiąść się na jakąś dobrą spalinówkę, tyle teraz jaką?

Pierwszym problemem jest to, czy sprzedawać wszystko, czyli auto, akumulator i ładowarkę? Czy może będę potem potrzebował LiPo i dobrej ładowarki przy spalinówce?

Ile musiałbym wydać na auto które będzie w osiągach podobne do Slasha? Najbardziej interesują mnie monstery, a nie żadne truggy. Czy Savage jest dobry na początek?

Co będę jeszcze potrzebował prócz auta i paliwa?

Może poleci ktoś jakąś dobrą aukcje na allegro? Ważna jest dla mnie cena. Czy zmieszczę się w 1300zł z używanym autem i osprzętem do niego?

Proszę o rady
Pozdrawiam

PS
Jeszcze jedno ważne pytanie. Czy auta spalinowe są bardzo awaryjne? Ja w slashu przez 2 miesiące wymieniłem 3 razy zwrotnice, raz zębatkę i po kilku jazdach jest znowu do wymiany. Nie mam sklepu w mieście, więc muszę wszystko zamawiać z sieci, a z przesyłką wychodzi niestety drogo.

GG:5569666

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 04, 2010 9:43 pm 

Kupujesz na zapas :wink:
Ładowarka się przyda - taki pakiecik nie
AFRO, olej do filtra, grzałkę do świecy - tyle wiem, ale napewno coś jeszcze :wink:

PostNapisane: N kwi 04, 2010 9:56 pm 

Problem w tym że spaliny są ogólnie trudniejsze w eksploatacji więc się zastanów czy dobrze robisz i czy nie lepiej zainwestować w lepszego elektryka.
Ładowarka zawsze potrzebna ale resztę osprzętu będziesz musiał najprawdopodobniej dokupić. Grzałkę, pakiet do odbiornika i roto, olej do filtra i silnika, paliwo. Do tego trzeba pamiętać o tym ze silnik jak dbasz to wytrzyma 20-30 litrów a jak nie umiesz to po 2-3 możesz go zabić. Za to masz autko który robi Brummm.... A to zupełnie inna przyjemność z jazdy niż elektryk który bije na głowę osiągami spaliny.

Co do sava to rasowy MT. Jednak żeby dobrze jeździł trzeba trochę kasy w niego wpompować.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: N kwi 04, 2010 10:11 pm 

A to brumm czasami sie przydaje :wink:

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: N kwi 04, 2010 11:06 pm 

Wstyd przyznać, ale mi głównie chodzi o to "bruum" :P Jaki byście polecili podwozie 4WD mało awaryjne? Sprzedałbym Slasha ze starą elektroniką (silnik i regulator) i może bym nie musiał dużo dokładać skoro miałbym już mambę, dobry pakiet i ładowarkę.

Jest coś takiego w okolicach 500zł? Czyli tylko auto + servo?

GG:5569666

PostNapisane: N kwi 04, 2010 11:29 pm 

verona napisał(a):
Wstyd przyznać, ale mi głównie chodzi o to "bruum" :P
Jest coś takiego w okolicach 500zł? Czyli tylko auto + servo?

Na ja akurat tu Cię rozumiem, też lubię brrrruuuum a do elektryków nie mogłem się przekonać. Po jakimś czasie złozyłem sobie podwozie 1:10 na bezszczotce+Lipo i rzeczywiście zabawa jest przednia. Najlepiej mieć jedno i drugie ale oczywiście do tego potrzebne są fundusze. Radzę jednak dobrze zastanowić się nad sprzedażą modelu bo może się okazać że kwota którą za niego otrzymasz wystarczy ci jedynie na dobre podwozie MT ale bez silnika a gdzie reszta akcesoriów żeby jeździć ? . :wink: Może lepiej spokojnie zbierać pieniążki i za kilka miesięcy kupić sobie konkret spalinę kompletną RTR a nie sprzedawać za bezcen dobry model elektryczny z mambą. Z moich obserwacji obecnego rynku uzywanych modeli wynika że przy sprzedaży każdego prawie konkretnego podwozia traci się prawie połowę jego wartości sklepowej. :(
Z model dostaniesz 700-1000zł a za to nie kupisz dobrej klasy MT. Jak wspomniał wyżej XAX w savage żeby to jeździło i nie psuło się trzeba liczyć dodakowy 1000zł w tunning do podstawowego podwozia.

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Wt kwi 13, 2010 2:42 pm 

do MTA4 4.6/ MGT 4,6 nie trzeba tunningu zeby super jezdzil. Model ~1300 + paliwo + ze 2 swiece na zapas + ARO (after run oil) + AFO (air filter oil - lub olejek rycynowy) i śmigasz. Model jest pancerny

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

PostNapisane: Wt kwi 13, 2010 5:56 pm 

Więc tak, wytrzymałość modelu (czytaj, samego podwozia) jak i awaryjność modelu nie jest zależne od napędu, a od tego, w co i z jaką siłą przywalimy. Ja na Twoim miejscu nie pozbywałbym się elektryka, bo możesz się zdziwić jak bardzo różni się używanie nitro od elektro. Przyzwyczajenie, że przychodzisz na plac, POWER ON i cieszysz się jazdą do padnięcia aku, odejdzie w siną dal. Może być tak, że zamiast jeździć będziesz regulował silnik, bo wczoraj chodził zaje…, a dzisiaj gaśnie co chwile. Ja akurat tak miałem, wychodziłem z bratem pojeździć, tylko, że brat jeździł, a ja marnowałem paliwo na regulację silnika, a jak juz wyregulowałem to rozsypały się np, łożyska w ataku. Niestety przekonałem się, że silnik silnikowi nierówny i nawet doświadczeni modelarze rozkładali przy nim ręce. Ja mam takie dni, że nigdy bym nie zamienił nitro na elektro, tym bardziej, że napęd nitro to dla mnie cała istota posiadania modelu, ale czasami zazdroszczę właścicielom elektro.
Pomijając cały aspekt regulacji silnika, jedni to robią lepiej, drudzy gorzej, jak i właściwego dotarcia, które ma wpływ na przyszłościowe działanie naszego silnika, musisz sobie uświadomić, że w napędzie nitro jest kilka podzespołów, które mogą się z sekundy na sekundy posypać, a bez których dalej nie pojedziesz.
Pierwszy, to szarpanka, nigdy nie wiesz kiedy pęknie Ci sprężyna, wtedy idealnym rozwiązaniem jest starter box, a szarpankę mieć tak na wszelki wypadek. Drugi to one-way, który może zacząć się ślizgać i z odpalenia nici, trzeci to klocki sprzęgła, które się np., spalą i przykleją się do ataku, mogą też paść łożyska w silniku jak i w ataku, no i jeszcze świeca.
Generalnie uważam, że idealnym rozwiązaniem jest posiadanie i nitro, i elektro. Dlatego zakup spaliny jak najbardziej, sprzedaż elektro raczej nie.
Pozdrawiam.