Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 9:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 10:55 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Ale są też Kluby-sekcje,które działają na własnym terenie i nie mają zawodników startujących w OSM-owych mistrzostwach.Pracują natomiast na rzecz modelarzy nie biorąc kasy z Ministerstwa.Przy zdrowych zasadach organizacyjnych chętnie włączyli by się w struktury Federacji bez udziału Niedżwieckich czy Bernadych.

rozumiem p.Lesławie że chcą mieć wpływ na cos w czym nie biorą udziału
tadeusz żelazo napisał(a):
Cytuj:
Kto zabronił tym ...

Krzysztof Wicher napisał(a):
skrzypiec patryk napisał(a):
a ja zadam dosć przewrotne pytanie panu Jankowi

Kto zabronił tym 131 niezrzeszonym zapisywać sie do klubuów aby mieć wpływ na srodowisko modelarskie przecież od finału MP 2009 jest mowa aby organizowac się w klubach czyż nie

pozdrawiam

krzysztof

W moim mieście nie ma niczego, żadnego klubu któryby zajmował się modelarstwem. Miasto też nie jest zainteresowane tworzeniem podwalin pod takowe. Czy to wyklucza mnie z zajmowania się modelarstwem. Jest wielu takich jak ja którzy nie mają możliwości jak niektórzy na tym forum zrzeszenia się, ale realizujemy się na swój sposób.

cos mi się nie chce wierzyć że miasto nie jest zaineresowane klubami i działalnoscią takiego klubu modelarskiego........podkreslam klubu a nie pojedynczej osoby
oczywiscie że nie wyklucza to pana z zajmowania się modelarstwem może pan to robić ale podstawą federacji czy związku są kluby a nie pojedyńcze osoby nawet w regulaminie P. Adama to jest

pozdrawiam

krzysztof

Ostatnio edytowano Pn mar 08, 2010 11:35 am przez Krzysztof Skrzypiec, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:07 am 

Panie i Panowie
Marku ja nie mam nic przeciwko automatom, sam z nich na codzień korzystam. Leszek pisał o kwalifikacjach sędziowskich Piotrka i tyle.
Jak również uściśliłem, doprecyzowałem genezę powstania hasła LOK - OSM, chciałem pomóc Leszkowi.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:08 am 
Administrator forum

Coś Panu odpowiem, a właściwie opowiem:

Swego czasu mieliśmy tor off-road w Kłodzku. Przed budową toru chciałem poprosić wojsko o pomoc (LOK-wojsko - powinno sie udać). Wszystko było dobrze jak nie wypowiedziałem magicznego słowa LOK - wtedy rozmowa sie skończyła.

Co do zainteresowania miasta powstaniem klubu.

Dla miasta (miast) modele samochodów RC to ZABAWKI. Zabawki na które trzeba łożyć kasę. Jak się nie ma znajomości po urzędach, firmach itp to z powstania klubu będą nici.

Zadam Panu pytanie:

Czy uważa Pan że niezrzeszeni nie maja prawa głosu? Czy to nie oni pompuja kasę na zawodach w wypożyczenie transpondera i startowe?

Myśli Pan kategoriami: nie jestes w żadnej partii - nie masz prawa wyborczego. Pytam się DLACZEGO?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:14 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Ale są też Kluby-sekcje,które działają na własnym terenie i nie mają zawodników startujących w OSM-owych mistrzostwach.Pracują natomiast na rzecz modelarzy nie biorąc kasy z Ministerstwa.Przy zdrowych zasadach organizacyjnych chętnie włączyli by się w struktury Federacji bez udziału Niedżwieckich czy Bernadych.

rozumiem p.Lesławie że chcą mieć wpływ na cos w czym nie biorą udziału

To, że nie brały udziału to jedno - być może miały ku temu powody. Walne ma chyba zmieniać przyszłość, a nie przeszłość czy nawet teraźniejszość. Może więc należałoby dopuścić tych, którzy z tą przeszłościa się nie zgadzali, a chcieliby uczestniczyć w budowaniu przyszłości. Czy też uważa Pan, że lepiej zdecydować za nich, co jest dobre na przyszłość ???

...podstawą federacji czy związku są kluby a nie pojedyńcze osoby nawet w regulaminie P. Andzrzeja to jest

pozdrawiam
krzysztof

A kto to ten Andrzej ???...

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:18 am 

P.Skrzypiec napisał(a):
...rozumiem p.Lesławie że chcą mieć wpływ na cos w czym nie biorą udziału...

Dokładnie tak...Działania nowej władzy czy struktury powinny być skierowane w celu konsolidacji i zachęcenia tych wszystkich ,którzy działają lokalnie,a przy dotychczasowej władzy nie angażują się w działalność na linii LOK-OSM.
Czy na wybory w Państwie chodżą tylko Ci którzy należą do jakiejś partii ,albo pensje biorą z budżetu?

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:25 am 

Ryszard Pyrka napisał(a):
Panie i Panowie
Marku ja nie mam nic przeciwko automatom, sam z nich na codzień korzystam. Leszek pisał o kwalifikacjach sędziowskich Piotrka i tyle.
Jak również uściśliłem, doprecyzowałem genezę powstania hasła LOK - OSM, chciałem pomóc Leszkowi.
Pozdrawiam
Rysiek

Rysiu jak byś siedział w tym bagienku trochę dłużej, to byś wiedział,że autorem hasła LOKATA byłem ja pare lat temu po wyborach w Nowym Sączu.Polecam stare posty.To wtedy już ATA chciała zawłaszczyć modelarstwem.Dzisiaj historia zatoczyła koło, mamy podobną sytuację.Tyle że ATA ubrała płaszczyk OSM.
A kwalifikacje sędziowskie zostały nadane.Była na ten temat burza na CKM.W Poznaniu na zawodach z zupą dla zawodników ATA.

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:26 am 

Adam Różycki napisał(a):

A kto to ten Andrzej ???...

upssss ale walnołem gniota oczywiscie p.Adam Różycki....... przepraszam

krzysztof

Ostatnio edytowano Pn mar 08, 2010 11:36 am przez Krzysztof Skrzypiec, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:33 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Coś Panu odpowiem, a właściwie opowiem:

Swego czasu mieliśmy tor off-road w Kłodzku. Przed budową toru chciałem poprosić wojsko o pomoc (LOK-wojsko - powinno sie udać). Wszystko było dobrze jak nie wypowiedziałem magicznego słowa LOK - wtedy rozmowa sie skończyła.

Co do zainteresowania miasta powstaniem klubu.

Dla miasta (miast) modele samochodów RC to ZABAWKI. Zabawki na które trzeba łożyć kasę. Jak się nie ma znajomości po urzędach, firmach itp to z powstania klubu będą nici.

Zadam Panu pytanie:

Czy uważa Pan że niezrzeszeni nie maja prawa głosu? Czy to nie oni pompuja kasę na zawodach w wypożyczenie transpondera i startowe?

Myśli Pan kategoriami: nie jestes w żadnej partii - nie masz prawa wyborczego. Pytam się DLACZEGO?

odpowiem tak 2xNIE
ale czy regulamin federacji przedstawiony przez p.Adama Różyckiego nie zakładał takiej struktury struktury wzorowanej zresztą na DMC? struktury klubowej,który to regulamin tak goraco panowie popieraliscie
panowie teraz mamy odwrót budujemy federację na członkach niezrzeszonych i klubach........ czy tak?

pozdrawiam

krzysztof

Ostatnio edytowano Pn mar 08, 2010 11:39 am przez Krzysztof Skrzypiec, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:34 am 

Panie i Panowie
Wszędzie jest tak że zawodnicy chcący mieć wpływ no co kolwiek należą do jakiegoś klubu, stowarzyszenia, związku, czy federacji, bez tego się nie da. To wprowadza jakiś ład i daje większe możliwości zawodnikowi.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 8:58 pm 

Cytuj:
Wszędzie jest tak że zawodnicy chcący mieć wpływ no co kolwiek należą do jakiegoś klubu, stowarzyszenia, związku, czy federacji, bez tego się nie da

Świete słowa.
Moim skromnym zdaniem prawo głosu przysługiwać powinno wszystkim członkom Związku jakimi się stają wykupując licencję w LOK. Jak są jakieś wątpliwości - proponuję przeczytać dokładnie licencję zawodniczą.
W tej chwili chcecie jeszcze zmusić aby wszyscy należeli do klubów.

U nas na wschodzie jest pełne zacofanie. Nie mamy tak doskonałych wzorców jak DMC. Bo u nas panuje inna kultura, są inne tradycje. W Niemczech kierowcy przestrzegają przepisów. Do granicy. To co dzieje się już po naszej stronie - to już jawna kpina z przepisów w wykonaniu tych karnych i zdyscyplinowanych niemców.
A ponieważ żyjemy w "trochę" innych uwarunkowaniach kulturowo-historycznych - proponuję przyjrzeć się historii czechów.
Oni najpiew uporządkowali sprawy władz. Jak władze poszczególnych sekcji ( klas ) okrzepły i wypracowały sobie autorytet - dopiero trzy lata temu postawiono na kluby jako reprezentantów zawodników. Od wykupu licencji aż po wybory władz. Ale najpierw pewne sprawy zostały uporządkowane, a ludzie władzy wykazali że zasługują na okazane zaufanie.

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 9:09 pm 

Odpowiedź dla p.Krzysztofa Skrzypca.

Chcecie podjąć się zmian w modelarstwie. Wasza sprawa. I wcale nie musicie liczyć się z tym że reprezentujecie niewielkie grono tego środowiska.
Bo głos 3 osób działających przy OSiR jest tak samo ważny co głos klubu liczącego 15 członków.
Chcecie brać odpowiedzialnośc za przyszłość modelarstwa. To bierzcie.
Tylko jedna prośba. Zróbcie bilans otwarcia "swojej ery". I napiszcie ile czasu potrzebujecie na efekty waszych działań.
Wtedy przynajmniej będzie można was rozliczyć. Moralnie - bo tylko taki sposób będzie możliwy.

Boję się tylko czy nie będzie tak jak w pewnym dowcipie:

Wchodzi do gabinetu nowy dyrektor. Sprawdza zawartość biurka i znajduje trzy koperty. Na pierwszej jest napisane: otworzyć po roku. Otwiera po roku i czyta - zgoń na poprzednika. Zgodnie z zapisem na drugiej kopercie otwiera ją po dwóch latach, a tam jest napisane - zgoń na trudności obiektywne. W kopierce otwartej po trzech latach było napisane - szykuj trzy koperty.

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 9:19 pm 

I uwaga ogólna.

Na podstawie dochodzących mnie głosów stawiam tezę:
Głownym promotorem wszystkich ostatnich ruchów jest OSM. To on szantażuje LOK że jak nie dostanie tego czego chce - wycofa się z zawartej umowy. Teraz - przed sezonem letnim. Wbrew zawartej umowie o którą tak walczył i którą dostał taką jaką chciał.
To OSM głuchy jest na sugestie, aby przesunąć termin zebrania "członków" a uzyskany czas przeznaczyć na prace nad poprawą regulaminu, wysłuchania głosów środowiska ( nie nie tylko "czubków" z forum ) oraz zgłaszanie kandydatów do władz wraz z prezentacją ich zamierzeń co do celów i sposobów ich realizacji.
I nie ma tu żadnego znaczenia że sezon letni musi zaczynać się z początkiem maja. Tylko potrzeba poważnej dyskusji a nie działań pozorujących legalizm ( publikacja kalendarza na miesiąc przed pierwszymi zawodami ).

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 9:17 am 

Odpowiedź dla p.Krzysztofa Skrzypca.
Bo głos 3 osób działających przy OSiR jest tak samo ważny co głos klubu liczącego 15 członków.

Zgadza się całkowicie tylko oby te trzy osoby zrzeszone przy OSiR czynnie brały udział w życiu modelarskim a nie były figurantami

a teraz troche małej historii:
3 lata temu postanowiłem dla 3 modelarzy w tym mojego syna w Szczecinie wybudowac tor; tor do treningu z prawdziwego zdarzenia (bo trenowali na trawnikach przystadionowych między słupkami) a nie na zawody wybralismy projekt wzorowany na francuskich torach
tor powstał
rozesłałem fotki po kolegach m.in do Poznania, Warszawy z zaproszemiem na treningi i co się okazało bardzo im się spodobał i namówili mnie na EMP
odbytła się wszycy byli zadowoleni i bardzo chwalili tor że takich brakuje w Polsce i więcej takich torów a będziemy się rozwijać
i nadszedł sławetny 2009 gdzie na jesieni postanowiono cos zmienić szło to w wyznaczonym kierunku
powstały na samej jesieni 2009 4 nowe tory off road ale.........no własnie i tu wychodzi polska mentalnosć...... Torpedowac wszystko co nie jest po mojej mysli byc zawsze w opozycji do innych pomysłów

powiem szczeże czy wszystkim działaczom, dyskutantom CHODZI O DOBRO ROZWOJU MODELARSTWA czy o własne interesy
torpedowane jest wszystko........ prawica-lewicę i odwrotnie do tego jeszcze opozycja dochodzi:)

zastanawiam się czy nie powrócić do pomysłu z przed 3 lat bo przecież nie potrzeba nowych torów, rozwoju, po co to wszystko możemy gnić dalej w takim marazmie

pozdrawiam

krzysztof

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 10:45 am 

Szanowny p.Krzysztofie.
Sam pan pisze że do zbudowania torów nie była potrzebna Komisja ( dzisiaj Sekcja ).
Tory powstały przy takich a nie innych władzach. A ponieważ powstały - to władze te pewnie były bardzo dobre.
Sa tory off-road teraz trzeba wybrać nową władzę. To może pan napisze co one takiego mają robić. Dalej nie przeszkadzać lokalnym inicjatywom?

A teraz z innej beczki. Zbudowac tor off-road to mniejszy problem niż tor on-road. I tu nie wystarczy inicjatywy prywtnej. Bo to juz bardzo duża inwestycja. Powie pan że to pana n ie interesuje. I pewnie ma pan rację. Ale jak pan wybierze nowe władze to to ich zinteresuje, aby mocno wspierać inicjatywy lokalne. Pewnie na to pan liczy - dlatego proponuje bilans otwarcia, plan działań i rozliczenie tego za okręlony przedział czasowy.

A wracając do sprawy torów off. Na naszej działce 38 arów tez przymierzalismy się do budowy toru off. Ale Pawła nie kręca te klasy.

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 11:29 am 

Szanowny p.Krzysztofie.
To może pan napisze co one takiego mają robić. Dalej nie przeszkadzać lokalnym inicjatywom?

powiem tak władza ma być dla nas a nie my dla niej czyli ma pomagać nam a nie przeszkadzać i w tym kierunku powinismy pójsć

co do wyższosci budowy toru off nad on nie chce mi się dyskutować bo chyba nie tędy droga
nie problem odwalić trawę z trawnika usypać dwie górki i nazwać to torem off roadowy
a gdzie infrastruktura, prąd ,woda, wiaty dla zawodników, miejsce do czyszczenia modeli itd...... itd daleko nam do Europy ale mały kroczek już jest mamy nie 5 torów ale 10 takich na których można jeździć i myslę że asfaltowych tez z kilka powstanie jesli będzie takie zapotrzebowanie.

pozdrawiam

krzysztof

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona