Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 11:32 pm

Autor
 Tytuł: Felgi ???
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 9:51 pm 

Mam do was dwa pytania :

1. Co sądzicie o tych felgach ???
2. Dlaczego tyle kosztuja ???

To sa linki do felg :

1. http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXFEC9&P=0

2. http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXFED0&P=0

3. http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXGDS3&P=0

4. http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXGDS4&P=0

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2004 10:55 pm 

Kosztuja, poniewaz sa toczone z aluminium a nie odlewane z plastixu.
Sa to raczej felgi do modelu na wystawe a nie do jazdy. Bardzo latwo je uszkodzic i sa nienaprawialne. Sa tez ciezsze od plastikowych co pogarsza prace zawieszenia (wieksza masa nieamortyzowana).

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2004 12:32 am 
-=ADA$=-

pozatym co powiedzial Kuba ( wszystko prawda) to kosztuja tyle bo sa Hardcore Racing,

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2004 10:00 am 

Witam

Mam aluminiowe felgi w MT, wprawdzie z INTEGY ale nie jestem z nich zadowolony, bardzo cieżko przykleic do nich opony, praktycznie po każdej jeżdzie nadają sie do ponownego klejenia, a próbowałem różnych CA. A po wygięciu jednej z felg musiałem ją zawieść do firmy zajmującej sie prostowaniem felg samochodowych.
Tak więc dwa razy się zastanów niczym się na takie felgi zdecydujesz.

Rafał

www.tornado-team.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2004 11:03 pm 
-=ADA$=-

jedna rzecz mi nie pasuje w rozumowaniu Kuby, moze mi to wytlumaczy. Mowisz nieamortyzowana masa, i masz racje ale to jest plus raczej, dlaczego? obniza znacznie srodek ciezkosci, duza czesc masy ( felgi) nie jest przenoszona w zakrecie ( chassis roll) czyli mniejsza szansa na wywrotke, powinno to poprawic stabilnosc, ale pozatym to racja

Tytuł:
PostNapisane: So paź 16, 2004 12:03 am 

Z obnizeniem srodka ciezkozci to racja, ale ja bym to zrobil nie za pomoca dokladania masy do dolu modelu a przez zdejmowanie masy z gory. Wiadomo ze lzejszy model jezdzi lepiej.
Teraz temat masy nieamortyzowanej (nie wiem czy uda mi sie to dobrze wytlumaczyc ale sprobuje). Amortyzatory w modelu jak i w prawdziwym samochodzie skladaja sie z elementu spezynujacego (sprezyna) i z elementu tlumiacego (olej w tloku). Zadaniem sprezyny jest przejmowanie sily z jaka zadziala nierownosc w drodze na pojazd, natomiast tlumik ma za zadanie zniwelowac efekt sprezynowania (sprezyna bez tlumika moze sie wielokrotnie rozszerzac i kurczyc). Stosuje sie taki uklad po to aby kola zaraz po pokonaniu nierownosci dotykaly podloza, a nie podskakiwaly w nieskonczonosc. Wiadomo ze pojazd moze szybciej przyspieszac i skrecac jesli jego kola dotykaja drogi niz wtedy gdy sa w powietrzu (bardzo odkrywcze :mrgreen: ).
W samochodzie amortyzowane sa tylko te elementy, ktore sa przymocowane do gornej czesci amortyzatora, to co jest na dole (zawias, i felga) nie jest prawie wcale amortyzowane, tylko czesciowo przez opone.
Teraz zrob taki eksperyment, wez spezyne i do jej konca doczep jakas kulke o niewielkiej masie, sprobuj to rozbujac. Zobaczysz ze kolka wykona kilka ruchow i stanie w miejscu. Jesli do tej samej sprezyny dolaczysz kulke o duzo wiekszej masie to taki uklad bedzie bardzo dlugo sprezynowal. W drugim przypadku mozesz uzyc twardszej sprezyny zeby zniwelowac ten efekt, ale wtedy uzyskasz bardzo tawarde zaieszenie i model straci amortyzacje (beda wybierane tylko najwieksze wyboje, na drobnych nierownosciach, bedzie podskakiwal caly model). W tym przykladzie przyczepiona masa do sprezyny to nasze kola, poloski, piasty i wachacze. Powinny one miec jak najmniejsza mase, aby nie wprowadzac amortyzatora w efekt bujania sie.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 16, 2004 7:10 pm 
-=ADA$=-

rozumiem sytuacje ale uwazam ze zmiana masy bedzie dostatecznie niewielka zeby nie dale sie tego az tak odczuc, a pozatym ciezsza felga spowoduje ze kolo szybciej bedzie wracac do kontaktu z ziemia ( wiadomo F=m*a gdzie a=g) a pozatym zeby sprezyna zaczela sie ponownie sciskac ( czyli zeby kolo sprezynowalo) skok amortyzatora musialby byc dluzszy niz sprezyna, zeby mogla sie CALKOWICIE wyciagnac, inaczej jedyne co sie zmieni to niewiele szybkosc powrotu sprezyny do poczatkowego stanu z racji tego ze ciezsze kolo bedzie mialo wieksza bezwladnosc

Tytuł:
PostNapisane: So paź 16, 2004 10:19 pm 

Widze ze jednak nie potrafie tego dobrze wyjasnic. Poszukaj sobie na google terminu "unsprung weight" (niestety nie znalazlem dobrego wyjasnienia po polsku). W prawdziwych samochodach, ktore waza czesto 1000kg, roznica miedzy lekka a ciezka felga wynosi 2-3kg. Przelicz sobie teraz to do skali modelu, liczy sie nawet 3/1000 roznicy.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 17, 2004 11:49 pm 
-=ADA$=-

mozliwe, znam to tylko z teoretycznego punktu widzenia, i jestem sobie w stanie wyobrazic z tego co mialem na pierwszym semestrze na mechanice.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 31, 2004 10:16 am 

pare slow i ja dodam od siebie... Te fele na wystawe sa i nich normalny raczej nie bedzie na nich starac sie jezdzic. Po pierwsze! Opony przykleic do alu to rzecz prawie niewykonalna! Po drugie! bardzo podatne na wygiecia - zero szans na prostowanie! Po trzecie! jak sie porysuja to straca caly swoj blask i juz nie beda takie piekne!

Tytuł:
PostNapisane: N paź 31, 2004 11:36 am 

ja dodam tylko od siebie ze ciezsza felge ciezej wprawic w roch i trodniej zatrzymac,oraz to ze wzrosnie sila odsrodkowa(wplynie to negatywnie na skrecanie)ale czy ktos zna roznice wagową miedzy felgami plastik-alu?

Tytuł:
PostNapisane: N paź 31, 2004 11:43 am 

zwazylem felgi Mambo Pro-Line - 4szt waze 140g. Jak ktos ma alu to niech powie ile one waza.