Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:35 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 18, 2010 12:32 am 

troche o tym slyszalem, niewiele moge sie doczytac. chodzi mi konkretnie o silniki http://www.defena.pl/sklep/product_info.php?info=p1889_Silnik%20bezszczotkowy%20sensorowy%20Corally%20PRO%20Red%209.5T%20Star.html i http://www.defena.pl/sklep/product_info.php?info=p1789_Silnik%20bezszczotkowy,%20bezsensorowy%20Corally%20TC%209.5T.Star.html. pare osob mowilo mi ze ich osiagi sa znacznie lepsze od LRP, SP, CS itd. ale nie przechodzily one kontroli technicznych. pierwsze pytanie- czy naprawde maja tak dobre osiagi? wiem, ze moc podawana przez producentow mozna zazwyczaj wlozyc miedzy bajki, ale tym razem musialaby byc kolosalnie zawyzona.. drugie- na czym polegaly kontrole, czy sa takie same jak na zawodach efry itp, czyli w skrocie- moge na tych silnikach bez obaw jezdzic, czy nie? chodzi mi oczywiscie o cykl mistrzostw Polski.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 2:00 pm 

Dawid, jak wiesz jeździłem na silniku Corally XB przez cały zeszłoroczny sezon halowy, potem letni i dwie pierwsze eliminacje obecnego sezonu halowego. Przy kilku kontrolach zwracano mi uwagę na to że ten silnik troszkę odbiega parametrami pomiaru od reszty silników. Podczas Finału Mistrzostw Polski w Pacanowie po pierwszym biegu musiałem rozebrać silnik do kontroli. Podobnie było w przypadku 2 EHMP w Lubawie gdzie osoba sprawdzająca silniki powiedziała "jak był byś w czołówce tych zawodów to byśmy Ci zakwestionowali ten silnik". Więc postanowiłem już nie kupować silnika tego producenta. A z drugiej strony jeśli naprawdę były by takie super, a pomiary były by ok to wszyscy by na nich jeździli.

Z drugiej strony zauważyłem podczas pomiarów mojego silnika trzy różne szkoły sprawdzania. Więc trudno stwierdzić kto robi to dobrze.

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 9:55 pm 

to prawda, rozmawialismy juz kiedys na ten temat :) tyle, ze gdyby chodzilo tu o silnik XB-P nie mialbym najmniejszych problemow, bo ten ma homologacje EFRA. a to juz jakas podstawa by sie klocic :D co do serii TC to sa 2 wersje silnikow 10,5; 13,5 i 17,5 zwoja- jedna to zwykly silnik, a druga DMC Legal. zastanawialo mnie to, bo skoro robia specjalne silniki by spelnic wymagania przydatnosci do zawodow, to reszta musi od nich odbiegac.. z serii PRO RED wg informacji na stronie corally zaden nie ma holomogacji. a czy w ogole jest ktos na tym forum kto kiedykolwiek mial do czynienia z jakims silnikiem z serii red lub tc?

PostNapisane: So mar 20, 2010 10:48 pm 

Silniki z serii red są legalne. Na zawodach nikt nic nie mówił.

Co do samego silnika.
Jest niesamowicie mocny. Kiedyś każdy by na nim jeździł. Obecnie gdy każdy lepszy regulator ma opcję timmingu silnik corally staje sie słabszy. Nie pozwala na tą opcje.
Zakładając: silnik SP 9,5, ostatni program w SPX - silnik aż wyje. działa wszystko super - ultra szybko.
silnik coralla 9,5, ostatni program w SPX - silnik przerywa i nei działa normalnie. w ogole nei da sie jeździć.

na 1 programie działa. jest szybki i dobrze działa. pytanei czy sie opłaca?
bo wychodzą coraz lepsze regulatory, które sprawiają tą klasę szybszą, a rozwój tego silnika będzie stał w miejscu.

Yokomo BD7
Sanwa M11x
HobbyWing

PostNapisane: So mar 20, 2010 11:13 pm 

Nowe silniki GM, SP, CS, Robotronic są już zoptymalizowane pod nowe funkcje nadchodzących regulatorów.

Nie sądze by Corrally coś przespał.

Problemy o których piszesz niweluje się kontem wyprzedzenia na silniku podkładkami na rotorze i jego doborem.

Robert

PostNapisane: N mar 21, 2010 2:09 pm 

Maciek Kamiński napisał(a):

...
Zakładając: silnik SP 9,5, ostatni program w SPX - silnik aż wyje. działa wszystko super - ultra szybko.
silnik coralla 9,5, ostatni program w SPX - silnik przerywa i nei działa normalnie. w ogole nei da sie jeździć.

bo wychodzą coraz lepsze regulatory, które sprawiają tą klasę szybszą, a rozwój tego silnika będzie stał w miejscu.

Silniki serii Red są chyba silnikami bez czujników-sensorów i dlatego SPX na górnych programach może mieć problem....

PostNapisane: N mar 21, 2010 2:27 pm 

podalem przeciez do nich linki.. silniki serii PRO RED maja sensory, silniki serii TC nie maja. moze ty tez Macku tego nie doczytales i mowiles o serii TC?

PostNapisane: Pn mar 22, 2010 6:35 pm 

tak, mają sensory - wiem o tym.

miał ktokolwiek silnik 9,5T z serii RED w rękach?
nikt nie mógł uwierzyć że jest to 9,5. magnesy są dosłownie tak silne jak w silnikach 3.0T.

ja po prostu mówię doświadczenia Maćka Chałasa. Ma taki silnik. I to co sie dowiadywał, pokrywało się.
A konkretniej, że te silniki nie działają pod timmingiem.

Yokomo BD7
Sanwa M11x
HobbyWing

PostNapisane: Pn mar 22, 2010 7:21 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Maciek Kamiński napisał(a):

...

Silniki serii Red są chyba silnikami bez czujników-sensorów i dlatego SPX na górnych programach może mieć problem....

O to nowe SPX'y potrafią bez sensora działać? Bez sensora SPX na żadnym programie by nie ruszył ;)

m.

PostNapisane: Pn mar 22, 2010 10:13 pm 

po 1, LRP regle które miałem nigdy nie działaly bez sensora, urwany kabel lub brak NIE DZIAŁA

po 2, silnik RED corally jest z sensorem, co widać na stronie

po 3, silnik 9.5T mój GM z wirnikiem 13.5mm zachowuje się tak samo jak ten RED z opisu Maćka, źle
reaguje na VT, magnes jest za duży/ za mocno trzyma i nie chce się wkręcać na obroty, grzeje się i marudzi.
Z wirnikiem 12.5mm jest ok, 12.3mm jest lepiej.

Z tego co wiem, silniki corally albo mają DUŻE wirniki i to jest ich wadą w zastosowaniu do regla z rozbudowanym VT,
albo mają bardzo małą przerwę między rdzeniem a wirnikiem. Efekt w "palcach" jest taki, że kręcąc go,
mamy odczucie, że "bardzo mocno trzyma". Jest silnikiem na "moment", tak jak kiedyś były 19T szczotkowe,
większy moment, mniejsze kV lub mniejszy moment i większe kV.

Co tu tłumaczyć, jakby RED corally był OK, to by na nim jeździli.

Wedłu mnie, najlepszy silnik do regla z VT (lrp spx, sxx stock pro cośtam, Speed Passion, GM, Tekin itp) jest silnik
który "mocno magnesem nie trzyma". Mam 10.5T DMC legal GM'a i ma wirnik 12.3mm i kręci się lekko, z wirnikiem 12.5mm
czuć wyraźnie "trzymanie magensu", najfajniej jeździło mi się na 12mm w pan car 200mm, najlepiej/najłagodniej wkręcał się
na obroty.

m.

PostNapisane: Pn mar 22, 2010 11:28 pm 

ale do nowego VT z GM.gen2 już nie ma to znaczenia, bo nowy silnik GM, który ma dużo większą kompresję niż silnik SP v.3.0, bardzo dobrze się wkręca, na tyle dobrze, ze na biegu jałowym i zasilaniu 6.6V działa odcięcie ustawione dla 50 000rpm. Tylko łożyska silnika to źle znoszą.

Robert

Ostatnio edytowano Wt mar 23, 2010 8:14 am przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt mar 23, 2010 7:43 am 

Michał Abramowicz napisał(a):
....po 2, silnik RED corally jest z sensorem, co widać na stronie
...
m.

http://www.defena.pl/sklep/product_info ... .Star.html

PostNapisane: Wt mar 23, 2010 9:40 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Michał Abramowicz napisał(a):
....po 2, silnik RED corally jest z sensorem, co widać na stronie
...
m.

Urla podałeś do TC który jest bez sensora, a RED jest Z sensorem, co było napisane już wyżej.

m.

PostNapisane: Wt mar 23, 2010 10:24 am 

Defena napisał(a):
Specyfikacja
Silnik: seria RED
Typ: bezczujników
Uzwojenie: 9.5 zwoja
Typ uzwojenia: Star
Maksymalna moc: 400 wat
Prędkość obrotowa: 4100 RPM/Volt
Zakres napięcia: 6.0 - 7.4V
Waga: 166g
Wymiary: 65 x 50.5 x 36 mm

i nawet jest czerwony...

Ostatnio edytowano Wt mar 23, 2010 10:26 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Wt mar 23, 2010 10:25 am 

Jeszcze jedna kwestia, to czy on się wkręca i jaką mocą dysponuje to raz, a to jak się na nim jeździ i na ile kierowca go "czuje" w reakcji na gaz to drugie. Np. SP13.5TV3.0 mam wrażenie że szybciej "odpowiada" niż GM13.5TProMetall.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona